Składniki
4 osoba/osoby
ciasto na pierogi
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 szczypta soli
farsz soczewicowo-grzybowy
- 25 g grzybów suszonych (podgrzybków, koźlaków)
- 220 g soczewicy czerwonej
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Grzyby wkładamy do garnuszka i zalewamy ciepłą wodą. Zostawiamy na noc.
2. Do naczynia wlewamy 1000 g wody. Wkładamy koszyczek, odmierzamy soczewicę. Gotujemy do miękkości 25 min./100 stopni./obr.1.
3. Za pomocą kopsytki wyjmujemy koszyczek. Wylewamy wodę z naczynia.
4. Do naczynia wkładamy cebulę i czosnek siekamy 5 sek./obr.5. Dodajemy 20 g oleju i podsmażamy 2 min./100 stopni./obr.1.
5. Dodajemy grzyby i siekamy 3 sek./obr.5. Podsmażamy 5 min./.100 stopni/obr.1.
6. Dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawy mieszamy 5 sek./
"Obroty wsteczne" ./obr.3.
7. Na przygotowane ciasto nakładamy po trochu farszu i sklejamy pierogi.
8. Gotujemy 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię wody, w osolnej wodzie. Ja dodałam 1,5 łyżeczki soli.
SMACZNEGO!!!
ciasta na pierogi
farszu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Pierogi są pyszne, powtórzę je na wigilijną kolację.
Można podawać je z posmażoną na oleju cebulką lub roztopionym masłem.
Najlepiej najpierw przygotować farsz, później ciasto.
Niestety zdjęcia nie oddają tego jakie są te pierogi. Na prawdę polecam!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzszklanka szklance nie rowna
szklanka szklance nie rowna ja musialam dosypac jedna szklanke ze szklanki wychodzilo 130 g a na 1 szklanke wody musialam dosypac jedna szklanke tak wiec powinno byc 4 szklanki lub
Ja zamroziłam 30 pierogów na
Ja zamroziłam 30 pierogów na wigilię
dziekuję i pozdrawiam 
Cieszę się, że smakują. Ja
Cieszę się, że smakują. Ja muszę zrobić porcję i zamrozić na wigilię
Mój syn ostatnio zjadł 10 pierogów :O byliśmy bardzo zaskoczeni. Pozdrawiam!!!
Pierogi są super polecam
Farsz na pierogi właśnie
Farsz na pierogi właśnie skończyłam robić ,pachnie w całym mieszkaniu i jest pyszny
Jutro będę robiła pierogi
Pozdrawiam serdecznie.
Super przepis, wypróbuję
Pyszne pyszne pyszne :p
Pyszne pyszne pyszne

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Uwielbiam soczewicę, dziękuję