Pierogi z truskawkami (na słodko) Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Sławomir Zabawa SAM
utworzono: 01/11/17 zmieniono dnia: 01/11/17

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z truskawkami (na słodko)

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ciasto na pierogi
  • 330 g mąki pszennej
  • 150 g wody (ciepłej)
  • 20 g oleju roślinnego, (np. rzepakowy)
  • 1 łyżeczka masła (w temp. pokojowej)
  • 1 szczypta soli
Farsz (truskawki)
  • 450 g truskawek (mogą być też zamrożone)
  • cukier do smaku
Sos (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • cukier (do smaku)
  • 50 g wody przegotowanej
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie 5min
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Przygotowanie tego przepisu z innym modelem urządzenia Thermomix ® jest niebezpieczne! Więcej informacji
    [X]

    Uwaga

    Do przepisów TM5


    Zwiększyliśmy pojemność naczynia miksującego oraz Varomy urządzenia Thermomix ® TM5 w porównaniu do TM31 w następujący sposób: Naczynie miksujące ma obecnie pojemność 2,2 litra (poprzednio 2,0 litra), a Varoma - 3,3 litra (poprzednio 3,0 litra). W żadnym przypadku nie należy używać przepisów, które są przeznaczone do stosowania z TM5, podczas pracy z modelem TM31 (TM31 posiada certyfikat dopuszczający niższą maksymalną pojemność!) Dlatego też może to prowadzić do rozpryskiwania gorących płynów, a tym samym stanowić zagrożenie dla ludzi.
5

Przygotowanie

    Przygotować truskawki ...
  1. Umyć, osuszyć, większe przeciąć na pół (jeżeli używamy świeżych owoców).

    Jeżeli mamy z mrożone wystarczy je wkładać w ciasto wprost z zamrażalnika. (nie rozmrażać, bo będzie problem ze sklejaniem pierożków)
  2. Przygotowanie sosu ...
  3. Na patelni rozgrzanej umieść wodę i cukier (rozpuścić) dalej dodać masło i podgrzać.
  4. Przygotowanie ciasta ...
  5. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką tmrc_emoticons.)



    Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).



    Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)



    Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić truskawki). Wyciąć kółka na środku, podsypać szczyptę cukru i umieścić truskawkę, uformować pierogi.



    Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Podawać na ciepło, polane ciepłym sosem maślanym.

Można też podać z jogurtem lub śmietaną tmrc_emoticons.)



#Podczas zlepiania pierogów cukier dodaj pod truskawkę a nie odwrotnie. Będzie łatwiej skleić pieroga i nie będą kryształki cukru wchodzić pod sklejane brzegi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy