Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto FIT bez cukru i tłuszczu
- 250 gramy mąka pełnoziarnista
- 1 łyżeczki Soda oczyszczona
- 1 łyżeczki cynamon, mielony
- 1 łyżeczki kakao
- 50 gramy migdał, mielony, lub inne orzechy
- 10 kawałki daktyl, suszony, bez pestki
- 3 jabłko, do jedzenia
- 1 banan
- 1 łyżeczki żurawina, suszona, lub rodzynki
- 2 jajka
-
6
1h 30min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
5
Przygotowanie
- Jeśli migdały są w całości, to zmielić je i przełożyć do innego naczynia.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do naczyniaTM. Dodać daktyle.
Dowsypać suche składniki, dodać migdały, pokrojone na pół owoce. Ustawić czas 6 sek, obroty 5. Po upływie czasu dodać jajka. Wymieszać przy pomocy
wstecznych obrotów przez 5 sek na obrotach 8.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że jest silikonowa, jak moja, to można papieru nie używać).
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. I już
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Jeśli nie lubicie daktyli, możecie zastąpić je innymi suszonymi owocami
Tak samo w przypadku migdałów, śmiało można zastąpić innymi orzechami
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto wyszło rewelacyjnie jest przepyszne jak...
Ciasto wyszło rewelacyjnie jest przepyszne jak taki duży baton zbożowy z orzechami. Poleje gorzką czekoladą bo mało słodki. Acha , dodałam wiórki kokosowe. Ponieważ jestem na diecie, ciasto to zawita na stałe na moim stole.