thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 200 gramów maki pszennej twardej
  • 90 gramów wody o temp. pokojowej
  • 10 gramów naturalnego miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wlozyc wszystkie skladniki do naczynia: 20sek / obr 5. Przelozyc do miski, przykryc przezroczysta folia, przechowywac w szafce, kredensie... , w temp. nie wyzszej, niz 25°.  Zostawic do wyrosniecia na 48 godzin. Po 48 godz., drozdze nalezy odswiezyc: przelozyc "ciasto" do naczynia- zwazyc ciasto!!! Zostawic w naczyniu, dodac make- waga maki ma byc ròwna z waga ciasta; dodac wode- waga wody= polowa wagi ciasta. Wyrobic 2min / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Odstawic ponownie do wyrosniecia na 48 godzin. Na powierzchni zacznie sie tworzyc " gabka"- fermentacja. Nastepnie powtarzac te operacje przez kilkanascie dni, codziennie. Pòzniej co 3 dni. Trzeba czasu i cierpliwosci na poczatku, ale jak juz drozdze w koncu beda gotowe, bedzie ich mozna uzywac do pieczenia chleba (wychodzi wyjatkowo smaczny, zdrowy, naturalny i lekkostrawny) i nie tylko. Czas jest potrzebny, by drozdze dojrzaly i nie byly bardzo kwasne. Drozdzy uzywa sie w miarze ok. 1/3, do stosunku maki z  woda.Chleb i inne produkty utrzymuja sie dluzej swieze.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Naturalne drozdze do wypiekòw

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 4, 2013 at 00:11

    gabi49

    Veronika, co to za mąka twarda?:O

    Zapewne chodzi o mąkę durum. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością tmrc_emoticons.)

  • maja 13, 2012 at 18:02

    Drozdze beda gotowe dopiero za 2-3 miesiace, potrzeba im czasu... Uzywane przed czasem, sa kwasne. Mozna ich uzywac i wczesniej, ale koncowy wynik nie bedzie maksymalny... Wyjdzie ich sporo, w kazdym razie.  Po 2-3 miesiacach, jak beda gotowe, przelozysz je do zamykanego pojemnika i bedziesz przechowywac w lodòwce. Terminu waznosci nie ma, dobrze utrzymane, przezyja i ciebietmrc_emoticons.) . Jak ich bedziesz uzywac juz, wezmiesz 100g ( z reszta zrobisz, co chcesz), odswiezysz. . Rosna bardzo szybko. Na chleb- 600g maki i 330g wody, np. uzywamy 150g drozdzy=25g drozdzy swiezych. Na drugi dzien beda dobre do pieczenia, wiec bedzie ich juz ponad 100g- reszte wlozysz do lodòwki. Mozesz piec nawet codziennie. Jak wczesniej wspomnialam, z reszta zrobisz, co chcesz. Mozesz odswiezyc i wszystkie, tyle, ze w kròciutkim czasie bedziesz miala dom pelen drozdzy... chyba, ze gotowe podarujesz komus... znajomym, rodzinie, kazdemu po trochutmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Mozna piec nie tylko chleb i bulki... takze ciasta i wszystko inne, zastepujac drozdze swieze, te ktòre kupujemy. Pamietaj- 25g= 150g tych "naszych", domowych, naturalnych. Mam nadzieje, ze wyjasnilam ci troche. Jak masz jeszcze jakies pytania lub watpliwosci, chetnie odpowiemtmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) . Milej niedzielitmrc_emoticons.;)

  • maja 11, 2012 at 19:26

    ile kg drożdzy otrzymuje sie po kilkunastu dniach i jak dlugo i w jakich warunkach nalezy przechowywac gotowe drożdze

  • maja 11, 2012 at 18:32

    Gabrysiu, pszenica twarda, zwana tez pszenica makaronowa... Zawiera sporo bialka, jest o wiele bardziej wiec wartosciowa... Robi sie z niej makaron, np. spaghetti, bez dodawania bialka, wlasnie dzieki bogatemu skladowi maki, pszenicy... Lepiej nie umiem wyjasnic...tmrc_emoticons.(  Jesli nie znajdziesz w sklepie, spròbuj zapytac w piekarni, samego piekarza... on powinien wiedziec... U nas jest w kazdym sklepie... Nie umiem ci pomòc w inny spòsòb... Podesle ci ze 2-3 kg???tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

  • maja 11, 2012 at 18:04

    veronicab71


    Gabrysiu, pszenica twarda, zwana tez pszenica makaronowa... Zawiera sporo bialka, jest o wiele bardziej wiec wartosciowa... Robi sie z niej makaron, np. spaghetti, bez dodawania bialka, wlasnie dzieki bogatemu skladowi maki, pszenicy... Lepiej nie umiem wyjasnic...tmrc_emoticons.(  Jesli nie znajdziesz w sklepie, spròbuj zapytac w piekarni, samego piekarza... on powinien wiedziec... U nas jest w kazdym sklepie... Nie umiem ci pomòc w inny spòsòb... Podesle ci ze 2-3 kg???tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)



    Veroniko, zapraszam, możesz osobiście z nią  "przylecieć" . Mieszkam niedaleko lotniska Pyrzowice. U nas takiej mąki ani pszenicy nie ma. Ja nie spotkałam, albo to u nas inaczej się nazywa. Ponieważ nie jestem zawodową kucharką, staram się dużo czytać na temat produktów używanych w kuchni. Na temat mąki też coś poczytałam i najbardziej zbliżona to Twojej wydaje mi się mąka typ 500 Poznańska lub Krupczatka.Typ maki określany jest zawartością popiołu, który wskazuje na ilość składników mineralnych w danym jej rodzaju. O ilości popiołu wskazuje zaś stopień przemiałłu mąki. Im bardziej jest oczyszczona, tym ma niższy typ. Najczęściej jest używana mąka o typie zbliżonym do 500, co oznacza, że w 100kg mąki jest około 500g popiołu. To trochę wykładu ze strony www.odzywianie.info.pl Może kogoś to zainteresuje.Swoją drogą, to bardzo pracochłonne te drożdże. Chyba jestem za leniwa, żeby je wykonać.Love  

  • maja 10, 2012 at 23:18

    Veronika, co to za mąka twarda?:O