Czas przygotowania
                                25min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                25min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     900 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Deser jaglany na mleku kokosowym z ananasem
Masa
- 200 g kasza jaglana, dobrze przepłukana
 - 400 g woda, do gotowania kaszy
 - 50 g Miód, lub cukier
 - 1 łyżeczki ekstrakt z wanilii
 - 250 g mleczko kokosowe
 - 200 g wiórki kokosowe
 - 1 puszki Ananas, duża puszka ananasa pokrojenego w kawałki, odsączony z zalewy
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę jaglaną. Przełożyć kaszę na sitko o drobnych oczkach, przepłukać wrzącą wodą, aż pod sitkiem zniknie piana.
 - Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać wodę, ekstrakt waniliowy, gotować 15 min/100°C/obr. 1.
 - Do naczynia miksującego dodać płynny miód lub cukier, mleko kokosowe, zmiksować 30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.
 - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 4
 - Dodać odsączonego ananasa z puszki pokrojonego na kawałki.1 min/obr. wsteczne/obr. 1.5-2
 - Przełożyć do dużej miski lub do małych miseczek. Spożyć na ciepło lub na zimno.
 
Danie na chandrę
Porady
Danie można jeść na ciepło i na zimno. W lodówce trzymałam max 1 dzień. Nie testowałam dłużej. Można kupić ananasa w puszce już pokrojonego w kawałki. Świeże ananasy w sklepach są przeważnie zbyt mało dojrzałe, aby użyć je w przepisie, ale jeśli uda się taki kupić, to można go zastąpić puszkowanym.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze