Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
spód
- 120 g daktyli suszonych bez pestek
- 100 g pestek słonecznika
- 90 g drobnych płatków owsianych
- czubata łyżka naturalnego kakao
- łyżka płynnego oleju kokosowego
masa
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka*
- 110 g ksylitolu
- 70 g wiórek kokosowych
polewa czekoladowa
- 80 g daktyli suszonych bez pestek
- 40 g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
- kilka łyżek mleka lub wody
posypka
- ekspandowane ziarna (najlepiej smakuje gryka albo żyto, ale może być też kasza jaglana lub dowolne inne "dmuchane ziarna")
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, a następnie odcedzamy i blendujemy ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, kakao i olejem kokosowym (15s/obr.9). Gotową masę przekładamy do tortownicy o śr. 20cm i ręką ugniatamy, żeby masa oblepiła dokładnie całe dno. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.
- Masa: kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy ksylitol i gotujemy na średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę**. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie blendujemy z wiórkami kokosowymi (15s/obr.7) dolewając w trakcie przez otwór w pokrywie – w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt gęsta, żeby się dobrze blendować – trochę mleka do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Gotową masę przekładamy na daktylowy spód, wyrównujemy łyżką i ponownie odstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Czekoladę rozpuszczamy z olejem i mlekiem/wodą w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie blendujemy z odcedzonymi daktylami na gładką masę (8s/obr.9). Jeżeli masa jest mało lejąca – dodajemy trochę wody lub mleka roślinnego. Gotową polewę wylewamy na masę i wyrównujemy. Wierzch posypujemy ekspandowanymi ziarnami i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli w którymś momencie (może się to zdarzyć zwłąszcza rpzy rpzygotowywaniu spodu) masa zbierze się na ściankach i noże będą kręcić się w powietrzu - wystarczy zatrzymać TM, zgarnąć składniki na dno naczynia i ponownie ustawić odpowiednie obroty.
* ja robiłam ciasto na domowym mleku kokosowym, ale można dać dowolne inne roślinne lub krowie.
** ja robię to tradycyjnie w garnku, bo łatwo ją przypalić. Ale można też kaszę ugotować w TM. Wystarczy założyć motylek, zalać kaszę wodą w stosunku 1:3 i gotować 12-15min/100st//obr.2
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNaprawdę pyszne! Jak na ciasto fit- zadziwiająco...
Naprawdę pyszne! Jak na ciasto fit- zadziwiająco dobre
Dodałam jeszcze świeże truskawki, na to polewa- bomba!!
Pycha! No i strasznie syte
Pycha! No i strasznie syte
Ciasto jest super Zrobiłam na babskie spotkanie i...
Ciasto jest super Zrobiłam na babskie spotkanie i wszytkim bez wyjątku smakowało. Na 100% wróce
Bardzo dobry przepis! Serdecznie polecam! 😊
Bardzo dobry przepis! Serdecznie polecam! 😊
Czym mogę zastąpić ksylitol? Staram się nie...
Czym mogę zastąpić ksylitol? Staram się nie używać cukru ale ksylitol mnie gryzie w gardle
. do śledzenia używam bananów, syropu klonowy, sporadycznie trzcinowego czy coś z tych rzeczy byś zasugerowala i w jakiej ilości. 
EDIT dodałam cukier trzcinowy w mniejszej ilości....pycha, jutro robię kolejną tortownice ,,,mniam, na drugi dzień jeszcze lepsze
Wyglda apetycznie w weekend sprawdz jak smakuje
Wygląda apetycznie, w weekend sprawdzę jak smakuje
Pyszne
Pyszne!
zrobilam . niestety to nie moje smaki mamie nie...
zrobilam . niestety to nie moje smaki
mamie nie smakowalo, ale moze dlatego ze wszyscy przyzwyczajeni do normalnych ciast. dodam ze polewa jest obłędna i ją na pewno bede wykorzystywac. w innych deserach
Pycha !!!!!! Polecam
Pycha !!!!!! Polecam
Polecam - ciasto zdrowe i pyszne, co nie często...
Polecam - ciasto zdrowe i pyszne, co nie często idzie w parze
Świetne Co prawda pomyliłam się i ksylitol...
Świetne
Co prawda pomyliłam się i ksylitol dodałam do spodu zamiast do masy ale w niczym to nie wpływa na ogólny efekt finalny - ciasto jest znakomite 
Jest też niesamowicie sycące i wystarczy mała porcja aby poczuć się błogo - idealne nawet na śniadanie
Ciasto super i nawet smakuje mojemu dziecku,...
Ciasto super i nawet smakuje mojemu dziecku, który uwielbia słodycze. No i bardzo słodkie, następnym razem trochę mniej ksylitolu
Ciascho jest rewelacyjne i szybkie w wykonaniu
Ciascho jest rewelacyjne i szybkie w wykonaniu
cudo!
cudo!
DRYJA napisał:...
ja zawsze robię z owsianych, ale jęczmeinne lub żytnie też będa ok. być może jaglane też się sprawdzą.
Pokochaj ze mną Thermomix
zadzwoń, umów się na prezentację
tel. 691 509 039
Czym mogę zastąpić płatki owsiane? 😊
Czym mogę zastąpić płatki owsiane? 😊
super propozycja
super propozycja
Musi byc pyszne! Zaraz wypróbuje!
Musi byc pyszne! Zaraz wypróbuje!