Składniki
CIASTO
- 80 g śmietany 30%
 - 4 łyżki ciemnego kakao
 - 100 g ciemnej czekolady (70 % kakao)
 - 75 g orzechy ziemne prażone, mogą być inne
 - 600 g już upieczonego ciasta, bez kremu, może być z owocami
 - 50 g zimnego mleka, ilość zależy od ciasta
 - aromat rumowy, 1/4 malutkiej buteleczki
 - 2-3 łyżki owocowego dżemu dowolnego
 
WYKOŃCZENIE
- 2 łyżki kakao bez cukru
 - 100 g Czekolady mlecznej
 - wiórki kokosowe
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy 5sek/obr.8, dodajemy 600g pokruszonego w rękach ciasta oraz kakao. Mieszamy około 10sek/obr.4
2. Dodajemy śmietanę, dżem, aromat i mieszamy przy użyciu kopystki 40sek/ obr.4,5. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy powoli mleko dalej mieszając. Masa powinna być plastyczna jak plastelina.
3. Wyrobine ciasto (masę) wkładamy do lodówki na 20-30 minut, by całość się schłodziła, a następnie dłońmi formujemy małe kulki i układamy na talerzu.
4. Przygotowujemy czekoladę : Rozdrabniamy 8sek/ obr.7 i rozpuszczamy 2 min/70st.C/obr.2
5. Maczamy wyrobione kulki w czekoladzie lub obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych.
6. Układamy na papierze do pieczenia, macie silikonowej do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce.
CIASTA
Porady
Do wykonania bajaderek można użyć ciasto, które nam nie "poszło" w całości, wysuszyło się, tzw. resztki., lub wcześniej zamrożone. Oczywiście wcześniej je rozmrozić. Ciasto może byc z bakaliami, owocami, biszkoptowe, można mieszac rodzaje. Nie może być tylko z kremem lub bitą śmietaną.
Uważac na dawkowanie aromatu, nie za dużo.
Bajadeki można pozawijać w małe papilotki. Ja takich nie miałam. Mogą byc fajnym prezentem , zapakowane w ozdobne pudełeczko.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Super, bardzo smaczne
 Najfajniejsze, że można wrzucić "resztki" - orzechy, żurawinę Wyszły pyszne 
            
wspaniałe, zrobiłam wczoraj, zniknęły w oka mgnieniu
 NAjlepsze jest to, że można dowolnie dobrać dodatki - dałam skórkę pomarańczową i bakalie plus dżem figowy - no rewelacja 
 Dziękuję za przepis.
            
Super przepis. Ja do orzechów i czekolady na początku dodaję jeszcze rodzynki.
Super przepis na wykorzystanie nieudanego ciasta. Bajaderki "palce lizać"
            
pyszniutkie
            
Pyszne
Ja zrobiłam bajaderki bazując na tym przepisie i tym co akurat miałam pod ręka. Bazą było nieudane ciasto cytrynowe z zakalcem. Poza tym dodałam rodzynki, powidła śliwkowe i nutelle, nie potrzebowałam już dodawać mleka. są pycha
miałam wysyszone drożdżowe ciasto, które "nie poszło", dodałam trochę rumu, bajaderki pyszne
Bardzo dobry przepis polecam!
I ja sie wezme chyba, bo narobilas mi smaka, Kochanie