Przejdź do treści

Forum chleb

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

co zrobić gdy chleb się kruszy po upieczeniu i odchodzi z niegi skórka , jakie mogą być tego przyczyny


Proszę podać jaki chleb Pani piekła? Czy był wykonany wg przepisów na Thermomix (TM 21 czy TM 31)? Czy przygotowała go Pani na zakwasie czy drożdżach?

Chleb wykonany na drożdżach bardziej się kruszy, podobnie jak chleb razowy.

Czekam na szczegóły tmrc_emoticons.smile


piekłam z książki dobre gotowanie chleb z otrębami i z przepisu bułki grahamki wersje chleb graham oprócz tego że się kruszy odchodzi górna skórka. Może ma znaczenie to że daje pół na pół mąki razowej i pszennej.Będę wdzięczna za wszelkie rady.


b.bierca wrote:

piekłam z książki dobre gotowanie chleb z otrębami i z przepisu bułki grahamki wersje chleb graham oprócz tego że się kruszy odchodzi górna skórka. Może ma znaczenie to że daje pół na pół mąki razowej i pszennej.Będę wdzięczna za wszelkie rady.

 

Witam,

chleby pieczone na drożdżach kruszą się bardziej niż te na zakwasie. Jestem zaskoczona, że chleb z otrębami się kruszy, ponieważ robiłam go wielokrotnie i nie miałam takiego problemu. Myślę, że ma tu znaczenie fakt, że używa Pani mąki razowej, która zawiera mniej glutenu, "sklejającego" chleb, niż zwykła, biała mąka.

Podaję link do podobnego wątku na innym forum:

http://www.chlebpolski.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=138

Pozdrawiam tmrc_emoticons.cooking_7


ja dodaję jeden duży lub dwa mniejsze gotowane ziemniaki, wtedy tak się nie kruszy.