thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
22min
Czas całkowity
22min
porcja/porcje/porcji
4 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 27/08/15
zmieniono dnia: 20/11/15

Składniki

mleko

  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 litr wody zimnej
  • 4 litry wody gorącej
  • do wyboru : 2 banany lub 1 łyżeczka cynamonu, lub 3 łyżki wiórków kokosowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. przepłukaną kaszę wrzucić do naczynia, dodać wodę, gotować 18min/100*/obr1

    2. przełożyć kaszę do miski i podzielić na dwie porcje

    3. porcję kaszy wrzucić do naczynia, zalać gorącą wodą, dodać wybrany składnik smakowy oraz olej, miksować 2min/obr10. tak samo postaąpić z drugą porcją kaszy

     

Porady

przelać do szklanych naczyń, po ostudzeniu zamknąć i przechowywać w lodówce do 5 dni

mleko idealnie nadaje się do kukurydzianek, jaglanek, gryczanek i owsianek, wszelkich koktajli, dla osób na diecie oraz dla sportowców 

do mleka cynamonowego można dodać łyżeczkę ksylitolu lub stewii. mleko bananowe, kokosowe, czy lniane nie wymaga dodania cukru

wstrząsnąć przed spożyciem (miąższ naturalnie odziela się od zaprawy)

 

wartość energetyczna na litr : około 210 kcal

koszt całości (4 l) : około 6 zł    (+ wybrany dodatek smakowy)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

mleko jaglane

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 29, 2019 at 13:32
    5.0

    fajnie mleczko tmrc_emoticons.-)

  • listopada 10, 2016 at 13:25
    4.0

    Mleko faktycznie fajne, tylko ze mi takie bielutkie nie wyszloPuzzled

  • listopada 19, 2015 at 21:49

    jak najbardziej można je podgrzewać, a w potrawach oczywiście gotować, czy używać do pieczenia (zupy, kremy, puree, budynie, ciasta, owsianki ...)

    serdecznie pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • listopada 19, 2015 at 21:37

    bardzo dziękuję za miły komentarz tmrc_emoticons.)

    serdecznie pozdrawiam

  • listopada 18, 2015 at 13:12
    4.0

    Przetestowałam, bo byłam bardzo ciekawa efektu. Zrobiłam pół porcji z bananem, ale kiedy miałam dolać do ugotowanej kaszy gorącej wody (2 l) to okazało się, że ta ilość nie zmieści się w naczyniu (TM5) więc dałam mniej. Pewnie było bardziej gęste, ale to nie problem. Dałam olej z wiesiołka i też było ok.

    Użyłam go do owsianki i miałam mieszane odczucia, bo jednak zawsze używałam krowiego, ale to kwestia smaku.

    Wykorzystałam to mleko jeszcze do budyniu czekoladowego i porannego napoju bananowego wg. Nigelli (z przepisowni) i zdało egzamin tmrc_emoticons.;) 

    Ogólnie przepis polecam, bo to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą bądź nie chcą używać mleka krowiego czy koziego.

    Pozdrawiam autorkę przepisu tmrc_emoticons.)

     

  • października 10, 2015 at 08:48

    A jak mozna je później podgrzać? Jak zwykle mleko?

  • października 8, 2015 at 22:31

    olej lniany jest najbardziej neutralny i nie powoduje zmiany smaku tego mleka. można spróbować dodać olej ryżowy, ale najwyżej połowę porcji  tmrc_emoticons.)

  • października 8, 2015 at 13:50

    A można użyć innego oleju? Jakiego np? 

  • września 23, 2015 at 17:03

    genialne tmrc_emoticons.) już nie przewidujemy innej owsianki na śniadanie, jak tej z mlekiem bananowym tmrc_emoticons.)

  • września 15, 2015 at 00:28

    Mój syn nie może krowiego mleka, to jest coś dla niego tmrc_emoticons.-)