1 Keks

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Keks


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Keks

  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 255 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml rumu, (można zastąpić wodą)
  • 300 g mieszanki keksowej
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Keks
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180C.
    Formę (dł. 30 cm) wyłożyć papierem
    do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka,
    oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego
    naczynia miksującego wlać białka, dodać
    sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek.
    Pianę przełożyć do dużej miski, odstawić.
    Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć
    żółtka, dodać cukier i cukier ze skórką
    pomarańczową, ubijać 2 min/obr. 3.
    Dodać masło, 250 g mąki,
    proszek do pieczenia i rum (lub wodę), wymieszać
    15 s/obr.
  4. Ciasto przełożyć do miski
    z białkami, delikatnie wymieszać
    kopystką, następnie dodać mieszankę keksową i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do
    przygotowanej wcześniej formy.
  5. Piec 50 min (180C) lub do momentu, aż
    drewniany patyczek wbity w ciasto
    będzie suchy. Upieczony keks zostawić w
    foremce do lekkiego przestudzenia (ok
    15 min), następnie wyjąć i pozostawić do
    całkowitego wystudzenia (ok. 60 min).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można również zrobić lukier:

Do czystego i suchego naczynia
miksującego wsypać cukier, zmielić
10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno naczynia
miksującego.
Dodać sok z cytryny. Podgrzewać
2 min/50C/obr. 2. Keks posmarować
lukrem i udekorować posypką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy