3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z truskawkami (na słodko)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ciasto na pierogi

  • 330 g mąki pszennej
  • 150 g wody (ciepłej)
  • 20 g oleju roślinnego, (np. rzepakowy)
  • 1 łyżeczka masła (w temp. pokojowej)
  • 1 szczypta soli

Farsz (truskawki)

  • 450 g truskawek (mogą być też zamrożone)
  • cukier do smaku

Sos (opcjonalnie)

  • 1 łyżka masła
  • cukier (do smaku)
  • 50 g wody przegotowanej
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotować truskawki ...
  1. Umyć, osuszyć, większe przeciąć na pół (jeżeli używamy świeżych owoców).
    Jeżeli mamy z mrożone wystarczy je wkładać w ciasto wprost z zamrażalnika. (nie rozmrażać, bo będzie problem ze sklejaniem pierożków)
  2. Przygotowanie sosu ...
  3. Na patelni rozgrzanej umieść wodę i cukier (rozpuścić) dalej dodać masło i podgrzać.
  4. Przygotowanie ciasta ...
  5. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką tmrc_emoticons.)

    Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).

    Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

    Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić truskawki). Wyciąć kółka na środku, podsypać szczyptę cukru i umieścić truskawkę, uformować pierogi.

    Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podawać na ciepło, polane ciepłym sosem maślanym.
Można też podać z jogurtem lub śmietaną tmrc_emoticons.)

#Podczas zlepiania pierogów cukier dodaj pod truskawkę a nie odwrotnie. Będzie łatwiej skleić pieroga i nie będą kryształki cukru wchodzić pod sklejane brzegi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy