Tu jesteś:
4
Składniki
Babeczki makowo - jaglane
- 150 g mak
- 130 g kasza jaglana
- 90 g daktyle, suszone, bez pestek, 2 garście
- 3 łyżki Miód
- 90 g rodzynki
- 60 g orzechy włoskie, łuskane, połówki
- 3 łyżki wiórki kokosowe
-
6
1h 0min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. kaszę jaglaną płuczemy, wkładamy do naczynia Thermomix, dodajemy wiórki kokosowe, zalewamy wodą (ok 2 szklanki) gotujemy 15 minut, 100 stopni/obr 1
wyciągamy masę i przekładamy do innego naczynia
2. mak wkładamy do naczynia Thermomix, zalewamy 300 g wody i gotujemy 30 minut, 100 stopni/ obr 1 sprawdzając, czy woda nie wyparowała (w razie potrzeby dolewamy)
3. daktyle wkładamy do naczynia i zalewam wrzątkiem, by napęczniały, po 20 minutach odlewamy resztę wody
4. mak (jeżeli trzeba odcedzamy) i miksujemy z miodem 1 min/obr 10
4. do maku dodajemy kaszę jaglaną i daktyle, miksujemy 3 min/ obr 3
5. doajemy rodzynki i orzechy, miksujemy za pomocą kopystki 3 min/obr 4
Można dodać jeszcze startą skórkę pomarańczową, likier Amaretto do smaku.
Całość przekładamy do papierowych lub silikonowych foremek.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wychodzi 15 babeczek.
Całość 558 g
2256 klcal
Białko 47 g
Tłuszcz 103 g
Węglowodany 311 g
Jedna sztuka 150 kcal
Białko 3 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 21 g
Babeczki makowo - jaglane
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne babeczki. Polecam!...
Bardzo smaczne babeczki. Polecam!
Zrobiłam na 2/3 wysokości foremki i na wierzch daję jogurt tuż przed podaniem.
Ala-fit: Cieszę się. U mnie też ciasto wychodzi...
Ala-fit: Cieszę się. U mnie też ciasto wychodzi bardzo gęste. Fajny pomysł, żeby dodać wodę z moczenia daktyli, zrobię tak następnym razem Ja nakładam ciasto łyżką moczoną we wrzątku to wtedy łatwiej "odchodzi". Spróbuję też dodać jajko Przepis powtarzam co jakiś czas, bo mnie też znajomi proszą ... kiedy będzie mak. Jako ciekawostkę powiem, że mak ma dużo wapnia, więc jest dobry dla naszych kości. Dodałam teraz przepis na ciasto kokosowe z ryżem... też proste... bez pieczenia... Może i Pani posmakuje Zapraszam do spróbowania.
JemFit
Takiego przepisu szukałam. Proszę o informację...
Takiego przepisu szukałam. Proszę o informację jakiej konsystencji powinno być ciasto. U mnie wyszło bardzo gęste więc dodałam wodę z moczenia daktyli i jedno jajko i tak musiałam mokrymi palcami wyrównywać w foremkach. Były pyszne,rewelacyjne i opinia moich gości jest taka sama. Przepis dodaję do kolekcji. Pozdrawiam🙂