3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babeczki makowo - jaglane


Wydrukuj:
4

Składniki

Babeczki makowo - jaglane

  • 150 g mak
  • 130 g kasza jaglana
  • 90 g daktyle, suszone, bez pestek, 2 garście
  • 3 łyżki Miód
  • 90 g rodzynki
  • 60 g orzechy włoskie, łuskane, połówki
  • 3 łyżki wiórki kokosowe
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Babeczki makowo - jaglane
  1. 1. kaszę jaglaną płuczemy, wkładamy do naczynia Thermomix, dodajemy wiórki kokosowe, zalewamy wodą (ok 2 szklanki) gotujemy 15 minut, 100 stopni/obr 1
    wyciągamy masę i przekładamy do innego naczynia

    2. mak wkładamy do naczynia Thermomix, zalewamy 300 g wody i gotujemy 30 minut, 100 stopni/ obr 1 sprawdzając, czy woda nie wyparowała (w razie potrzeby dolewamy)

    3. daktyle wkładamy do naczynia i zalewam wrzątkiem, by napęczniały, po 20 minutach odlewamy resztę wody

    4. mak (jeżeli trzeba odcedzamy) i miksujemy z miodem 1 min/obr 10

    4. do maku dodajemy kaszę jaglaną i daktyle, miksujemy 3 min/ obr 3

    5. doajemy rodzynki i orzechy, miksujemy za pomocą kopystki 3 min/obr 4

    Można dodać jeszcze startą skórkę pomarańczową, likier Amaretto do smaku.

    Całość przekładamy do papierowych lub silikonowych foremek.
    Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Wychodzi 15 babeczek.
    Całość 558 g
    2256 klcal
    Białko 47 g
    Tłuszcz 103 g
    Węglowodany 311 g

    Jedna sztuka 150 kcal
    Białko 3 g
    Tłuszcz 7 g
    Węglowodany 21 g
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ala-fit: Cieszę się. U mnie też ciasto wychodzi...

    Zgłoszony przez StyrAna na stycznia 16, 2018 at 10:22.

    Ala-fit: Cieszę się. U mnie też ciasto wychodzi bardzo gęste. Fajny pomysł, żeby dodać wodę z moczenia daktyli, zrobię tak następnym razem tmrc_emoticons.) Ja nakładam ciasto łyżką moczoną we wrzątku to wtedy łatwiej "odchodzi". Spróbuję też dodać jajko tmrc_emoticons.) Przepis powtarzam co jakiś czas, bo mnie też znajomi proszą ... kiedy będzie mak. Jako ciekawostkę powiem, że mak ma dużo wapnia, więc jest dobry dla naszych kości. Dodałam teraz przepis na ciasto kokosowe z ryżem... też proste... bez pieczenia... Może i Pani posmakuje tmrc_emoticons.) Zapraszam do spróbowania.

    JemFit

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takiego przepisu szukałam. Proszę o informację...

    Zgłoszony przez Ala-fit na stycznia 14, 2018 at 17:51.

    Takiego przepisu szukałam. Proszę o informację jakiej konsystencji powinno być ciasto. U mnie wyszło bardzo gęste więc dodałam wodę z moczenia daktyli i jedno jajko i tak musiałam mokrymi palcami wyrównywać w foremkach. Były pyszne,rewelacyjne i opinia moich gości jest taka sama. Przepis dodaję do kolekcji. Pozdrawiam🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze