Tu jesteś:
4
Składniki
JABŁKA POD KRUSZONKĄ BEZGLUTENOWĄ
- 500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g ksylitolu
- 70 g płatków quinoa
- 30 g Migdałów
- 30 g orzechów pecan (opcjonalnie)
- garść żurawiny (opcjonalnie)
-
6
1h 10min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis dla 2 osób Przystawka Starter Pierwsze danie Drugie danie Dodatek Deser Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Dzień Matki Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Kreatywne Niedrogie Bufet Urodziny dziecka Piknik Grill Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Pieczenie
5
Przygotowanie
- 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. . Naczynie żaroodporne (25 x 25cm lub o podobnych wymiarach) natłuścić masłem lub olejem kokosowym (w wersji dania bez laktozy)
2. Do naczynia miksujacego włożyć jabłka, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3 s/obr.4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło (lub olej kokosowy), dodać ksylitol, płatki quinoa, migdały, orzechy, żurawinę, 1/2 łyżeczki cynamonu, rozdrobnić 5 s/ obr. 5 (można przedłużyć czas rozdrabiania w zależności od tego jak bardzo ma być rozdrobniona kruszonka).
4. Kruszonkę przełożyć na rozdrobnione jabłka
5. Piec 20-25 min, 200 st, góra-dół lub do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
6. Podawać z lodami lub domowym dżemem np. z czarnej pożeczki.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
W wersji bez laktozy zamiast masła można użyć oleju kokosowego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz