3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

"Baton energetyczny Grzegorza Jasińskiego"


Wydrukuj:
4

Składniki

40 kawałek/kawałki/kawałków

  • 200 g płatków owsianych
  • 20 g kakao
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 150 g Miodu wielokwiatowego
  • 250 g Bakalie (po 50g rodzynek, sliwek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów)150
  • 150 g mleka 3,2 %
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przepis pochodzi z Thermomix 20 lat w Polsce 

     

    do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić Turbo/0.5 s/6-8 razy. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.

     

    do Blokada naczynia miksującego wlać mleko, dodać miód, masło i kakao, gotować 5min/100 stopni/obr.2

     

    dodać wcześniej rozdrobnione bakalie i płatki owsiane, podgrzać 4min/98 st/obr.2

    zawartość naczynia miksującego przełożyć na blat na 20 minut do ostudzenia. Po tym czasie masę podzielić na 2 części, z każdej uformować wałek o srednicy 3 cm o długosci 30 cm, wałek spłaszczyć, odstawić do lodówki na ok 2 godziny. Przed podaniem pokroić na 1,5 cm plastry.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ja zostawiłam na dłuższy czas niż 20 minut do ostygnięcia, bo było w środku jeszcze gorące.

Wyłożyłam do pojemnika grubszą warstwę, wyrównałam i przed podaniem pokroiłam na części tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzień dobry! Uwielbiam batony i niestety widać...

    Zgłoszony przez Krocia na stycznia 17, 2021 at 11:08.

    Dzień dobry! Uwielbiam batony i niestety widać to na mojej wadze. Chciałabym podpytać o jakieś fit przepisy na batony proteinowe takie jak NuviaGo ( https://nuviago.pl ), czyli mała ilość cukru i spora ilość białka. Próbowałam upiec coś po swojemu, ale walory smakowe były mocno średnie (batony były ok, ale nie były słodkie, a na tym mi zależy). Jestem w trakcie redukcji, więc liczę kalorie... a moje uzależnienie od słodyczy nie pomaga, niestety. Będę wdzięczna za podesłanie przepisów tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny baton,zamieniłam tylko masło na olej...

    Zgłoszony przez esperanza na stycznia 24, 2019 at 21:55.

    Przepyszny baton,zamieniłam tylko masło na olej kokosowy,dziękuje za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha.

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na grudnia 10, 2017 at 19:28.

    Pycha.tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak długo mogę to przechowywać?

    Zgłoszony przez naufrago na października 27, 2017 at 21:14.

    Jak długo mogę to przechowywać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WIEM CO MOJE DZIECI JEDZĄ.REWELACJA

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 15:13.

    WIEM CO MOJE DZIECI JEDZĄ.REWELACJAtmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo rozdrobniony baton, a w temperaturze...

    Zgłoszony przez Angelica na stycznia 18, 2017 at 16:58.

    Bardzo rozdrobniony baton, a w temperaturze pokojowej miękki i brudzący ręce. Nie mój typ.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moj baton stanal na wysokosci zadania,...

    Zgłoszony przez AnnettaD na listopada 14, 2016 at 10:29.

    Moj baton stanal na wysokosci zadania, perfekcyjnie twardy -idealny do krojenia. Zrobil furrore wsrod moich australijskich kolegow w pracy. Juz mnie poprosili zebym w przyszlym tygodniu zrobila kolejny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne i sycące! Bardzo fajny przepis.

    Zgłoszony przez piechosiae na listopada 5, 2016 at 18:40.

    pyszne i sycące! Bardzo fajny przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • udał się mój pierwszy baton,

    Zgłoszony przez Pixi na lipca 25, 2016 at 20:15.

    udał się mój pierwszy baton, polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawa propozycja.

    Zgłoszony przez Pixi na lipca 20, 2016 at 15:08.

    Bardzo ciekawa propozycja. Same zdrowe składniki. Zamieniłam masło na olej kokosowy, nie miałam śliwek i dodałam żurawinę oraz owoce goji. Baton obecnie leży w lodówce. Z niecierpliwoscią czekam na efekt końcowy tmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie też mleko 2%. Jest

    Zgłoszony przez ufka30 na marca 5, 2016 at 19:10.

    U mnie też mleko 2%. Jest rewelacyjny, znika bardzo szybko tmrc_emoticons.)) zamiast śliwek dałam wiórki kokosowe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super baton

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na listopada 19, 2015 at 13:17.

    Super baton tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez agjan2 na września 15, 2015 at 01:06.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • swietny przepis , Mniam

    Zgłoszony przez edyta1973 na sierpnia 19, 2015 at 10:50.

    swietny przepis , Mniam Mniam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie wiem może to jest wina

    Zgłoszony przez Kaskasto na sierpnia 18, 2015 at 08:23.

    nie wiem może to jest wina mleka?? może zbyt płynnego miodu ??

    ja dodaję taki gęsty miód wielokwiatowy i ładnie gęstnieje tmrc_emoticons.;) wczoraj robiłam ponownie tmrc_emoticons.;) i wyszło takie, że aż ciężko pokroić było nawet ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dziś, ale miałam

    Zgłoszony przez Edddytek na sierpnia 17, 2015 at 20:28.

    Zrobiłam dziś, ale miałam mleko 2% i miód- dałam akacjowy bo taki miałam.

    Od 5h w lodówce, właśnie sprawdzałam i nadal się nie ściśnęły są miękkie- wyjmować trzeba łyżeczką jak gęsty twarożek- czy to może być wina miodu albo mleka?

    ogólnie smaczne ale raczej papka niż batonik w mojej wersji tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • musi być smaczny

    Zgłoszony przez agjan2 na sierpnia 13, 2015 at 23:10.

    musi być smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny i zdrowy,

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 3, 2015 at 10:50.

    Bardzo smaczny i zdrowy, mozna kombinować z bakaliami i dodawać to, co się bardziej lubi  Big Smile

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze