![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/1703309f-5385-4c13-ac59-6641b7c5640d/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/653b394a-5a66-4b92-b373-4911864cbf55/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/cec63dcd-f85e-48c5-8336-b1386986fdb2/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.png)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/f3565460-02f1-47e7-b5bc-80f4eeeda7ac/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.png)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/00e54421-aa06-4da2-842b-3972999f011a/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.png)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/d22679e7-21d8-479b-8680-bff6fc142a5f/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.png)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/cef761bb-a2e7-4cfa-8a1c-8a4ad8796322/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.png)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/e317cc6c-2412-46af-af3b-13b76aa7fce7/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.png)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/7586f9dc-ccc5-415c-bd16-fed275807dbd/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/9d441e2c-3a2f-47c9-9b83-605b04fe37ea/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.jpg)
![thumbnail image 11](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/627a8a34-167e-43af-a706-3bd870a29ca8/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.jpg)
![thumbnail image 12](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/6a9297a1-0fe3-45a8-b885-4294ba805571/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.jpg)
![thumbnail image 13](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/43abe46e-42dd-4b1b-96bc-1a3e6ae1d400/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.jpg)
![thumbnail image 14](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckzug368-17544-184529-f60be-u66ltidg/375e377f-c561-4acd-8cda-cb6e5530b1e5/main/kurczak-curry-z-kalafiorem-1600.jpg)
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 22/09/23
zmieniono dnia: 02/10/23
Składniki
Kurczak curry z kalafiorem (1600)
- 120 g piersi z kurczaka, bez skóry, (pokrojonego w kostkę)
- 50 g ryżu brązowego
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 200 g kalafiora, mrożonego
- 150 g mleka kokosowego light
- 2 łyżeczki natki pietruszki, świeżej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę i odważ do niej 120 g kurczaka.
- Kurczaka pokrój na 2 cm kostkę, dopraw solą, pieprzem, 1/3 ilości curry. Całość wymieszaj i odstaw do lówdówki na około pół godziny.
- Do naczynia miksującego nalej 1000 g wody, dodaj łyżeczkę soli.
- Włóż koszyczek i odważ do niego 50 g ryżu brązowego.
- Załóż miarkę na pokrywę naczynia, ustaw obroty 1, temperaturę 120 st. C i gotuj 26 minut.
- Na pokrywie naczynia miksującego nałóż dolną część Varomy i odważ 200 g kalafiora, pokrojonegona 3 cm kawałki.
- Włóż wkłąd nakłądki Varoma i ułóż na niej zamarynowane mięso. Nałóż pokrywkę.
- Ustaw obroty 1, gotuj 15 minut w temperaturze Varoma.
- Zdejmij przystawkę, wyjmij koszyczek, opróżnij naczynie miksujące.
- Wlej 150 g mleka kokosowego i resztę curry.
- Na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki nałóż koszyczek. Ustaw oboty 1, 98 st.C i gotuj 4 minuty.
- Do naczynia dodaj ugotowanego kalafiora i mięso.
- Nałóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego, ustaw obroty wsteczne 1, na 20 sekund, 90 st.C.
- Curry z podawaj z ryżem, udekorowane natką pietruszki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?