3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FIT KINDER COUNTRY


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

spód

  • 120 g daktyli suszonych bez pestek
  • 100 g pestek słonecznika
  • 90 g drobnych płatków owsianych
  • czubata łyżka naturalnego kakao
  • łyżka płynnego oleju kokosowego

masa

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka*
  • 110 g ksylitolu
  • 70 g wiórek kokosowych

polewa czekoladowa

  • 80 g daktyli suszonych bez pestek
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego
  • kilka łyżek mleka lub wody

posypka

  • ekspandowane ziarna (najlepiej smakuje gryka albo żyto, ale może być też kasza jaglana lub dowolne inne "dmuchane ziarna")
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, a następnie odcedzamy i blendujemy ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, kakao i olejem kokosowym (15s/obr.9). Gotową masę przekładamy do tortownicy o śr. 20cm i ręką ugniatamy, żeby masa oblepiła dokładnie całe dno. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.
  2. Masa: kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy ksylitol i gotujemy na średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę**. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie blendujemy z wiórkami kokosowymi (15s/obr.7) dolewając w trakcie przez otwór w pokrywie – w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt gęsta, żeby się dobrze blendować – trochę mleka do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Gotową masę przekładamy na daktylowy spód, wyrównujemy łyżką i ponownie odstawiamy do lodówki.
  3. Polewa czekoladowa: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Czekoladę rozpuszczamy z olejem i mlekiem/wodą w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie blendujemy z odcedzonymi daktylami na gładką masę (8s/obr.9). Jeżeli masa jest mało lejąca – dodajemy trochę wody lub mleka roślinnego. Gotową polewę wylewamy na masę i wyrównujemy. Wierzch posypujemy ekspandowanymi ziarnami i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli w którymś momencie (może się to zdarzyć zwłąszcza rpzy rpzygotowywaniu spodu) masa zbierze się na ściankach i noże będą kręcić się w powietrzu - wystarczy zatrzymać TM, zgarnąć składniki na dno naczynia i ponownie ustawić odpowiednie obroty.

* ja robiłam ciasto na domowym mleku kokosowym, ale można dać dowolne inne roślinne lub krowie.
** ja robię to tradycyjnie w garnku, bo łatwo ją przypalić. Ale można też kaszę ugotować w TM. Wystarczy założyć motylek, zalać kaszę wodą w stosunku 1:3 i gotować 12-15min/100st//obr.2


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto jest super Zrobiłam na babskie spotkanie i...

    Zgłoszony przez Wioletanno na listopada 5, 2018 at 14:35.

    Ciasto jest super Zrobiłam na babskie spotkanie i wszytkim bez wyjątku smakowało. Na 100% wróce

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis! Serdecznie polecam! 😊

    Zgłoszony przez SSP1988 na lutego 27, 2018 at 20:12.

    Bardzo dobry przepis! Serdecznie polecam! 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czym mogę zastąpić ksylitol? Staram się nie...

    Zgłoszony przez Andadal na grudnia 5, 2017 at 10:13.

    Czym mogę zastąpić ksylitol? Staram się nie używać cukru ale ksylitol mnie gryzie w gardle Sad. do śledzenia używam bananów, syropu klonowy, sporadycznie trzcinowego czy coś z tych rzeczy byś zasugerowala i w jakiej ilości. Smile

    EDIT dodałam cukier trzcinowy w mniejszej ilości....pycha, jutro robię kolejną tortownice ,,,mniam, na drugi dzień jeszcze lepsze

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglda apetycznie w weekend sprawdz jak smakuje

    Zgłoszony przez KasiaB na maja 15, 2017 at 19:14.

    Wygląda apetycznie, w weekend sprawdzę jak smakuje Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez janekstefanek na maja 2, 2017 at 21:09.

    Pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobilam . niestety to nie moje smaki mamie nie...

    Zgłoszony przez susin na lutego 15, 2017 at 12:02.

    zrobilam . niestety to nie moje smakitmrc_emoticons.( mamie nie smakowalo, ale moze dlatego ze wszyscy przyzwyczajeni do normalnych ciast. dodam ze polewa jest obłędna i ją na pewno bede wykorzystywac. w innych deserachtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha !!!!!! Polecam

    Zgłoszony przez akunia na lutego 11, 2017 at 17:13.

    Pycha !!!!!! Polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam - ciasto zdrowe i pyszne, co nie często...

    Zgłoszony przez Anna.9 na lutego 11, 2017 at 12:43.

    Polecam - ciasto zdrowe i pyszne, co nie często idzie w parze tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne Co prawda pomyliłam się i ksylitol...

    Zgłoszony przez kota7 na lutego 8, 2017 at 20:43.

    Świetne tmrc_emoticons.) Co prawda pomyliłam się i ksylitol dodałam do spodu zamiast do masy ale w niczym to nie wpływa na ogólny efekt finalny - ciasto jest znakomite tmrc_emoticons.)

    Jest też niesamowicie sycące i wystarczy mała porcja aby poczuć się błogo - idealne nawet na śniadanie tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super i nawet smakuje mojemu dziecku,...

    Zgłoszony przez Neta40 na lutego 8, 2017 at 09:28.

    Ciasto super i nawet smakuje mojemu dziecku, który uwielbia słodycze. No i bardzo słodkie, następnym razem trochę mniej ksylitolu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciascho jest rewelacyjne i szybkie w wykonaniu

    Zgłoszony przez jwzuzia na stycznia 28, 2017 at 08:50.

    Ciascho jest rewelacyjne i szybkie w wykonaniu Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cudo!

    Zgłoszony przez asiuleqqq na stycznia 26, 2017 at 21:04.

    cudo!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • DRYJA napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na stycznia 26, 2017 at 17:44.

    DRYJA napisał:
    Czym mogę zastąpić płatki owsiane? 😊


    ja zawsze robię z owsianych, ale jęczmeinne lub żytnie też będa ok. być może jaglane też się sprawdzą.

    Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czym mogę zastąpić płatki owsiane? 😊

    Zgłoszony przez DRYJA na stycznia 20, 2017 at 22:32.

    Czym mogę zastąpić płatki owsiane? 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super propozycja

    Zgłoszony przez AGAMECH na stycznia 9, 2017 at 22:15.

    super propozycja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musi byc pyszne! Zaraz wypróbuje!

    Zgłoszony przez SylWeg na stycznia 9, 2017 at 11:32.

    Musi byc pyszne! Zaraz wypróbuje!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze