 
                                            
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                    - TM 31
Składniki
- łyżeczka przyprawy do pizzy (lub dla spragnionych eksperymentów można samemu dosmaczyć ciasto ziołami)
- 1 jajko
- 1/2 MT oleju roślinnego
- łyżeczka soli
- 330 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 1 MT mleka
- 10 g drożdży świeżych
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki na paluszki w podanej kolejności wrzucamy do naczynia miksującego.Obroty 6 czas 30sek. Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Formujemy wałek grubości 2-3 cm. Dzielimy na kawałki wielkości solidnych kopytek. Dalej z każdego kawałka ręcznie formujemy paluszki grubości ok. 1 cm. Uformowane paluszki układamy na blaszce do pieczenia lub na macie silikonowej. Za pomocą pędzelka smarujemy paluszki rozbitym jajkiem. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy na złoty kolor. Temperatura 180 stopni C. (czas około 15 min.) - Paluszki genialnie sprawdzją się na imprezach jako "zagrycha" wraz z różnymi dipami. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                        



 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Mi niestety jak części osób poniżej ciasto wyszlo kruszące się. Ratowałam w misce, ale nic to nie dalo. Ciężko bylo uformowac paluszki i po pieczeniu wyszły suche i zbite.
Pycha! Będzie zakąska na Sylwestra
Witaj nuna80 1MT to jest 1 miarka termomixa
Moze glupie pytanie ale o ile to 1mt mleka
Ratunku SAM. Coś mi nie wyszło.
Ciasto strasznie suche, w ogóle się nie "zarobiło" wyszły taka kruszonka. Próbowałam zagnieść to ręcznie, ale bardzo szybko wysychało i w ogóle się nie formowało. Co zrobiłam źle?
Jajko oczywiście do posmarowania przed pieczeniem.a ziół może być nawet łyżka, będą aromatyczne.
Mam pytanie: jajko do ciasta, czy do posmarowania?
I ile tej przyprawy dać?
Będę wdzięczna za podpowiedzi. Jutro zabieram się do pieczenia.
5 ⭐️ Zdecydowanie ... Rewelacyjne ...
wczoraj zrobiłam z jednej porcji na próbę, zniknęły w oka mgnieniu ...
dziś robiłam kolejne tym razem z 4 porcji na jutro na Komunię syna idealny dodatek do zupy gulaszowej ... Wyszło mi 110 sztuk
 idealny dodatek do zupy gulaszowej ... Wyszło mi 110 sztuk  
 
Zamiast przyprawy do pizzy dałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylie
Przepis super! Dodałam do ciasta przyprawę suszone pomidory z bazykią i czosnkiem, podałam z dipem czosnkowym. Wszystkim bardzo smakowało. Zagoszczą na stałe jako przekąska 
 
Hmmm.... nie wiem czemu... zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, ale ciasto wyszło suche i kiedy rękami wałkowałam już każdego paluszka, to ciasto rozwarstwiało się i musiałam je zagniatać i próbować jeszcze raz. Nie rozumiem tego... Szkoda, bo super przepis i wszystko wskazywało na to, że będzie bardzo dobrze, a wychodziło średnio. Może ktoś doradzi co mogło być nie tak... Z góry dziękuję i czekam niecierpliwie na jakieś rady