3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza na cieńkim cieście


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

ciasto

  • 20 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 120 gramów wody, (wychodzi około 0,5 szklanki)
  • 175 gramów mąki, (około 1,75 szklanki mąki, ja kupują mąkę na pizze)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

sos pomidorowy do smarowania ciasta

  • 1 puszki pomidorów, w kawałkach albo całe (mogą być też pomidory świerze bez szypułek sparzone i obrane ze skórki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6 liści bazylii, tylko liście, bazylia z krzaczka albo dowolne przyprawy według upodobań smakowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, ja dodaję oliwe i papryką wtedy sos jest bardziej pikantny
  • 2 strąki papryki, ja dodaję taką paprykę w doniczce (dzrewko paprykowe, 1 papryczka cała około 3 cm długości)

dodatki na pizzę

  • 100 g sera żółtego
  • 1 opakowania ryby i owoce morza, mieszane, najlepiej mieszanka
  • 1 opakowania łosoś, wędzony
  • 1 puszek owoce kiwi, mieszanka owoców w puszce
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. Przygotować półprodukty z drożdży, cukru, połowy wody i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki wsypać do naczynia miksującego 37stopni/2minuty/obrót 1

    Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia

  2. Po wyrośnięciu do naczynia dodać resztę produktów mieszać 3 minutyBlokada naczynia miksującegoCiasto

    zostawiamy do wyrośnięcia ale nie koniecznie można też od razu wałkować pizzę ja w tym czasie robię podkład pomidorowy na pizzę

  3. sos pomidorowy do smarowania ciasta
  4. Do naczynia miksującego dodaję małą puszkę pomidorów w całości lub w kawałkach dodaję jeden większy ząbek czosnku, kilka liści świerzej bazylii (można też dodać swoje ulubione przyprawy to już według smaku), oliwa z oliwek (ja mam taką swoją oliwę z dodanymi małymi wyschniętymi papryczkami, wtedy olej jest pikantny) dodaję też 2 małe papryczki z tego oleju.

    Jeśli ktoś nie lubi różnych sosów na upieczoną już pizzę to taka oliwa z papryczkami świetnie się nadaje na delikatne polanie pizzy po wierzchu.

    miksujemy wszystkie składniki 5sekund/obrót 6

  5. poniżej zdjęcie papryczek, wielkość ich około 2-3 cm długości ale są dosyć ostre a więc trzeba uważać aby nie przesadzić tmrc_emoticons.-)

  6. Formowanie ciasta
  7. Wyrobione ciasto dzielę na 4 kawałki ( ja mam 4 blaszki 20cm x 25 cm)

    jeśli ktoś robi w jednej dużej blaszce to może od razu wałkować ciasto na grubość usmażonego naleśnika

    rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym posypujemy żółtym serem i układamy dodatki według uznania, ja proponuję ( mozarella, feta, gorgonzola taki w stylu 4 sery) albo (owoce moża, krewetki, małże, kalmary i ośmiorniczki) kto co lubi to może dodać

    Można dodać kurczaka upieczonego, łososia wędzonego, tuńczyka, szpinak, jajko ugotowane i wiele wiele innych składników.

    rozgrzewamy piekarnik na 220-240 stopni

    do rozgrzanego piekarnika wkładamy pizzę i pieczeny około 10 minut

  8. pizza  frutti di mare

  9. pizza z łososiem wędzonym

  10. pizza z owocami (ananas,brzoskwinia,papaja, guawa) mieszanki dostępne w puszkach z sokiem

  11. pizza już gotowa do konsumpcji tmrc_emoticons.-)

  12. takiej grubości jest pizza

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pretty good article. I just stumbled across your...

    Zgłoszony przez Victor Patrick na stycznia 15, 2024 at 03:59.

    Pretty good article. I just stumbled across your blog and enjoyed reading your blog posts. I am looking for new articles to get more valuable information. Thanks a lot for the useful information Bitlife

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealna, najlepsza. Za kazdym razem ciasto...

    Zgłoszony przez skowcia na września 22, 2018 at 19:43.

    Idealna, najlepsza. Za kazdym razem ciasto wychodzi pyszne. Dodaje tylko troche wiecej maki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ten przepis. Robiłam go już kilka razy i...

    Zgłoszony przez wwwioletka na stycznia 26, 2018 at 23:30.

    Polecam ten przepis. Robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje.
    U mnie dzisiaj pizza ze 100 gram mąki pszennej i 80 gram mąki żytniej pełnoziarnistej. Nie bardzo chciała wyjść z naczynia, więc na koniec dodałam jeszcze łyżkę mąki. Do ciasta dodałam zioła do pizzy oraz więcej soli niż w przepisie. Nadzienie raczej klasyczne: kiełbasa, pieczarki, oliwki i ser. Kolacja rewelacyjna.
    Następnym razem spróbuję wersji tylko z mąką pełnoziarnistą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobra pizza tylko mi wiecej mąki weszlo

    Zgłoszony przez MamaPeterkaiIgorka na lutego 11, 2017 at 20:01.

    bardzo dobra pizza tmrc_emoticons.) tylko mi wiecej mąki weszlo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wreszcie znalazłam przepis na

    Zgłoszony przez Karolć777 na grudnia 19, 2015 at 22:43.

    Wreszcie znalazłam przepis na pyszne ciastotmrc_emoticons.) !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest naprawdę cieńkie

    Zgłoszony przez Psotka69 na sierpnia 23, 2015 at 09:46.

    Ciasto jest naprawdę cieńkie i pyszne ale musiałam dodać wiecej mąki.

    Gdzie można kupić taką mąkę na pizzę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak się klei to trzeba

    Zgłoszony przez endi na lutego 7, 2015 at 20:55.

    Jak się klei to trzeba dosypać więcej mąki i ponownie wyrobić, powinno samo odejść od noża no prawie samo i nie powinno się lepić do dłoni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Długo się zastanawiałam jaką

    Zgłoszony przez haqna na kwietnia 10, 2014 at 18:45.

    Długo się zastanawiałam jaką ocenę postawić za ten przepis.

    Z jednej strony ma wady:

    - ciasto się koszmarnie lepi, trudno je wyciągnąć z naczynia, a potem podzielić na części,

    - wg mnie to porcja na 2 osoby, a nie 4 tmrc_emoticons.;) No, chyba że te 4 osoby są już po obiedzie tmrc_emoticons.;)

    Ale daję maksymalną ilość gwiazdek, bo to najlepsza pizza, jaką w życiu zrobiłam! Przyznaję, że nie zauważyłam w opisie informacji o zalecanej grubości ciasta i rozwałkowałam je jeszcze cieniej. Wyszło rewelacyjnie - cieniutkie prawie jak papier i chrupiące. Nie ma jak to pizza na cienkim spodzie! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez endi na grudnia 9, 2013 at 18:00.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez endi na grudnia 9, 2013 at 18:00.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna pizza! Od wczoraj moja

    Zgłoszony przez dzemula na listopada 14, 2013 at 10:33.

    Pyszna pizza! Od wczoraj moja ulubiona tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze