Składniki
30 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 80 g śmietany 30%
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 100 g ciemnej czekolady (70 % kakao)
- 75 g orzechy ziemne prażone, mogą być inne
- 600 g już upieczonego ciasta, bez kremu, może być z owocami
- 50 g zimnego mleka, ilość zależy od ciasta
- aromat rumowy, 1/4 malutkiej buteleczki
- 2-3 łyżki owocowego dżemu dowolnego
WYKOŃCZENIE
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 100 g Czekolady mlecznej
- wiórki kokosowe
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy 5sek/obr.8, dodajemy 600g pokruszonego w rękach ciasta oraz kakao. Mieszamy około 10sek/obr.4
2. Dodajemy śmietanę, dżem, aromat i mieszamy przy użyciu kopystki 40sek/ obr.4,5. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy powoli mleko dalej mieszając. Masa powinna być plastyczna jak plastelina.
3. Wyrobine ciasto (masę) wkładamy do lodówki na 20-30 minut, by całość się schłodziła, a następnie dłońmi formujemy małe kulki i układamy na talerzu.
4. Przygotowujemy czekoladę : Rozdrabniamy 8sek/ obr.7 i rozpuszczamy 2 min/70st.C/obr.2
5. Maczamy wyrobione kulki w czekoladzie lub obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych.
6. Układamy na papierze do pieczenia, macie silikonowej do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce.
CIASTA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do wykonania bajaderek można użyć ciasto, które nam nie "poszło" w całości, wysuszyło się, tzw. resztki., lub wcześniej zamrożone. Oczywiście wcześniej je rozmrozić. Ciasto może byc z bakaliami, owocami, biszkoptowe, można mieszac rodzaje. Nie może być tylko z kremem lub bitą śmietaną.
Uważac na dawkowanie aromatu, nie za dużo.
Bajadeki można pozawijać w małe papilotki. Ja takich nie miałam. Mogą byc fajnym prezentem , zapakowane w ozdobne pudełeczko.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper, bardzo smaczne Najfajniejsze, że można...
Super, bardzo smaczne Najfajniejsze, że można wrzucić "resztki" - orzechy, żurawinę Wyszły pyszne
wspaniałe, zrobiłam wczoraj, zniknęły w oka...
wspaniałe, zrobiłam wczoraj, zniknęły w oka mgnieniu NAjlepsze jest to, że można dowolnie dobrać dodatki - dałam skórkę pomarańczową i bakalie plus dżem figowy - no rewelacja Dziękuję za przepis.
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Super przepis. Ja do orzechów i czekolady na...
Super przepis. Ja do orzechów i czekolady na początku dodaję jeszcze rodzynki.
Super przepis na wykorzystanie nieudanego ciasta....
Super przepis na wykorzystanie nieudanego ciasta. Bajaderki "palce lizać"
pyszniutkie
pyszniutkie
Pyszne
Pyszne
Ja zrobiłam bajaderki bazując
Ja zrobiłam bajaderki bazując na tym przepisie i tym co akurat miałam pod ręka. Bazą było nieudane ciasto cytrynowe z zakalcem. Poza tym dodałam rodzynki, powidła śliwkowe i nutelle, nie potrzebowałam już dodawać mleka. są pycha
miałam wysyszone drożdżowe
miałam wysyszone drożdżowe ciasto, które "nie poszło", dodałam trochę rumu, bajaderki pyszne
Bardzo dobry przepis polecam!
Bardzo dobry przepis polecam!
I ja sie wezme chyba, bo
I ja sie wezme chyba, bo narobilas mi smaka, Kochanie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziekuję Gabrysiu za
Dziekuję Gabrysiu za przepis!!!
Mialam okazję skosztować prosto z rąk Mistrzyni Gabrysi Polecam w 200 procentach !!!
O Bajaderki dodaje do
O Bajaderki dodaje do wypróbowania - to mój ulubiony smak z dzieciństwa dziekuję
Gabrysiu moj Junior uwielbia
Gabrysiu moj Junior uwielbia bajaderki. Teraz specjalnie zostawie ciacho jak upieke i mu zrobie. Dziekujeza przepis
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ja tez się skuszę
Ja tez się skuszę
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
:DMoje ulubione Od zawsze
Moje ulubione Od zawsze lubiłam bajaderki (przypominają mi smaki dzieciństwa) Do wypróbowania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.