1 Bajgle

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bajgle


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • Składniki na 10 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej, chlebowej
  • 2 łyżki cukru, (1 + 1)
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczkisuchych drożdży (5 g) lub 10 drożdży świeżych
  • 300 ml wody
  • 1 żółtko do glazury
  • 3 łyżki ziaren do posypania
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Składniki połączyć czas. 5 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto.
    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).

    Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony.Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia.

    Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami.

    Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Są niesmaczne - chodzi o samo ciasto i nie chcą...

    Zgłoszony przez Mariolatg na stycznia 19, 2023 at 09:16.

    Są niesmaczne - chodzi o samo ciasto i nie chcą się upiec - nie polecam ich robić a jak już to bardziej doprawić ciasto bo jest mdłe i gumiaste. Przepis jest też bardzo stary czego nie zauważyłam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mamoska: probowalas robic jeszcze raz ? bo chce...

    Zgłoszony przez Kosteczka na stycznia 3, 2018 at 21:03.

    mamoska: probowalas robic jeszcze raz ? bo chce wyprobwac anie wiem czy wychodza w koncu czy nie ;D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja chyba coś zrobiłam nie tak

    Zgłoszony przez mamoska na lutego 7, 2016 at 12:26.

    Ja chyba coś zrobiłam nie tak bo wyszły niesmaczne i gumiastetmrc_emoticons.((

    mamoska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez mamoska na lutego 7, 2016 at 12:25.

    Ciasto

    mamoska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam te obwarzanki już

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 17, 2013 at 15:31.

    Robilam te obwarzanki już kilka razy  tmrc_emoticons.)  Sa przepyszne  tmrc_emoticons.p  Ich jedyna wada jest to, że znikaja dużo szybciej niż się je robi  Big Smile   Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  Polecam każdemu  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze