3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ROLADA MIĘSNA W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

ROLADA MIĘSNA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

  • 150 g szynki gotowanej, w plastrach
  • 500 g Ciasta francuskiego, (2 opakowania po 275 g każde)
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczki soli
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g sera żółtego, (np. gouda, ementaler) pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania rolady
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

  2.  Do naczynia miksującego włożyć mięso, sól, pieprz, zioła prowansalskie i mąkę, dodać wino, gotować 10min/100'C/Obroty wsteczne/obr.Mieszanie. Naczynie miksujące odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie doprawić według uznania.

  3.  Ciasto francuskie rozwinąć tak, aby dłuższy bok jednego zachodził 1 cm na bok drugiego, miejsce łączenia rozwałkować.

  4.  Rozgrzać piekarnik do temp. 180'C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  5.  Na cieście francuskim rozłożyć przestudzone mięso, pozostawiając wolne brzegi (ok. 3 cm). Mięso posypać rozdrobnionym serem, na wierzchu ułożyć plastry szynki. Całość zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Końcówki zawinąć jak cukierek, nadmiar ciasta odciąć ( z odciętego ciasta można wykonać ozdoby na wierzch, np. listki).

  6.  Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rolady posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 35-40 min (180'C), aż do zrumienienia ciasta.

  7.  Roladę podawać na ciepło lub zimno, pokrojoną w plastry.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki bezpośrednio przed użyciem. Należy przygotować je możliwie szybko i w chłodnym miejscu, ponieważ ciepłe staje się klejące i ciągnące.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz