 
                                            
                                    Składniki
- 150 g szynki drobiowej
- 1 łyżeczka przyprawy pomidorki z bazylią po posypania rogalików
- 100 g sera żółtego gouda
- 420 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 czerwona papryka
- 1 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej z TM
- 1 łyżeczka suszonych ziół - oregano,bazylia
- 2 łyżki ketchupu
- 30 g Miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 250 g letniej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia wkładamy w kolejności - wodę, drożdże, cukier, sól, kurkumę,masło miękkie i mąkę i wyrabiamy ciasto czas 1,30 poz. Interwał. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy do wyrosnięcia na 1,5 godziny. - Farsz - ser żółty miksujemy w TM - czas 10 sek, obr,4. Do miseczki wsypujemy starty ser, paprykę i szynke kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy przyprawę uniwersalną i suszone zioła oraz ketchup i mieszamy. - Wyrośniete ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy każdą część na podsypanej mąką stolnicy na owalny placek i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdą część po łyżeczce farszu i zwijamy rogaliki. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Z podanej porcji powinniśmy uzyskać 24 rogaliki. - Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy rogaliki i smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawą ( u mnie pomidorki suszone z bazylią) - można także posypać makiem, sezamem, siemieniem lnianym lub innymi przyprawami. - Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra dół przez 25 minut. - Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku, gdy chcemy dłużej przechować to chowamy je do lodówki lub mrozimy. - Rogaliki super smakują jako drugie śniadanie, przekąska, dodatek na imprezkę do piwa, na piknik lub do zabrania w podróż  - Możemy także przygotować szybką wersję nakładając na każdy trójkącik ciasta ketchup, plasterek szynki, sera i kawałek papryki i posypując przyprawami i zawinąć rogalik  
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ciekawy przepis, wypróbuję koniecznie .
Muszę zaraz spróbować 
  
            
super
Bardzo smaczne
Sa przepyszne takie mini pizza niestety nie miałam papryki u ser gdzies zniknął z lodówki wiec dodałam pomidorki szynkę i serek topiony o smaku szynki plus oregano i bazylia a rogaliki posypałam ziołami prowansalskimi- palce lizać
Dziękuję Ilonko pozdrawiam kochana
 pozdrawiam kochana  
  
  jutro bedę robiła Twoja ciasteczka z dynią
 jutro bedę robiła Twoja ciasteczka z dynią 
Marzenko gratuluję rogaliki są pyszne
  rogaliki są pyszne 
Witaj Moniko ciasto jest elastyczne i latwo sie formuje rogaliki. Polecam
 ciasto jest elastyczne i latwo sie formuje rogaliki. Polecam  pozdrawiam
 pozdrawiam 
Witam, czy ciasto na rogaliki jest elastyczne? łatwo uformować z nich rogaliki czy jest raczej kruche?
Dziękuję Moniś