Przejdź do treści

Forum masło

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Dzień dobry!

Jedyna rzecz, która mi nie zawsze wychodzi to masło. Wypróbowałam śmietany różnych firm i niestety zdarzyło mi się wyrzucić do kosza efekty moich działań. Czy macie wypróbowane sposoby, zalecenia - co robić aby zawsze wychodziło? A może wypróbowane firmy?

Ewa


Masło robię najczęściej ze śmietany w woreczku, z krótkim okresem przydatności. Te śmietany występują lokalnie, a u mnie to Śmietanka Kremowa 30% z mleczarni MICHÓW  tmrc_emoticons.smile  Masełko wychodzi zawsze  tmrc_emoticons.smile I takie śmietankowe, i czosnkowe, i ziołowe... Jeżeli jest za słodka, to dodaję kilka kropel soku z cytryny, wtedy łatwiej się ubija na masełko  tmrc_emoticons.love  Ale czasami tej śmietany w osiedlowym sklepiku nie ma i wtedy kupuję z Biedronki w kubeczku Mleczna Kraina 30%


dzięki, poszukam śmietany tego typu. Tej z biedronki jeszcze nie próbowałam, ale z tej z Lidla kiedyś mi nie wyszła, a dziś kupiłam z Tesco i też nie. Może była zbyt słodka? Była zupełnie płynna i słodka, może lepiej szukać takiej gęstszej, lekko kwasnej?


tmrc_emoticons.smileJa używam śmietany z Czarnkowa i Biedronkowej i zawsze wychodzi .Czasami tylko dłużęj ubijam .Robię to na słuch a nie na czas .Szybciej się ubije chłodna ,ale nie ma reguły. tmrc_emoticons.bigsmile Zasada jest taka ,że by była 30% conajmniej i nie pasteryzowana ,mówiąc po ludzku w kubeczku lub woreczku z krótką datą ,bo ta z kartonu dalekobieżna się nie nadaje tmrc_emoticons.love Myślę ,że pomogłam.


Dzięki tmrc_emoticons.smile  Dwie pozytywne opinie o Biedronkowej - wypróbuję i opiszę jak mi wyszło


Hanna Gręda wrote:

tmrc_emoticons.smileJa używam śmietany z Czarnkowa i Biedronkowej i zawsze wychodzi .

Ja też - raczej z Czarnkowa (w woreczku), ale jak nie mam, to z "biedronki"


 Ja mam to szczescie ze uzywam smietany 36% , bo 30 na dunskim rynku ciezko znalesc, z tej smietany maslo wyszlo "od reki".Smietana jest  plynna i slodka. tmrc_emoticons.smile


Przede wszystkim smietana w zimie nie moze byc z lodowki, bo wtedy sie nie ubije.Latem na tomisat musi byc bardzo zimnaJa uzywam smietany 30 ale nie przywizouje wagi z jakiej firmy i zawsze wychodzi. Ta biedronkowa jest ok, z tesco tez jest ok. Czasami trzeba poprostu dluzej ubijac az serwatka sie wytraci.


Mnie mąż kupił śmietanę na osiedlowym ryneczku taką w butelce jak były kiedyś kiedyś, była całkiem słodka i masełko wyszło idealnie. Ja też robię masło nie ma czas ale na "słuch". Jak zaczyna "mlaskać" to znaczy, że jest dobre.  tmrc_emoticons.smile