3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LODY CZEKOLADOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

LODY CZEKOLADOWE

  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 200 g śmietany, min. 30%
  • 400 g pełnotłustego mleka
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 6
    10h 15min
    Czas całkowity 10h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.8.

  2.  Dodać pozostałe składniki, gotować 8min/90'C/obr.2. Masę przelać do foremki (np.aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  3.  Zamrożoną masę włożyć na 15 min do lodówki, następnie pokroić na kawałki (około 4x4cm).

  4.  Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.9, a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tę czynność z drugą połową lodów. Podawać w pucharkach lub wafelku, bezpośrednio po przygotowaniu.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 Lody można udekorować mielonymi orzeszkami pistacjowymi, wiórkami kokosowymi, kawałkami czekolady, owocami, bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym lub owocowym tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zrobiłam, jednak na koniec, po przełożeniu już...

    Zgłoszony przez mhejne na sierpnia 6, 2017 at 09:32.

    zrobiłam, jednak na koniec, po przełożeniu już do miseczek - były na tyle płynne, ze nie nadawały się do spożycia od razu, musiałam jeszcze dac na jakis czas do zamrazarki. W smaku- rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada pysznie, dzisiaj robię i dam znać jak...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na lipca 22, 2017 at 15:17.

    Wyglada pysznie, dzisiaj robię i dam znać jak wyszły. na dziś szybki lody vege bananowe z masłemorzechowym musz zspokoić nasze słodkie pragnieniatmrc_emoticons.) dzieki za prepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez Gieniaf na grudnia 11, 2016 at 11:03.

    pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Ubijać przy pomocy kopystki

    Zgłoszony przez Magda341 na lipca 20, 2016 at 15:26.

    "Ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6" tzn. ze podczas ubijania dodatkowo przez otwór w pokrywie mieszamy kopystką po ściankach naczynia żeby wszystko było dobrze wymieszane.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast słowa 'ubijać'

    Zgłoszony przez AngelinaK na lipca 20, 2016 at 15:06.

    Zamiast słowa 'ubijać' użyłabym 'wymieszać kopystką'. Czyli w trakcie miksowania zmrożonych lodów mieszamy je kopystką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A nie powinien być motylek, a

    Zgłoszony przez Fifa na lipca 20, 2016 at 14:46.

    A nie powinien być motylek, a nie kopystka do ubijania? Przepraszam za ilość pytań tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zwykłe mleko w kartonie, może

    Zgłoszony przez AngelinaK na lipca 20, 2016 at 14:37.

    Zwykłe mleko w kartonie, może być 3,5%, może być też 3,2% (ja właśnie takiego używam do lodów).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a mleko w proszku czy takie

    Zgłoszony przez Fifa na lipca 20, 2016 at 14:11.

    a mleko w proszku czy takie zwykłe w kartonie np 3,5%?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam. Pyszne na

    Zgłoszony przez madado87 na czerwca 21, 2016 at 13:08.

    Właśnie zrobiłam. Pyszne na ciepło. Jedynie po gotowaniu musiałam jeszcze miksować chwilę bo były grudki kakao. Dodałam też mniej cukru, ale to oczywiście kwestia smaku tmrc_emoticons.) Pozdrawiamy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze