3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowe batony a'la Bounty


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Batony a'la Bounty

  • 3 łyżki miodu / cukru / ksylitolu / erytrytolu
  • 2 łyżki wody letniej
  • 150 g mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady, min. 74% kakao
  • 4 łyżki mleka 3.2 %, lub słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki wody letniej
  • 50 g mleka 3.2 %
  • 200 g wiórek kokosowych
5

Przygotowanie

    BATONIKI A'LA BOUNTY
  1. Do czystego naczynia dodaj mleko, miód (lub cukier / ksylitol / erytrytol), 2 łyżki wody letniej. Załóż pokrywę z miarką, podgrzewaj 2 minuty, 90 st. C, Counter-clockwise operation, obrót 2.

  2. Dodaj do mleka wiórki kokosowe, załóż pokrywę i miarkę, podgrzewaj mieszając - 4 minuty, 90 st. C, Counter-clockwise operation, obrót 2. Pozostaw w naczyniu, w chłodniejszym miejscu na 15 minut, aż masa nie będzie gorąca.

  3. Dodaj do wiórek mascarpone, załóż pokrywę z miarką i połącz - 40 sekund, Counter-clockwise operation, obrót 3. Uformuj z masy batoniki i odstaw na płaskiej tacy. Przełóż ją z zawartością do zamrażalnika na 1h.

  4. Do czystego, suchego naczynia dodaj połamaną czekoladę, 4 łyżki mleka (lub słodkiej śmietanki), 2 łyżki wody. Załóż pokrywę z miarką, podgrzewaj 3 minuty, 70 st. C, obrót 2. Przelej czekoladę do płaskiego i małego naczynia (będziesz w nim maczać batoniki).

  5. Wyjmij podmrożone batoniki z zamrażalnika i po kolei, obtaczaj każdego w czekoladzie, czekając aż nadmiar polewy spłynie. Użyj chwytaka / szczypców, aby łatwo było Ci wykonać tę czynność. Gotowe batoniki przełóż do pojemnika w odstępach i chłodź w lodówce minimum przez 3h. Aby przełożyć batoniki na talerz podważ je czymś płaskim (np. łopatką do obracania naleśników). Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

* zamiast gorzkiej czekolady, możesz użyć mleczną  lub białą * zrobione batoniki przechowywać w lodówce do 5 dni * zamiast batoników można formować kuleczki - praliny i przekładać na gotowo do małych papilotek * uwaga - w przepisie ze 100 g czekolady, zmieniłem na 150 g - podpowiedzieliście, że nie starczało Wam 100 g na obtoczenie wszystkich batoników *


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy te batony sa kaloryczne ?? Jak sadzicie ?

    Zgłoszony przez ann_itka na listopada 19, 2017 at 20:50.

    Czy te batony sa kaloryczne ?? Jak sadzicie ? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moje ulubione batony

    Zgłoszony przez kasia2304 na października 15, 2017 at 12:20.

    moje ulubione batony tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest pycha, zwłaszcza z wiórek użytych...

    Zgłoszony przez Termojust na stycznia 9, 2017 at 01:51.

    To jest pycha, zwłaszcza z wiórek użytych najpierw do malibuWink czyli tych moczonych w alkoholu. Polecam... nic w kuchni się nie marnujeLol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez niedzwiecka na października 21, 2016 at 04:02.

    Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre, chociaż moim zdaniem mało...

    Zgłoszony przez gabulka na października 19, 2016 at 14:51.

    bardzo dobre, chociaż moim zdaniem mało czekolady przec co nie prezentowały się aż tak dobrze jak smakowały tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za uwagi. Powiem

    Zgłoszony przez KrystianJ na marca 3, 2016 at 11:50.

    Dziękuję za uwagi. Powiem Wam, że to czy czekolada stwardnije zależy też w dużej mierze od zawartości kakao. W przypadku czekolad mlecznych polewa będzie dość miękka - nie ukrywam, że nawet taki troszkę jest zamysł w przepisie. Jednak jeśli chcecie uzyskać "chrupiącą" czekoladę na wierzchu, to na etapie przygotowanie polewy nie dodajcie mleka/śmietanki - wtedy polewa nie powinna być miękka, ściągnie się po schłodzeniu.

    Mi naprawdę starczyła jedna tabliczka, ale dzięki za uwagę - warto może dodać 1,5 tabliczki. Już nawet zmieniłem to w przepisie - ze 100g zaznaczyłem na 150g. tmrc_emoticons.)

    Gotuj z Thermomixem! tmrc_emoticons.) Mniam! Closed lid

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadza się, batoniki bardzo

    Zgłoszony przez siodemka78 na lutego 29, 2016 at 12:22.

    Zgadza się, batoniki bardzo dobre, aczkolwiek mi również zabrakło czekolady na zamoczenie wszystkich batoników. Dla prawdziwych fanów batoników Bounty  polecam zdecydowanie jednak maczanie batoników w czekoladzie mlecznej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre aczkolwiek z

    Zgłoszony przez ankak1 na lutego 20, 2016 at 21:39.

    Bardzo dobre aczkolwiek z jednej tabliczki czekolady wychodzi za mało aby wszystkie batonki zanurzyć. Polewę robiłam z czekolady wedlowskiej mleczmej i nie stwardniałamimo iż batoniki stały całą noc w lodówce tmrc_emoticons.( Ogólnie polecam -pyszne  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze