Składniki
40 kawałek/kawałki/kawałków
- 200 g płatków owsianych
- 20 g kakao
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 g Miodu wielokwiatowego
- 250 g Bakalie (po 50g rodzynek, sliwek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów)150
- 150 g mleka 3,2 %
-
6
3h 0min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Przepis pochodzi z Thermomix 20 lat w Polsce
do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić Turbo/0.5 s/6-8 razy. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.
do
"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać miód, masło i kakao, gotować 5min/100 stopni/obr.2
dodać wcześniej rozdrobnione bakalie i płatki owsiane, podgrzać 4min/98 st/obr.2
zawartość naczynia miksującego przełożyć na blat na 20 minut do ostudzenia. Po tym czasie masę podzielić na 2 części, z każdej uformować wałek o srednicy 3 cm o długosci 30 cm, wałek spłaszczyć, odstawić do lodówki na ok 2 godziny. Przed podaniem pokroić na 1,5 cm plastry.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja zostawiłam na dłuższy czas niż 20 minut do ostygnięcia, bo było w środku jeszcze gorące.
Wyłożyłam do pojemnika grubszą warstwę, wyrównałam i przed podaniem pokroiłam na części
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzień dobry! Uwielbiam batony i niestety widać...
Dzień dobry! Uwielbiam batony i niestety widać to na mojej wadze. Chciałabym podpytać o jakieś fit przepisy na batony proteinowe takie jak NuviaGo ( https://nuviago.pl ), czyli mała ilość cukru i spora ilość białka. Próbowałam upiec coś po swojemu, ale walory smakowe były mocno średnie (batony były ok, ale nie były słodkie, a na tym mi zależy). Jestem w trakcie redukcji, więc liczę kalorie... a moje uzależnienie od słodyczy nie pomaga, niestety. Będę wdzięczna za podesłanie przepisów
.
Przepyszny baton,zamieniłam tylko masło na olej...
Przepyszny baton,zamieniłam tylko masło na olej kokosowy,dziękuje za przepis
Pycha.
Pycha.
Jak długo mogę to przechowywać?
Jak długo mogę to przechowywać?
WIEM CO MOJE DZIECI JEDZĄ.REWELACJA
WIEM CO MOJE DZIECI JEDZĄ.REWELACJA
Bardzo rozdrobniony baton, a w temperaturze...
Bardzo rozdrobniony baton, a w temperaturze pokojowej miękki i brudzący ręce. Nie mój typ.
Moj baton stanal na wysokosci zadania,...
Moj baton stanal na wysokosci zadania, perfekcyjnie twardy -idealny do krojenia. Zrobil furrore wsrod moich australijskich kolegow w pracy. Juz mnie poprosili zebym w przyszlym tygodniu zrobila kolejny
pyszne i sycące! Bardzo fajny przepis.
pyszne i sycące! Bardzo fajny przepis.
udał się mój pierwszy baton,
udał się mój pierwszy baton, polecam
Bardzo ciekawa propozycja.
Bardzo ciekawa propozycja. Same zdrowe składniki. Zamieniłam masło na olej kokosowy, nie miałam śliwek i dodałam żurawinę oraz owoce goji. Baton obecnie leży w lodówce. Z niecierpliwoscią czekam na efekt końcowy
)
U mnie też mleko 2%. Jest
U mnie też mleko 2%. Jest rewelacyjny, znika bardzo szybko
) zamiast śliwek dałam wiórki kokosowe 
Super baton
Super baton
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
(Brak tematu)
swietny przepis , Mniam
swietny przepis , Mniam Mniam.
nie wiem może to jest wina
nie wiem może to jest wina mleka?? może zbyt płynnego miodu ??
ja dodaję taki gęsty miód wielokwiatowy i ładnie gęstnieje
wczoraj robiłam ponownie
i wyszło takie, że aż ciężko pokroić było nawet ...
Zrobiłam dziś, ale miałam
Zrobiłam dziś, ale miałam mleko 2% i miód- dałam akacjowy bo taki miałam.
Od 5h w lodówce, właśnie sprawdzałam i nadal się nie ściśnęły są miękkie- wyjmować trzeba łyżeczką jak gęsty twarożek- czy to może być wina miodu albo mleka?
ogólnie smaczne ale raczej papka niż batonik w mojej wersji
musi być smaczny
musi być smaczny
Bardzo smaczny i zdrowy,
Bardzo smaczny i zdrowy, mozna kombinować z bakaliami i dodawać to, co się bardziej lubi
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi