Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Keks
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 255 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową
- 150 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml rumu, (można zastąpić wodą)
- 300 g mieszanki keksowej
-
6
2h 50min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180C.
Formę (dł. 30 cm) wyłożyć papierem
do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka,
oddzielić białka od żółtek, odstawić. - Założyć motylek. Do czystego i suchego
naczynia miksującego wlać białka, dodać
sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek.
Pianę przełożyć do dużej miski, odstawić.
Opłukać i osuszyć naczynie miksujące. - Do naczynia miksującego włożyć
żółtka, dodać cukier i cukier ze skórką
pomarańczową, ubijać 2 min/obr. 3.
Dodać masło, 250 g mąki,
proszek do pieczenia i rum (lub wodę), wymieszać
15 s/obr. - Ciasto przełożyć do miski
z białkami, delikatnie wymieszać
kopystką, następnie dodać mieszankę keksową i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do
przygotowanej wcześniej formy. - Piec 50 min (180C) lub do momentu, aż
drewniany patyczek wbity w ciasto
będzie suchy. Upieczony keks zostawić w
foremce do lekkiego przestudzenia (ok
15 min), następnie wyjąć i pozostawić do
całkowitego wystudzenia (ok. 60 min).
Keks
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można również zrobić lukier:
Do czystego i suchego naczynia
miksującego wsypać cukier, zmielić
10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno naczynia
miksującego.
Dodać sok z cytryny. Podgrzewać
2 min/50C/obr. 2. Keks posmarować
lukrem i udekorować posypką.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz