thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 330 g mąki pszennej
  • 150 g wody (ciepłej)
  • 20 g oleju roślinnego, (np. rzepakowy)
  • 1 łyżeczka masła (w temp. pokojowej)
  • 1 szczypta soli

Farsz (truskawki)

  • 450 g truskawek (mogą być też zamrożone)
  • cukier do smaku

Sos (opcjonalnie)

  • 1 łyżka masła
  • cukier (do smaku)
  • 50 g wody przegotowanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotować truskawki ...
  1. Umyć, osuszyć, większe przeciąć na pół (jeżeli używamy świeżych owoców).
    Jeżeli mamy z mrożone wystarczy je wkładać w ciasto wprost z zamrażalnika. (nie rozmrażać, bo będzie problem ze sklejaniem pierożków)
  2. Przygotowanie sosu ...
  3. Na patelni rozgrzanej umieść wodę i cukier (rozpuścić) dalej dodać masło i podgrzać.
  4. Przygotowanie ciasta ...
  5. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką tmrc_emoticons.)

    Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).

    Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

    Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić truskawki). Wyciąć kółka na środku, podsypać szczyptę cukru i umieścić truskawkę, uformować pierogi.

    Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

Porady

Podawać na ciepło, polane ciepłym sosem maślanym.
Można też podać z jogurtem lub śmietaną tmrc_emoticons.)

#Podczas zlepiania pierogów cukier dodaj pod truskawkę a nie odwrotnie. Będzie łatwiej skleić pieroga i nie będą kryształki cukru wchodzić pod sklejane brzegi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi z truskawkami (na słodko)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?