3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Batony MOCY - veganskie, bez pieczenia, dla aktywnych


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

Skladniki suche

  • 250 gramów pestek dyni
  • 100 gramów wiórków kokosowych
  • 50 gramów ziarna sezamu
  • 80 gramów słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 80 gramów płatków owsianych
  • 25 gramów maku

skladniki mokre

  • 200 gramów oleju kokosowego
  • 200 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
  • 6 łyżek kakao
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Foremkę keksówkę około 12x30cm lub inną płaską blaszkę o podobnych wymiarach, wyłożyć folią spożywczą tak aby część folii została do przykrycia masy od góry.

  2. Wszystkie suche składniki umieścić w Closed lid.
    Zimksować Turbo 1s/3 razy.
    Składniki przełożyć do miseczki.

    Jeśli chcemy mieć gładkie batoniki można czynność powtórzyć.

    W Closed lid umieścić olej kokosowy,
    podgrzewać 2min/50°C/obr2 lub do rozpuszczenia.

    Do Closed lid dodać pozostałe mokre składniki.

    Miksować 1min/obr5 zwiekszając do 7. Zgarnąć ze ścianek.

    Ponownie miksować 1min/obr 5 zwiekszając do 7. Zgarnąć ze ścianek.
    W razie potrzeby czynność powtorzyć jeszcze raz.

    Do Closed lid wsypać zmielone suche składniki (nasiona i pestki).
    Mieszać przy pomocy kopystki 30sek//obr4

    Składniki zgarnąć ze ścianek.
    Ponownie wymieszać przy pomocy kopystki 30sek//obr4.


  3. Powstalą masę równomiernie rozłożyć w przygotowanej foremce.

    Dokładnie ugnieść masę na całej powierzchni.

    Przykryć folią spożywczą i wstawić na 3-4 godziny (nawet na całą noc) do lodówki.

    Pokroić na batoniki i ZAŻYWAĆ MOCY!!!


    SMACZNEGO



  4. *
    *
    *


    PRZYGOTOWANIE BEZ THERMOMIXU
    :

    Suche składniki wsypać do misy naczynia miksującego, zmiksować do uzyskania porządanej konsystencji.
    Przesypać do miski.

    W garnuszku rozpuścić olej kokosowy wlać do misy naczynia miksującego, dodać daktyle i kakao.
    Miksować do uzyskania słodkiej pasty.

    Przelać do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszać.

    Powinno smakować równie dobrze, przygotowanie potrwa jednak troche dłużej.

    SMACZNEGO
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Gotowe batoniki trzymać w lodówce nawet do tygodnia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Swietny przepis,przetestowalam.Batony...

    Zgłoszony przez agatanag na listopada 24, 2019 at 10:23.

    Swietny przepis,przetestowalam.Batony przepyszne!...i daja moc!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze