3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BAJADERKI W CZEKOLADZIE


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 80 g śmietany 30%
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g ciemnej czekolady (70 % kakao)
  • 75 g orzechy ziemne prażone, mogą być inne
  • 600 g już upieczonego ciasta, bez kremu, może być z owocami
  • 50 g zimnego mleka, ilość zależy od ciasta
  • aromat rumowy, 1/4 malutkiej buteleczki
  • 2-3 łyżki owocowego dżemu dowolnego

WYKOŃCZENIE

  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 100 g Czekolady mlecznej
  • wiórki kokosowe
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    CIASTA
  1. 1. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy 5sek/obr.8, dodajemy 600g pokruszonego w rękach ciasta oraz kakao. Mieszamy  około 10sek/obr.4

    2. Dodajemy śmietanę, dżem, aromat i mieszamy przy użyciu kopystki 40sek/ obr.4,5. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy powoli mleko  dalej mieszając. Masa powinna być plastyczna jak plastelina.

    3. Wyrobine ciasto (masę) wkładamy do lodówki na 20-30 minut, by całość się schłodziła, a następnie dłońmi formujemy małe kulki i układamy na talerzu.

      4. Przygotowujemy czekoladę : Rozdrabniamy 8sek/ obr.7 i rozpuszczamy 2 min/70st.C/obr.2

    5. Maczamy wyrobione kulki w czekoladzie lub obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych.

    6. Układamy na papierze do pieczenia, macie silikonowej do zastygnięcia.

    Przechowywać w lodówce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do wykonania bajaderek można użyć ciasto, które nam nie "poszło" w całości, wysuszyło się, tzw. resztki., lub wcześniej zamrożone. Oczywiście wcześniej je rozmrozić. Ciasto może byc z bakaliami, owocami, biszkoptowe, można mieszac rodzaje. Nie może być tylko z kremem lub bitą śmietaną.

Uważac na dawkowanie aromatu, nie za dużo.

Bajadeki można pozawijać w małe papilotki.  Ja takich nie miałam. Mogą byc fajnym prezentem , zapakowane w ozdobne pudełeczko.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis na wykorzystanie nieudanego ciasta....

    Zgłoszony przez Aleksandra62 na kwietnia 14, 2018 at 15:25.

    Super przepis na wykorzystanie nieudanego ciasta. Bajaderki "palce lizać" Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszniutkie

    Zgłoszony przez kala21197 na stycznia 3, 2017 at 19:40.

    pyszniutkie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:09.

    Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zrobiłam bajaderki bazując

    Zgłoszony przez MonRaf na września 30, 2016 at 22:17.

    Ja zrobiłam bajaderki bazując na tym przepisie i tym co akurat miałam pod ręka. Bazą było nieudane ciasto cytrynowe z zakalcem. Poza tym dodałam rodzynki, powidła śliwkowe i nutelle, nie potrzebowałam już dodawać mleka. są pychatmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • miałam wysyszone drożdżowe

    Zgłoszony przez zoonia na marca 3, 2016 at 13:24.

    miałam wysyszone drożdżowe ciasto, które "nie poszło", dodałam trochę rumu, bajaderki pysznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis polecam!

    Zgłoszony przez rkrzak50 na stycznia 9, 2016 at 17:21.

    Bardzo dobry przepis polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja sie wezme chyba, bo

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 23, 2014 at 14:21.

    I ja sie wezme chyba, bo narobilas mi smaka, Kochanie Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję Gabrysiu za

    Zgłoszony przez jjj200 na października 24, 2013 at 19:53.

    Dziekuję Gabrysiu za przepis!!!

    Mialam okazję skosztować prosto z rąk Mistrzyni Gabrysitmrc_emoticons.;) Polecam w 200 procentach !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O Bajaderki dodaje do

    Zgłoszony przez Anna500 na października 11, 2013 at 19:07.

    O Bajaderki tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania - to mój ulubiony smak z dzieciństwa tmrc_emoticons.D dziekuję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu moj Junior uwielbia

    Zgłoszony przez magi1 na października 3, 2013 at 08:22.

    Gabrysiu moj Junior uwielbia bajaderki. Teraz specjalnie zostawie ciacho jak upieke i mu zrobie. Dziekujeza przepis tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja tez się skuszę

    Zgłoszony przez kokolidek na października 3, 2013 at 07:28.

    Ja tez się skuszę Big Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DMoje ulubione Od zawsze

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 3, 2013 at 06:04.

    tmrc_emoticons.DMoje ulubione tmrc_emoticons.p Od zawsze lubiłam bajaderki (przypominają mi smaki dzieciństwa) Love Do wypróbowania

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze