3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałwa


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 g sezamu
  • 10 łyżek miodu
  • 400 g bakalii
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. sezam prażymy na patelni ciągle mieszając do momentu kiedy zacznie zmieniac kolor ważne jest, zeby sezam sie nie przypalił (jeśli ktoś opatentuje prażenie sezamu w TM, to proszę o komentarz)

    jeszcze ciepły, ale nie gorący dajemy do TM i mielimy 30 sek obr.10 (można mielic dłużej, wówczas masa będzie bardziej jednolita), już zaczyna ładnie pachniec, ale jeszcze jest gorzka...

    dodajemy miód (proporcjonalnie wychodzi 2 łyżki na każde 100g sezamu)

    najlepiej jak miód jest płynny, ale w ciepłym zmielonym sezamie da się wymieszac też z miodem gęstym

    mieszamy 2 minuty obr.Ciasto

    mamy już gotową masę, do której dodajemy ulubione bakalie

    z tego przepisu wychodzi kilogram pysznej chałwy

    masę ugniatamy w naczyniu i do lodówki

    proste, prawda?

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis. Warunek - dobre jakościowo...

    Zgłoszony przez aha_2006 na kwietnia 9, 2022 at 16:38.

    Bardzo dobry przepis. Warunek - dobre jakościowo składniki i prażyć do uzyskania zapachu, nie koloru, bo wtedy już będzie gorzki. Sezam nie może być stary, bo jest nie smaczny. Po zmieleniu można pomiętosić w rękach i uformować w blok, nawet bez bakalii. Robię z połowy porcji i dodaję cukru waniliowego do smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z przepisy wyszły bardziej ... mielone sezamki. ...

    Zgłoszony przez Epops na stycznia 29, 2018 at 14:02.

    Z przepisy wyszły bardziej ... mielone sezamki.
    Bardzo sodkie, bardzo sycące (i tłuściutkie) - ale nie ma to wiele wspólnego z konsystencją chałwy.

    Będe wracał do tego przepisu - bo mi smakowało, ale ciągle poszukam przepisu na "prawdziwą chałwę" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Praenie sezamu w TM5...

    Zgłoszony przez Malikaton na kwietnia 22, 2017 at 15:01.

    Prażenie sezamu w TM5

    10min - Varoma - 1

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam ,pychotka

    Zgłoszony przez irena58 na lipca 8, 2016 at 23:03.

    Uwielbiam ,pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gorzki smak jest wynikiem

    Zgłoszony przez Besson na grudnia 22, 2015 at 12:24.

    Gorzki smak jest wynikiem zbyt długiego prażenia, robiłem pastę Tahini i nie jest gorzkie, sprawdzę ten przepis i dam znać.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałwa bardzo smaczna, choć

    Zgłoszony przez Coolanullle na kwietnia 3, 2015 at 10:10.

    Chałwa bardzo smaczna, choć faktycznie gumowata, nam to akurat nie przeszkadzało, ale zastanawiam się dlaczego. Ciekawe, że jednym się kruszy u nich guma tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Ania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam dziś po raz

    Zgłoszony przez Moniq83 na marca 1, 2015 at 16:06.

    zrobiłam dziś po raz pierwszy, smakowo bardzo dobra, ale konsystencja daleka od oczekiwań, niestety, kruszy się i co najwyżej można ją jeść łyżeczką

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moja chałwa była też gumowata

    Zgłoszony przez Aneta82 na stycznia 14, 2015 at 14:41.

    moja chałwa była też gumowata i nie znalazła amotorów  w domu, musialam zjeść ją sama ;( więcej nie będę robić, być moze zrobiłam coś nie tak, trudno.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dziś chałwę , ale

    Zgłoszony przez leon59 na października 9, 2014 at 12:35.

    Zrobiłam dziś chałwę , ale jest gorzkawa w smaku pomimo tego że dalam 10 łyżek miodu. Po  wyjęciu z naczynia było duzo oleju , króry zlałam , masę przełozyłam do pojemniczka i schowałam w lodówce . Nie wiem czy wyszło mi coś nie tak , bo chałwa jest taka  "gumowata" i zbita nie przypomina chałwy sklepowej , czy taka ma być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajna i kolorowa

    Zgłoszony przez mikulina na września 21, 2014 at 12:50.

    Fajna i kolorowa tmrc_emoticons.;)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pysznosci !!!!!!!

    Zgłoszony przez 1976mz na czerwca 22, 2014 at 17:23.

    pysznosci !!!!!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada bajecznie  i tak

    Zgłoszony przez smoczek na maja 11, 2014 at 12:13.

    Wyglada bajecznie  i tak samo  smakuje. tmrc_emoticons.)  Najlepsza jest po kilku dniach leżakowania w lodówce.  Pycha! Polecam i pozdrawiam. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobra chałwa, zrobiłam

    Zgłoszony przez pani_x na maja 9, 2014 at 21:12.

    bardzo dobra chałwa, zrobiłam z połowy składników i zniknęła mega szybko tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do wypróbowania,czego

    Zgłoszony przez evula2 na września 16, 2013 at 21:08.

    Dodaję do wypróbowania,czego to się nie da zrobić w thermomixie ...... tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam Super pzepis

    Zgłoszony przez akunia na listopada 12, 2012 at 20:33.

    Właśnie zrobiłam Super pzepis chałwa pyszna polecam wszystkim łasuchom Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Właśnie natchnęłam się na

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 16, 2012 at 16:51.

    tmrc_emoticons.)Właśnie natchnęłam się na ten przepis tmrc_emoticons.8) już jest mój Love bo uwielbiam chałwę. Love tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałwa wyszła przepyszna

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 30, 2012 at 14:45.

    Chałwa wyszła przepyszna tmrc_emoticons.) Zrobiłam z wanilią i pistacjami, rewelacyjna . Polecam i dziękuję za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepraszam mialam dac 1

    Zgłoszony przez Anna30M na kwietnia 12, 2012 at 22:49.

    przepraszam mialam dac 1 gwiazdke, a wyszlo mi 5*

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mi chalwa nie wyszla, byloa

    Zgłoszony przez Anna30M na kwietnia 12, 2012 at 22:47.

    mi chalwa nie wyszla, byloa nie zjadliwa! Moja mama tez zrobila i tez poszla do smieci tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Suuuuper przepis, wyszła

    Zgłoszony przez Asi K na grudnia 30, 2011 at 14:47.

    Suuuuper przepis, wyszła pyszna chałwa!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • słyszałam że pyszne

    Zgłoszony przez Efcia na grudnia 20, 2011 at 22:30.

    słyszałam że pyszne ukraińskie chałwy są robione z łuskanego słonecznika, zamiast sezamu... trzeba by było poeksperymentowac tmrc_emoticons.) jak spróbuję to się odezwę Big Smile

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uuu w tej nowej wersji

    Zgłoszony przez Efcia na grudnia 15, 2011 at 17:26.

    uuu w tej nowej wersji została zamieniona kolejnosc zdjec no i poznikały opisy tmrc_emoticons.(

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mhhhmmmmm... Jako "cukruś"

    Zgłoszony przez Daniel na października 11, 2011 at 12:43.

    Mhhhmmmmm... Jako "cukruś" polecam ten przepis - tylko nie robić za dużo bo i tak wszystko zniknie w ciągu 5 min  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ziarenko ma w sobie naturalną

    Zgłoszony przez Efcia na października 6, 2011 at 08:26.

    ziarenko ma w sobie naturalną goryczkę, która jest sztucznie tuszowana w produckji masowej, można dodać więcej miodu albo poeksperymentować z cukrem lub bardziej slodkimi bakaliami (np. wybrać słodsze rodzynki) 

    możliwe też , że sezam ma różną jakość i smak (może trzeba by było kupić innego producenta?)

    goryczka ma jednak pewną zaletę - chałwa nie jest mdła tmrc_emoticons.)

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśńie kupiłam opakowanie

    Zgłoszony przez MałgorzataRyba na października 5, 2011 at 20:38.

    Właśńie kupiłam opakowanie chałwy na Ukrainie ale jak tylko skończymy ja jeść biorę się za przepis.

    www.thermoprzepisy.pl


    www.vitasklep.pl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis!!! Chałwa już

    Zgłoszony przez Marzena63 na października 5, 2011 at 08:12.

    Super przepis!!! tmrc_emoticons.)

    Chałwa już zrobiona, ale wiem dlaczego wyszła mi trochę gorzkawa. Sezam fajnie się uprażył  i nie był przypalony więc skąd ta niedoskonałość?  Pozdrawiam.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rzeczywiście na ciepło też

    Zgłoszony przez Efcia na października 4, 2011 at 12:53.

    rzeczywiście na ciepło też jest dobra, można przy okazji odsączyć i wykorzystać produkt uboczny - olej sezamowy

    o jego zaletach i zastosowaniu chyba pisać nie trzeba tmrc_emoticons.)

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chałwa jest PRZEpyszna!!!!

    Zgłoszony przez lidien na października 4, 2011 at 12:19.

    chałwa jest PRZEpyszna!!!! Cooking 7 !  rodzina jest zachwycona tmrc_emoticons.) nie zdążyła nawet wystygnąć a już zniknęła ze stołu tmrc_emoticons.) polecam przepis i serdecznie dziękuję! tmrc_emoticons.D

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chałwa jest pyszna, zdrowe

    Zgłoszony przez wiesława kulinska na października 4, 2011 at 09:49.

    chałwa jest pyszna, zdrowe produkty dla każdego.W TM wszystko jest takie proste i szybko się robi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w TM można wszystko ;) 

    Zgłoszony przez Efcia na października 4, 2011 at 08:39.

    w TM można wszystko tmrc_emoticons.;)  dzisiaj wrzucę fotkę jak wygląda pokrojona Cooking 7

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj, koniecznie muszę

    Zgłoszony przez lilly20 na października 3, 2011 at 21:30.

    Oj, koniecznie muszę wypróbować ten przepis jestem chałwoholiczką Love

    Wiem że w TM można zrobić wiele rzeczy, ale niespodziewałam się, że można zrobić chałwę ???!!!  tmrc_emoticons.8)

    lilly20

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze