Składniki
- 500 g sezamu
- 10 łyżek miodu
- 400 g bakalii
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
sezam prażymy na patelni ciągle mieszając do momentu kiedy zacznie zmieniac kolor ważne jest, zeby sezam sie nie przypalił (jeśli ktoś opatentuje prażenie sezamu w TM, to proszę o komentarz)
jeszcze ciepły, ale nie gorący dajemy do TM i mielimy 30 sek obr.10 (można mielic dłużej, wówczas masa będzie bardziej jednolita), już zaczyna ładnie pachniec, ale jeszcze jest gorzka...
dodajemy miód (proporcjonalnie wychodzi 2 łyżki na każde 100g sezamu)
najlepiej jak miód jest płynny, ale w ciepłym zmielonym sezamie da się wymieszac też z miodem gęstym
mieszamy 2 minuty obr.
"Ciasto"
mamy już gotową masę, do której dodajemy ulubione bakalie
z tego przepisu wychodzi kilogram pysznej chałwy
masę ugniatamy w naczyniu i do lodówki
proste, prawda?
SMACZNEGO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry przepis. Warunek - dobre jakościowo...
Bardzo dobry przepis. Warunek - dobre jakościowo składniki i prażyć do uzyskania zapachu, nie koloru, bo wtedy już będzie gorzki. Sezam nie może być stary, bo jest nie smaczny. Po zmieleniu można pomiętosić w rękach i uformować w blok, nawet bez bakalii. Robię z połowy porcji i dodaję cukru waniliowego do smaku.
Z przepisy wyszły bardziej ... mielone sezamki. ...
Z przepisy wyszły bardziej ... mielone sezamki.
Bardzo sodkie, bardzo sycące (i tłuściutkie) - ale nie ma to wiele wspólnego z konsystencją chałwy.
Będe wracał do tego przepisu - bo mi smakowało, ale ciągle poszukam przepisu na "prawdziwą chałwę"
Praenie sezamu w TM5...
Prażenie sezamu w TM5
10min - Varoma - 1
Uwielbiam ,pychotka
Uwielbiam ,pychotka
Gorzki smak jest wynikiem
Gorzki smak jest wynikiem zbyt długiego prażenia, robiłem pastę Tahini i nie jest gorzkie, sprawdzę ten przepis i dam znać.
Chałwa bardzo smaczna, choć
Chałwa bardzo smaczna, choć faktycznie gumowata, nam to akurat nie przeszkadzało, ale zastanawiam się dlaczego. Ciekawe, że jednym się kruszy u nich guma
Pozdrawiam
Ania
zrobiłam dziś po raz
zrobiłam dziś po raz pierwszy, smakowo bardzo dobra, ale konsystencja daleka od oczekiwań, niestety, kruszy się i co najwyżej można ją jeść łyżeczką
moja chałwa była też gumowata
moja chałwa była też gumowata i nie znalazła amotorów w domu, musialam zjeść ją sama ;( więcej nie będę robić, być moze zrobiłam coś nie tak, trudno.
Zrobiłam dziś chałwę , ale
Zrobiłam dziś chałwę , ale jest gorzkawa w smaku pomimo tego że dalam 10 łyżek miodu. Po wyjęciu z naczynia było duzo oleju , króry zlałam , masę przełozyłam do pojemniczka i schowałam w lodówce . Nie wiem czy wyszło mi coś nie tak , bo chałwa jest taka "gumowata" i zbita nie przypomina chałwy sklepowej , czy taka ma być?
Fajna i kolorowa
Fajna i kolorowa
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
pysznosci !!!!!!!
pysznosci !!!!!!!
Wyglada bajecznie i tak
Wyglada bajecznie i tak samo smakuje.
Najlepsza jest po kilku dniach leżakowania w lodówce. Pycha! Polecam i pozdrawiam. 
bardzo dobra chałwa, zrobiłam
bardzo dobra chałwa, zrobiłam z połowy składników i zniknęła mega szybko
Dodaję do wypróbowania,czego
Dodaję do wypróbowania,czego to się nie da zrobić w thermomixie ......
Właśnie zrobiłam Super pzepis
Właśnie zrobiłam Super pzepis chałwa pyszna polecam wszystkim łasuchom
:)Właśnie natchnęłam się na
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chałwa wyszła przepyszna
Chałwa wyszła przepyszna
Zrobiłam z wanilią i pistacjami, rewelacyjna . Polecam i dziękuję za przepis!
przepraszam mialam dac 1
przepraszam mialam dac 1 gwiazdke, a wyszlo mi 5*
mi chalwa nie wyszla, byloa
mi chalwa nie wyszla, byloa nie zjadliwa! Moja mama tez zrobila i tez poszla do smieci
Suuuuper przepis, wyszła
Suuuuper przepis, wyszła pyszna chałwa!!!
słyszałam że pyszne
słyszałam że pyszne ukraińskie chałwy są robione z łuskanego słonecznika, zamiast sezamu... trzeba by było poeksperymentowac
jak spróbuję to się odezwę 
Efcia
uuu w tej nowej wersji
uuu w tej nowej wersji została zamieniona kolejnosc zdjec no i poznikały opisy
Efcia
Mhhhmmmmm... Jako "cukruś"
Mhhhmmmmm... Jako "cukruś" polecam ten przepis - tylko nie robić za dużo bo i tak wszystko zniknie w ciągu 5 min
ziarenko ma w sobie naturalną
ziarenko ma w sobie naturalną goryczkę, która jest sztucznie tuszowana w produckji masowej, można dodać więcej miodu albo poeksperymentować z cukrem lub bardziej slodkimi bakaliami (np. wybrać słodsze rodzynki)
możliwe też , że sezam ma różną jakość i smak (może trzeba by było kupić innego producenta?)
goryczka ma jednak pewną zaletę - chałwa nie jest mdła
Efcia
Właśńie kupiłam opakowanie
Właśńie kupiłam opakowanie chałwy na Ukrainie ale jak tylko skończymy ja jeść biorę się za przepis.
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl
Super przepis!!! Chałwa już
Super przepis!!!
Chałwa już zrobiona, ale wiem dlaczego wyszła mi trochę gorzkawa. Sezam fajnie się uprażył i nie był przypalony więc skąd ta niedoskonałość? Pozdrawiam.
rzeczywiście na ciepło też
rzeczywiście na ciepło też jest dobra, można przy okazji odsączyć i wykorzystać produkt uboczny - olej sezamowy
o jego zaletach i zastosowaniu chyba pisać nie trzeba
Efcia
chałwa jest PRZEpyszna!!!!
chałwa jest PRZEpyszna!!!!
! rodzina jest zachwycona
nie zdążyła nawet wystygnąć a już zniknęła ze stołu
polecam przepis i serdecznie dziękuję!
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
chałwa jest pyszna, zdrowe
chałwa jest pyszna, zdrowe produkty dla każdego.W TM wszystko jest takie proste i szybko się robi.
w TM można wszystko ;)
w TM można wszystko
dzisiaj wrzucę fotkę jak wygląda pokrojona
Efcia
Oj, koniecznie muszę
Oj, koniecznie muszę wypróbować ten przepis jestem chałwoholiczką
Wiem że w TM można zrobić wiele rzeczy, ale niespodziewałam się, że można zrobić chałwę ???!!!
lilly20