Tu jesteś:
4
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
- 150 gramów sezamu
- 6 łyżek miodu
- 400 gramów migdałów sparzonych
-
6
4h 0min
Czas całkowity 4h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni aby się zarumieniły, odstawiamy do wystygnięcia. Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy sparzone migdały, mielimy obr 10/1min, następnie dodajemy sezam i ponownie mielimy obr 8/25s, dodajemy miód i mieszamy obr 3/15s.
Przygptowana masę przekładamy do foremki i przykrywamy folia aluminiową i wkładamy do lodówki na 3, 4 godziny, po tym czasie chałwa jest gotowa do spożycia
Chałwa sezamowo migdałowa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNiekoniecznie według uznania
Niekoniecznie według uznania
Wygląda smakowicie. Czy
Wygląda smakowicie. Czy migdały po sparzeniu należy obrać?