3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z soczewicą czerwoną


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Składniki na farsz

  • 250 g soczewicy czerwonej, (nie trzeba jej wcześniej namaczać, trzeba natomiast bardzo dokładnie, kilkukrotnie przepłukać w zimnej wodzie)
  • 150 g cebuli
  • 1 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 30 g masła
  • 2-3 łyżeczki mączki z suszonych grzybów, (mielone suszone grzyby)
  • 1 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 szczypty ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczki pasty bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g wody
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • Opcjonalnie możesz dodać: kardamon, kumin, kolendrę mieloną, sok z limonki

Składniki na ciasto pierogowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 szczypta kurkumy
  • 300 g ciepłej wody
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki masła
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie farszu
  1. Na pokrywie naczynia miksującego ustaw koszyczek. Odważ 250g soczewicy czerwonej.

    Dokładnie płuczemy ją kilkukrotnie w zimnej wodzie. Umieszczamy w koszyczku. Koszyczek umieszczamy w naczyniu miksującym i zalewamy wodą (1 cm ponad powierzchnię soczewicy). Gotujemy (czas 18-19 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 ) . Sprawdzamy czy soczewica się ugotowała - łatwo będzie się miażdżyła pod widelcem. Gotową soczewicę odsączamy z wody i odkładamy z koszyczkiem na bok.
    Wodę wylewamy i myjemy naczynie miksujące.

    W naczyniu miksującym umieszczamy czosnek i cebule przekrojone na połówki. Rozdrabniamy. ( czas 3-5 sek. | obr. 5 ). Otwieramy naczynie miksujące, kopystką zgarniamy rozdrobnioną cebulę i czosnek na dno naczynia miksującego. Dodajemy oliwę z oliwek. ( 3 min. | temp. 120 stopni C | obr. 2 ) .
    Dodajemy 2-3 łyżeczki mączki grzybowej, 30g masła, brązowy cukier, szczypta ostrej papryki, kurkumę, pastę bulionu, 100g wody, pół łyżeczki soli. Gotujemy ( 5 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 )

    Dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę czerwoną, 2 jajka, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy pomagając sobie kopystką jeżeli potrzeba ( 30 sek. | obr. 4-5 ) Przekładamy farsz do miski. Myjemy naczynie miksujące i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi.

    Wskazówka
    Jeżeli farsz jest wodnisty (a w dużej mierze decyduje o tym jak dobrze odsączymy ugotowaną soczewicę z wody), wtedy najlepszym sposobem jest przełożenie farszu na patelnię i podgrzanie go przez kilka minut. Bardzo szybko zredukuje się woda i powstanie plastyczna masa, konsystencją zbliżona do pasty. Farsz trzeba na patelni mieszać od czasu do czasu aby nie przypalić). Można też do farszu dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki bułki tartej. Pochłonie część wody.


    W dużym garnku ustaw osoloną wodę, aby się zagotowała.
  2. Przygotowanie ciasta na pierogi
  3. Pozostaw trochę wody z ilości podanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką.

    Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym ( 2 min. | obr. 3-4 ).

    Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (Ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

    Ciasto rozwałkować. Wyciąć kółka na środku umieścić sporą łyżeczkę farszu, uformować pierogi (tak jak lubisz).
  4. Gotowanie pierogów i podanie
  5. Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

    Podawać na ciepło. Można też przygotować okrasę z masełka i obsmażonej cebulki.

    Świetna alternatywa dla pierogów z mięsem. Sprawdzą się doskonale też na Wigilię. Smacznego.


    Źródło przepisu i filmik, gdzie pokazane jest zawijanie pierogów:

    http://www.kielkismaku.pl/?t=przepis&id=47&key=prz-190315-pierogi-socz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wskazówki:
- Farsz można przygotować dzień wcześniej. Będzie wygodniej robić pierogi.
- Farsz można z powodzeniem użyć też jako pastę do kanapek. Smakuje doskonale. Trzeba na końcu przygotowania solidnie go tylko podsmażyć na patelni, aby dodane jajka się przygotowały.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyglądają cudnie-dzisiaj zrobię!

    Zgłoszony przez Ewawis na marca 28, 2019 at 08:58.

    Wyglądają cudnie-dzisiaj zrobię!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze