Forum dodatki do kanapek



4 odpowiedzi | Ostatni wpis

W przepisowni jest smalec chłopski. Polecam Cooking  9


Witam,

poniżej podaję przepis na smalec. Pochodzi on z nowej książki kucharskiej TM 31 pt. "Nasi przedstawiciele polecają", która jest dostępna w tym miesiącu dla gospodarzy prezentacji Thermomix (jeżeli prezentacja zakończy się sprzedażą Thermomixa, gospodarz prezentacji otrzymuje tę książkę). Książka zawiera przepisy naszych przedstawicieli i na razie nie jest dostępna w sprzedaży.

Smalec (autor: p. Wiesław Pająk)

 

Składniki:

 

300 g boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki

500 g słoniny, pokrojonej na kawałki

250 g pieczarek

1 kostka bulionu drobiowego

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

1.  Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

2.  Do naczynia miksującego włożyć 50 g słoniny, rozdrobnić 7 s/obr. 7.

3.  Dodać pieczarki, rozdrobnić 7 s/obr. 3, następnie podgrzać 7 min/Varoma/ /obr. 1, przełożyć do innego naczynia.

4.  Do naczynia miksującego włożyć pozostałą słoninę, rozdrobnić 15 s/ /obr. 10, następnie podgrzać 12 min/Varoma/obr. 2.

5.  Rozdrobnić 5 s/obr. 10, dodać rozdrobniony boczek, podgrzać 5 min/Varoma/obr. 2.

6.  Dodać pieczarki, kostkę rosołową, pieprz i sól, podgrzać 5 min/Varoma/obr. 2.

7.  Przelać do glinianego garnka, po schłodzeniu podawać z chlebem, solą i kiszonymi ogórkami.

Smacznego! Smile


Mam pytanie ,w której książce znajdę przepis na smalec tradycyjny.Szukałam i nie mogę znależć.

Największą barierą dla sukcesu jest lęk przed porażką