3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

tiramisu ale...........inne


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

ciasto bananowe

  • 4 banany
  • 200 g cukier
  • 2 jajka
  • 115-120 g maslo, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub cukier waniliowy
  • 200 g mąka, przesiana
  • 1 łyżeczki SODY
  • 1 szczypty sól
  • 100 g orzechy wloskie, rozdrobnione (płatki migdałów)

krem

  • 3 śmietany 30 %
  • 150 g cukier

dodatki/ dekoracje

  • 200-250 ml. kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml. Amaretto
  • 2 banany
  • 30 g kakao
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasto - spód
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 °

    Przygotować kawę z Amaretto
    Pokrojone banany i wszystkie składniki na ciasto wkładamy do Blokada naczynia miksującego1 min. / obr 3-4, następnie dodajemy orzechy (pokruszone) lub płatki migdałów 20 sek./ Mieszanie 1, wyląc ciasto do okrąglej formy wyłożonej pergaminem, ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na niższą półkę, pieczemy ok. 50 min, (sprawdzic na patyczek) ostawiamy do ostygnięcia
    Do suchego, czystego Blokada naczynia miksującego założyć motylek, wlać zimna śmietanę, obr 1 po lekkim zgestnieniu dodać cukier i śmigać az zgęstnieje na sztywnoobr 3 (bez czasu), pod koniec dodać kilka kropli soku z limonki lub cytryny.
    Ciasto po ostygnięciu przeciąć na 2 równe części, spod nawilżyć 1/2 kawy, na to 1/3 bitej śmietany, następnie pokrojone w plasterki banany, na banany kolejna warstwa bitej śmietany, na śmietanę 2 cześć ciasta, nawilżyć pozostałą częścią kawy i na to ostatnia 3 cześć bitej śmietany, gore obsypać kakaem przez sito
    odstawić na uprawomocnienie sie 2-3 h tmrc_emoticons.Dtmrc_emoticons.D albo najlepiej na cala noc

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Babcia5 kochanie ja mam 200 ml ale nic sie nie...

    Zgłoszony przez BeataPatulska na czerwca 23, 2017 at 22:23.

    Babcia5: kochanie ja mam 200 ml ale nic sie nie stanie jak bedzie wiecej (250ml jedna)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam chciaabym zrobi Twoje tiramisu mam pytanie...

    Zgłoszony przez Babcia5 na czerwca 14, 2017 at 13:39.

    Witam, chciałabym zrobić Twoje tiramisu, mam pytanie: śmietany jakiej pojemności? 200g, czy inne?
    Pozdrawiam i czekamna odpowiedź

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze