3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak z Warzywnym ryżem WIOLETTA


Wydrukuj:
4

Składniki

Kurczak z Warzywnym ryżem WIOLETTA

  • 100 g piersi z kurczaka, bez kości, lub 110g piersi z indyka bez kości
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1/2 łyżeczki czosnek, mielony
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych, lub oregano i bazylię suszone
  • 60 g marchewki
  • 60 g cukinii
  • 60 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych
  • 2 łyżki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM, lub 1 łyżeczkę soli
  • 65-70 g ryżu parboiled
  • 1200 g wody

SOS

  • 10-20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 150 g cebuli, pokrojonej w ósemki
  • 16 g oliwy z oliwek extra vergine, lub masła klarowanego, lub oleju kokosowego, lub smalcu gęsiego
  • 100 g napój owsiany, lub migdałowy, ryżowy itp (bez dodatku cukru)
  • 1 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprz, mielony
  • 3/4 łyżeczki papryka słodka, mielona
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kurczak z warzywnym ryżem
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę, wymieszać. Kurczaka w marynacie ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cukinię i paprykę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Przełożyć rozdrobnione warzywa na wkład Varomy, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koncentrat bulionu warzywnego i wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i warzywami, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Dodać ugotowane warzywa, dokładnie wymieszać kopystką, ułożyć ugotowanego kurczaka, odstawić w ciepłe miejsce. Płyn pozostały po gotowaniu przelać do innego naczynia, zachować. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. SOS
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rumienić Wysokie Temp. . (tej funkcjo w thermomixie nie znajdziesz musisz wpisać w cookidoo rumienienie cebuli i wtedy to zrobić przez ten przepis)
  8. Dodać 150 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką, gotować 4 min/100°C/Obroty wsteczne/obr. 3, następnie uruchomić Miksowanie Miksowanie/20 s.
  9. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać kopystką. Kurczaka z warzywnym ryżem podawać na ciepło jako danie główne.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy