 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                55min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 25min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     8 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 6
- TM 5
opublikowany: 12/11/22
                            
                zmieniono dnia: 12/11/22
                    Składniki
KETO tort borówkowy tahini
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- 50 gramy erytrytolu
- 60 gramów mąki migdałowej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramów serka mascarpone
- 200 gramów pasty tahini
- 60 gramów erytrytolu
- 300 gramy borówek
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik góra dół ustaw na 180°.
 Biszkopt. Do misy wsyp 50 g erytrytolu i 2 łyżki ciemnego kakao (gorzkiego)
 Oddziel białka od żółtek i do misy dodaj 6 żółtek.
 Załóż motylek. Załóż miarkę na pokrywę i miksuj 2 minuty na obrotach 3. 2 min/obr. 3
 Przełóż powstałą masę (powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany) do innego naczynia. Naczynie miksujące umyj i wysusz.
 Załóż motylek, do naczynia miksujacego włóż białka jajek, ubijaj do powstania sztywnej piany 4 min/obr. 3.5. czas można wydłużyć, można też dodać szczyptę soli. Piana ma być sztywna.
 Do wcześniej przygotowanej masy z żółtek dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.
 Na misie naczynia ustaw miskę i odmierz 60 g mąki migdałowej, dodaj do niej 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wymieszaj łyżką.
 Do powstałej masy dodawaj mąkę migdałowa wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodawaj przesiewając przez sito, po trochu, wymieszać delikatnie i znów dodać, wymieszać delikatnie itd.
 Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej wcześniej przygotowany biszkopt. Włóż do piekarnika na środkową półkę. Piecz 30 min.
 Po upieczeniu dobrze pozostawić biszkopt jeszcze chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiach piekarnika.
 Na misie naczynia postaw miskę, odmierz 200 g pasty tahini odstaw, oraz 250 g mascarpone, odstaw.
 Do misy wsyp 60 g erytrytolu, zniel na puder, 30 s/obr. 8, aby powstał puder.
 Powstały puder zgadnij na dno kopystką ze ścianek naczynia, włóż motylek, następnie dodaj 200 g pasty tahini oraz 250 g mascarpone. Załóż miarkę na pokrywę naczynia i 2 min/obr. 3.5
 Biszkopt po wystudzeniu przekrój na pół, przez środek. Na pierwszą część(spod) rozsmaruj pół powstałej pasty tahini i dodaj połowę z 300 g borówek świeżych, przykryj kolejnym blatem biszkoptu i znów posmaruj pozostała częścią pasta tahini i dodaj pozostała część z 300 g borówek świeżych. Tort najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smaczneg
Biszkopt
Porady
Polecam na diecie KETO
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze