3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

"CYCKI MURZYNKI"


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

MASA:

  • 1 margaryna "Kasia"
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe

DO PRZEŁOŻENIA:

  • alkohol do nasączenia
  • okrągłe biszkopty
  • rodzynki
  • polewa czekoladowa

CIASTO:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru, (trzy czwarte)
  • 6 jajek
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO:
  1.  Białka ubijać za pomocą motylka 2min/obr.3 (nie przykrywać miarką).

  2.  Dodać cukier puder i ubijać dalej 1,5min/obr.1,5.

  3.  Następnie wyjąć motylek, ustawić 3min/obr.1,5 dodać zółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wsypywać stopniowo mak i wiórki pomagając kopystką.

  4.  Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec na złoty kolor w temp. 180'C-190'C'C ok.25 min.

  5. ETAP KOŃCOWY:
  6.  Na ciasto wyłożyć masę, na masę ułożyć biszkopty namoczone w alkoholu.

  7.  Biszkopty polać polewą czekoladową.

  8.  Na środku każdego biszkopta położyć rodzynkę.

  9. MASA:
  10.  Założyć motylek, składniki na masę (bez margaryny) gotować 7min/100'C/obr.2. Pozostawić do wystudzenia.

  11.  Dodać miękką margarynę i zmiksować 20s/obr.9.

  12.  Nałożyć motylek i ubijać 2min/obr3

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast rodzynek mogą być połówki orzecha laskowego.

Ciasto można upiec bez żółtek i mąki (jest też taka wersja przepisu).

Zamiast cukru pudru można dać zwykły.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • przepis porażka, krem niedobry

    Zgłoszony przez Kasia 72 na grudnia 22, 2020 at 18:59.

    przepis porażka, krem niedobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w budyniu powinien byc cukier bo nie słodki

    Zgłoszony przez Kasia 72 na grudnia 22, 2020 at 18:53.

    w budyniu powinien byc cukier bo nie słodki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktoś się może orientuje na jaką to jest...

    Zgłoszony przez abdenago na sierpnia 17, 2020 at 23:29.

    Czy ktoś się może orientuje na jaką to jest blachę? Z góry dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto dobre ale bardzo sycące więc jeśli ktoś...

    Zgłoszony przez Asiunia1974 na maja 9, 2020 at 15:14.

    Ciasto dobre ale bardzo sycące więc jeśli ktoś robi tylko np dla dwóch osób to będzie tego bardzo dużo....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na jaki wymiar blachy jest ciasto?

    Zgłoszony przez kasiasliwa na grudnia 11, 2019 at 11:48.

    Na jaki wymiar blachy jest ciasto?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masa mało słodka, ale bardzo ciekawy smak !...

    Zgłoszony przez juka89 na grudnia 27, 2017 at 23:56.

    Masa mało słodka, ale bardzo ciekawy smak ! Dałam na góre masę kajmakową, wyszło bardzo dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mak mielony czy taki prosto z torebki???

    Zgłoszony przez Kasiolina na lutego 17, 2017 at 17:18.

    Mak mielony czy taki prosto z torebki???

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmmm....boje sie efektu koncowego bo....bilaka ku...

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 22, 2016 at 19:57.

    hmmm....boje sie efektu koncowego bo....bilaka ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu ubijly sie jak nigdy ale jak ddalam potem te maki maki i inne kokosy to to wszystko siadlo....zrobilo sie takie malutkie cz to sie upiecze?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obłedny smak

    Zgłoszony przez Kasia024 na grudnia 19, 2016 at 09:05.

    Obłedny smak Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaki rozmiar blachy potrzeba

    Zgłoszony przez ancia89 na września 18, 2016 at 21:20.

    Jaki rozmiar blachy potrzeba do tego przepisu?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYSZNE  , ale można nasączyć

    Zgłoszony przez Agirka1979 na sierpnia 25, 2016 at 17:39.

    PYSZNE  , ale można nasączyć nie tylko alkoholem te biszkopty ja nasączyłam sokiem z puszki który mi został od brzoskwiń .  Aby dzieci mogły zjeść ciasto ?   tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze