 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 16/05/17
                            
                zmieniono dnia: 16/05/17
                    Składniki
Syrop z mniszka lekarskiego
- 150 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza)
- 300 g wody + dodatkowo 200 g wody
- 1 cytryna (sok)
- 400 g cukru (lub miodu)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego wkładamy do naczynia miksującego, zalewamy zimną wodą (300 ml) i gotujemy ( 15min | 90 stopni | obr. 2)[/b]
 2. Gorący wywar odstawiamy na godzinę, po czym przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do niego sok z cytryny, wodę (200 ml) oraz cukier.
 3. Całość jeszcze raz mieszamy i gotujemy ( 50min. | temp. 90 stopni | obr. 2 )[/b].
 4. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków.
 Syrop można stosować 2-3 łyżeczki dziennie. Można go też dodawać do herbaty.
Porady
Więcej o mniszku lekarskim: 
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY: http://www.kielkismaku.pl/?t=przepis&id=101&key=thpp-170509-syrop-z-mniszka
                        https://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY: http://www.kielkismaku.pl/?t=przepis&id=101&key=thpp-170509-syrop-z-mniszka
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Your passion for this billy nomates glastonbury topic is contagious, keep spreading the enthusiasm!
Jak przechowywać taki syrop i jaki termin przydatności ma?
Bodek_B:koniecznie świeży
mniszek mam być świeży, czy może być suszony?