thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 17/08/14
zmieniono dnia: 18/08/14

Składniki

Ciasto

  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki migdałów blanszowanych
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1 Średnie jabłko
  • 2 małe garście daktyli
  • 2 duże garście rodzynek
  • 400 g maku
  • garść wiórków kokosowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

    Siemię lniane (a najlepiej len złocisty) mielimy na mąkę (obroty 10, 30 sekund). Dodajemy bakalie, które miksujemy na grube cząstki (obroty 5, 30 sekund). Połowę bakalii odkładamy, do reszty dodajemy namoczony mak oraz pokrojone jabłko. Miskujemy na gładką masę i podgrzewamy w Thermomixie do zagotowania (obroty 10, 100 stopni).

    Do zmiksowanej masy dodajemy resztę bakalii, wiórki kokosowe i syrop z agawy (odpowiednio do smaku, w zależności od upodobań). Mieszamy dobrze w Thermomixie (Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" , obroty 4, 60 sekund).

    Masę przelewamy na blachę (np. mała okrągła tortownica) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Przed wyjęciem z blachy zostawiamy ciasto by ostygło.

Porady

Jest to ciasto, które towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jego cudowny aromat to niezastąpiony element odświętnego dnia a ponadto jest obłędny w smaku... Nie zapominajcie, że mak to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu, dlatego warto aby zagościł w Waszej diecie.

 

Przepis pochodzi z naszego blogu kulinarnego – www.ku-zdrowiu.pl.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec wegański (bez mąki, jaj, cukru i mleka)

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 6, 2018 at 08:58

    ku-zdrowiu.pl: Miskujemy na gładką masę i podgrzewamy w Thermomixie do zagotowania (obroty 10, 100 stopni). -jaki czas?

  • września 15, 2015 at 19:46

    Zapomnialas  w przepisie tez o bardzo waznej rzeczy iz mak nalezy zmielici to raczej dwukrotnie !!

  • września 15, 2015 at 19:44

    Na swojej stronie ku zdrowiu masz dwa przepisy na ten sam makowiec, z innym zdjeciem. Roznica jest w tym iz w jednym wogle nie piecze sie ciasta lub tylko podsusza w piekarniku ponizej 100 st . A w tym jest pieczenie 30 min w 175 o C. 

  • września 15, 2015 at 19:41

    Warto byloby tez uscislic co to jest mala i duza garsc za pomoca g. Rowniez okreslic srednice tortownicy.

     

  • września 15, 2015 at 19:40

    Warto chyba bylo napisac rozgrzac piekarnik gdzies przynajmniej w polowie przepisu. Poza tym brak jest informacji iz polowe masy bakaliowej odlozonej nalezy wylozyc na wiarzch ciasta na koniec.

    Choc dla mnie wydaje sie to byc troche ciezkie do rozsmarowania. Ciasto tez sie nie wylewa ale jest raczej geste.

     

  • września 15, 2015 at 18:54

    To zdjecie jest jakby nie tego ciasta, poneiwaz to ciasto ma dwie warstwy . Pytanie w takim razie gdzie jest przepis do tego ciasta ?

  • lipca 23, 2015 at 16:27

    na zdjeciu jest jakby warstwa maku oraz biala tez. Nie moge znalezc w przepisie nic na ten temat

  • października 9, 2014 at 14:57

    super

  • września 1, 2014 at 13:31
    3.0

    wielkie dzięki za przepis !

  • sierpnia 19, 2014 at 08:15

    Polecamy używać dobrej jakości maku ekologicznego. Wtedy wszystko doskonale smakuje. Raz kupiliśmy zwykły mak i danie wyszło gorzkie. Poza tym macie wtedy pewność, że nie ma w nim chemiitmrc_emoticons.-)