Składniki
18 porcja/porcje/porcji
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masło, niesolone, (pokrojona w kostkę ok. 3 cm)
- 100 g cukru
- 100 g orzechów włoskich
- szczypty soli, szczypta soli
- 1żółtko
- bułka tarta do posypania foremek
- bezy jako podkład pod krem
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wrzuć 100g orzechów włoskich. (czas 10 sek. obroty turbo)
Dodaj pozostałe składniki (czas 15 sek. obroty 6). Po czym zamieszaj kopystką i ponownie (czas 15 sek. obroty 6). Tak przygotowane ciasto wyjmij zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.
Po schłodzeniu ciastem wylepia się foremki na babeczki. Należy pamiętać o wczesniejszym posmarowaniu ich tłuszczem i posypaniu bułką tartą. Bez tego jest raczej niemozliwym wyjęcie ich całych z foremek - babeczki są bardzo delikatne.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy ok 10 min.Delikatny i aromatyczny smak babeczek bezbłędnie będzie współgrał z czekoladowym kremem, a lekkości doda im ukryta w kremie mała beza.
Kiedy wystygną - na środek każdej babeczki układamy małą bezę i pokrywamy ją kremem czekoladowym.
(przepis na krem czekoladowy - w moich przepisach na przepisowni)
Aby uzyskać lepszy efekt babeczki można ozdobić (np. płatkami migdałów).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
#Smacznego!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbabeczki sa przepychota
babeczki sa przepychota
Zapowiada się smakowicie,
Zapowiada się smakowicie, hmmmm Przeszły mnie dreszcze i poproszę jeszcze