Tu jesteś:
4
Składniki
25 kawałek/kawałki/kawałków
Skladniki suche
- 250 gramów pestek dyni
- 100 gramów wiórków kokosowych
- 50 gramów ziarna sezamu
- 80 gramów słonecznika łuskanego
- 4 łyżki nasion chia
- 80 gramów płatków owsianych
- 25 gramów maku
skladniki mokre
- 200 gramów oleju kokosowego
- 200 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
- 6 łyżek kakao
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Foremkę keksówkę około 12x30cm lub inną płaską blaszkę o podobnych wymiarach, wyłożyć folią spożywczą tak aby część folii została do przykrycia masy od góry.
- Wszystkie suche składniki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" .
Zimksować Turbo 1s/3 razy.
Składniki przełożyć do miseczki.
Jeśli chcemy mieć gładkie batoniki można czynność powtórzyć.
W "Blokada naczynia miksującego" umieścić olej kokosowy,
podgrzewać 2min/50°C/obr2 lub do rozpuszczenia.
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać pozostałe mokre składniki.
Miksować 1min/obr5 zwiekszając do 7. Zgarnąć ze ścianek.
Ponownie miksować 1min/obr 5 zwiekszając do 7. Zgarnąć ze ścianek.
W razie potrzeby czynność powtorzyć jeszcze raz.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać zmielone suche składniki (nasiona i pestki).
Mieszać przy pomocy kopystki 30sek//obr4
Składniki zgarnąć ze ścianek.
Ponownie wymieszać przy pomocy kopystki 30sek//obr4. - Powstalą masę równomiernie rozłożyć w przygotowanej foremce.
Dokładnie ugnieść masę na całej powierzchni.
Przykryć folią spożywczą i wstawić na 3-4 godziny (nawet na całą noc) do lodówki.
Pokroić na batoniki i ZAŻYWAĆ MOCY!!!
SMACZNEGO
*
*
*
PRZYGOTOWANIE BEZ THERMOMIXU:
Suche składniki wsypać do misy naczynia miksującego, zmiksować do uzyskania porządanej konsystencji.
Przesypać do miski.
W garnuszku rozpuścić olej kokosowy wlać do misy naczynia miksującego, dodać daktyle i kakao.
Miksować do uzyskania słodkiej pasty.
Przelać do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszać.
Powinno smakować równie dobrze, przygotowanie potrwa jednak troche dłużej.
SMACZNEGO
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Gotowe batoniki trzymać w lodówce nawet do tygodnia.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSwietny przepis,przetestowalam.Batony...