3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KETO tort borówkowy tahini


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

KETO tort borówkowy tahini

  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 50 gramy erytrytolu
  • 60 gramów mąki migdałowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 200 gramów pasty tahini
  • 60 gramów erytrytolu
  • 300 gramy borówek
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Piekarnik góra dół ustaw na 180°.
    Biszkopt. Do misy wsyp 50 g erytrytolu i 2 łyżki ciemnego kakao (gorzkiego)
    Oddziel białka od żółtek i do misy dodaj 6 żółtek.
    Załóż motylek. Załóż miarkę na pokrywę i miksuj 2 minuty na obrotach 3. 2 min/obr. 3
    Przełóż powstałą masę (powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany) do innego naczynia. Naczynie miksujące umyj i wysusz.
    Załóż motylek, do naczynia miksujacego włóż białka jajek, ubijaj do powstania sztywnej piany 4 min/obr. 3.5. czas można wydłużyć, można też dodać szczyptę soli. Piana ma być sztywna.
    Do wcześniej przygotowanej masy z żółtek dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.
    Na misie naczynia ustaw miskę i odmierz 60 g mąki migdałowej, dodaj do niej 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wymieszaj łyżką.
    Do powstałej masy dodawaj mąkę migdałowa wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodawaj przesiewając przez sito, po trochu, wymieszać delikatnie i znów dodać, wymieszać delikatnie itd.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej wcześniej przygotowany biszkopt. Włóż do piekarnika na środkową półkę. Piecz 30 min.
    Po upieczeniu dobrze pozostawić biszkopt jeszcze chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiach piekarnika.
    Na misie naczynia postaw miskę, odmierz 200 g pasty tahini odstaw, oraz 250 g mascarpone, odstaw.
    Do misy wsyp 60 g erytrytolu, zniel na puder, 30 s/obr. 8, aby powstał puder.
    Powstały puder zgadnij na dno kopystką ze ścianek naczynia, włóż motylek, następnie dodaj 200 g pasty tahini oraz 250 g mascarpone. Załóż miarkę na pokrywę naczynia i 2 min/obr. 3.5
    Biszkopt po wystudzeniu przekrój na pół, przez środek. Na pierwszą część(spod) rozsmaruj pół powstałej pasty tahini i dodaj połowę z 300 g borówek świeżych, przykryj kolejnym blatem biszkoptu i znów posmaruj pozostała częścią pasta tahini i dodaj pozostała część z 300 g borówek świeżych. Tort najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smaczneg
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Polecam na diecie KETO


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy