Forum Masełko
Cóż, my mamy TM5 od kilku dni i już 2x masło wyszło świetnie.
Śmietana od Piątnicy 30% - wyrabia się żółciutkie z maślanką w 4 minuty. Odcedzanie od maślanki konieczne i maślanka nie ma jak się "wchłonąć" bo masło jej nie przyjmuje, ani wody.
Śmietana od Piątnicy 36% - jak wyżej ale dopiero w 7-8 minucie wyrobiło się masło.
Spróbuj z innej śmietany bo nie widzę tutaj problemu innego niż surowiec/produkt.
Można prosić o przepis na domowe masełko ?
Sklepowe masła bardzo często wzbogacone są o karotenoidy (naturalny, żółto-pomarańczowy barwnik), dlatego mają kolor jasno żółty.
Domowe masło będzie mieć zawsze jaśniejszy odcień. Jest dobre, tylko cieszyć się z domowego masła.
Witam
Od kilku dni jestem szcześliwą posiadaczką TM5. Już przetestowałam kilka przepisów i jestem zadowolona. niestety poległam przy zwykłym maśle.
[size= 8.5pt; line-height: 115%; font-family: Verdana, sans-serif; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial]Wszystko zrobiłam jak w przepisie. Śmietanę wyjęłam wcześniej z lodówki. Po pierwszej minucie ubijania miałam zgodnie z przepisem maślankę i masło. jednak ponieważ to masło było całkiem białe stwierdziłam, że to chyba jeszcze troszkę za mało i włączyłam kolejną minutę. Maślanka zniknęła tzn. chyba masło ją wsiąknęło i powstało samo masło o pięknej konsystencji ale całkiem białe. Czy zrobiłam coś nie tak czy może ze śmietana była zła?[/size]