3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Postne pierogi soczewicowo-grzybowe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 szczypta soli

farsz soczewicowo-grzybowy

  • 25 g grzybów suszonych (podgrzybków, koźlaków)
  • 220 g soczewicy czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta na pierogi
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie produkty. Mieszamy 2 min./Dough mode.

    2. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki szklanką.

  2. farszu
  3. 1. Grzyby wkładamy do garnuszka i zalewamy ciepłą wodą. Zostawiamy na noc.

    2. Do naczynia wlewamy 1000 g wody. Wkładamy koszyczek, odmierzamy soczewicę. Gotujemy do miękkości  25 min./100 stopni./obr.1.

    3. Za pomocą kopsytki wyjmujemy koszyczek. Wylewamy wodę z naczynia.

    4. Do naczynia wkładamy cebulę i czosnek siekamy 5 sek./obr.5. Dodajemy 20 g oleju i podsmażamy 2 min./100 stopni./obr.1.

    5. Dodajemy grzyby i siekamy 3 sek./obr.5. Podsmażamy 5 min./.100 stopni/obr.1.

    6. Dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawy mieszamy 5 sek./Counter-clockwise operation./obr.3.

    7. Na przygotowane ciasto nakładamy po trochu farszu i sklejamy pierogi.

    8. Gotujemy 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię wody, w osolnej wodzie. Ja dodałam 1,5 łyżeczki soli.

    SMACZNEGO!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pierogi są pyszne, powtórzę je na wigilijną kolację.

Można podawać je z posmażoną na oleju cebulką lub roztopionym masłem.

Najlepiej najpierw przygotować farsz, później ciasto.

Niestety zdjęcia nie oddają tego jakie są te pierogi. Na prawdę polecam!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • szklanka szklance nie rowna

    Zgłoszony przez Chesterka na lutego 22, 2015 at 12:07.

    szklanka szklance nie rowna ja musialam dosypac jedna szklanke ze szklanki wychodzilo 130 g a na 1 szklanke wody musialam dosypac jedna szklanke tak wiec powinno byc 4 szklanki lub 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zamroziłam 30 pierogów na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 15, 2012 at 19:42.

    Ja zamroziłam 30 pierogów na wigilię tmrc_emoticons.) dziekuję i pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakują. Ja

    Zgłoszony przez Kamcia771 na grudnia 15, 2012 at 19:02.

    Cieszę się, że smakują. Ja muszę zrobić porcję i zamrozić na wigilię tmrc_emoticons.-)  Mój syn ostatnio zjadł 10 pierogów :O  byliśmy bardzo zaskoczeni. Pozdrawiam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierogi są super  polecam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 15, 2012 at 17:53.

    Cooking 6Pierogi są super  Big Smile polecam Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Farsz na pierogi właśnie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 13, 2012 at 20:40.

    Farsz na pierogi właśnie skończyłam robić ,pachnie w całym mieszkaniu i jest pyszny tmrc_emoticons.) Jutro będę robiła pierogi tmrc_emoticons.D Big Smile Pozdrawiam serdecznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, wypróbuję

    Zgłoszony przez Maszoperia na grudnia 8, 2012 at 12:01.

    Love Super przepis, wypróbuję przed świętami, pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne pyszne pyszne :p

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 8, 2012 at 11:44.

    Pyszne pyszne pyszne tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam soczewicę, dziękuję

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 8, 2012 at 10:48.

    Cooking 1Uwielbiam soczewicę, dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Pierożki zrobię przed świętami tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) Pozdrawiam Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze