Wyślij do wydruku
TIRAMISU

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
TIRAMISU Przepis jest nieprzetestowany
przez romaym
utworzono: 01.12.2010 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

Portions4 persons
  • 400 gmocnej kawy
  • 50 g amaretto
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 500 g serka mascarpone
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 20-25 herbatników, /biszkoptów
  • 40 gciemnego kakao
6
6 godz 14 min
Przygotowanie 14 min
Pieczenie / Gotowanie
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

Przygotować bardzo mocną kawę i odstawić, by ostygła.

Włożyć cukier do miski i zmiksować 10 sek / obr 9.

Dodać żółtka, mascarpone i cukier waniliowy i miksować 15 sek / obr 6. Wylać krem do osobnego naczynia, a miskę umyć.

Założyć ubijaczkę, dodać białka i sól i ubijać 3 min / obr 4.

Delikatnie wymieszać ubite białko z kremem.

Zanurzyć, na krótko, tak by się nie opiły, biszkopty w kawie i wyłożyć nimi dno płaskiego naczynia.

Przykładać krem i moczone w kawie biszkopty, tworząc warstwy, ostani musi być krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 6 godz.

Przed podaniem obsypać kakao - nie robić tego wcześniej, ponieważ przesiąknie kremem i będzie brzydko wyglądać.



5

Przygotowanie

Przygotować bardzo mocną kawę i odstawić, by ostygła.

Włożyć cukier do miski i zmiksować 10 sek / obr 9.

Dodać żółtka, mascarpone i cukier waniliowy i miksować 15 sek / obr 6. Wylać krem do osobnego naczynia, a miskę umyć.

Założyć ubijaczkę, dodać białka i sól i ubijać 3 min / obr 4.

Delikatnie wymieszać ubite białko z kremem.

Zanurzyć, na krótko, tak by się nie opiły, biszkopty w kawie i wyłożyć nimi dno płaskiego naczynia.

Przykładać krem i moczone w kawie biszkopty, tworząc warstwy, ostani musi być krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 6 godz.

Przed podaniem obsypać kakao - nie robić tego wcześniej, ponieważ przesiąknie kremem i będzie brzydko wyglądać.



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (15)

Zdjęcie inspirujące, przepis w praktyce okazał się niestety porażką, masa nie ściaga się i wszystko pływa Smutny Płaczący

 

nie polecam tego przepisu, tak jak wspominali poniżej zrobiła się zupa..rzadkie, lejące, rozpływające się - masakra.

 

Takie przepisy powinno się usuwać ! Nie zerknęłam na komentarze i mam zupę o smaku tiramissu. Porażka ! Dodałam trochę rozrobionej żelatyny... to zapewne pomoże uratować konstencję... ale dramat.

Witam smakoszy tiramisu. Nie robiłam tego deseru wg tu zamieszczonego przepisu. Zawsze robię robotem ręcznym. Przeczytałam w internecie, że ważne jest krótkie ucieranie serka mascarpone z  żółtkami.Zbyt długie ucieranie powoduje, że masa staje sie rzadka. Ja ucieram żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a później delikatnie z serkiem, nie dodaję też ubitych białek z jajek. Może tu tkwi błąd, jest ucierany serek razem z żółtkami i cukrem i to szybko. Ja wolę zrobić to ręcznym mikserem i zawsze się udaje. Chyba termomixu nie można wykorzystać do  przygotowania tego deseru. A może utrzeć najpierw żółtka z cukrem, później dodać serek mascarpone i na niższych obrotach tylko lekko wymieszać. Piszcie jeśli Wam się uda. Pozdrawiam 

pusia

To prawda masa się nie zastygła nawet po 24 h coś jest nie tak z tym przepisem ale ja i tak zjadłam to tiramisu bo w smaku było wyśmienite mimo że troche wodniste Uśmiech

ALE PADŁO Smutny(  dawnio nik mnie tak nie naciąl, nigdy nie róbcie tego ciasta, 

Pani ROMAYM zniecheciłas mnie skutecznie do korzystania z przepisów z sieci.

Dużo zmywania, drogi przepis, a wyszła jakaś rzadziocha jakby się bidny zes..ł.

beznadziejny przepis!czy ktos to w ogole robił?zle sa dobrane obroty i zoltka z cukrem i mascarpone zmieniaja sie w lejaca mase absolutnie nie przypominajaca krem.

zawiodłam się

Przepis BEZNADZIEJNY !! WSZYSTKO ZROBILAM POKOLEI I MASA WYSZLA RZADKA ! A RACZEJ TO MA BYC KREM A NIE RZADKA ZUPKA !

Akurat robię to ciasto. A co z amaretto? Dodac do kawy, tak?

wyglada i smakuje imponująco.-super przepis:)

super uwielbiam ..... mniam

 

doriz napisał:

Jeszcze pytanko: jaka ilość kawy jest wskazana,żeby było ok?

Ja zwykle robię z 8 lyżeczek na szklankę. Zamiast biszkoptów czasem używam cisteczek korzennych (dzwoneczki lub w ikea można dostać), tylko je trzeba na dosłownie jedną sekundę zamoczyć, bo bardzo chłoną kawę i są potem za miękkie.

Jeszcze pytanko: jaka ilość kawy jest wskazana,żeby było ok?

Ja go uwielbiam! Uśmiech Nie ma za co, miłego łasuchowania!

To jeden z moich ulubionych deserów,w TM jeszcze nie robiłam. Dziękuję za udostępnienie przepisu:)