3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi leniwe


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

Ciasto

  • 600-650 g ugotowanych ziemniakow
  • 1 szklanka mąkki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 500 g białego sera

gotowanie

  • szczypta soli
  • olej
5

Przygotowanie

    Pierogi leniwe
  1. Wszystkie składniki wkładamy  do naczynia miksującego. Miksujemy 40 s / obr. 4. Otwieramy naczynie miksujące kopystką zgarniamy ze ścianek masę. Zamykamy naczynie miksujące włączamy obroty wsteczne 1-1,5 minuty / obr. 4. Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części i robimy małe kopytka tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto na pierogi leniwe jest mieciutkie i gładkie. Nie trzeba ich długo gotować, po wypłunięciu na wierzch około 2 minuty (bedą mięciutkie)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Kopytka wychodzą tylko trochę zmian...

    Zgłoszony przez jasiekxxc na marca 31, 2020 at 16:37.

    Kopytka wychodzą tylko trochę zmian zastosowałem po przeczytaniu opinii i z innych ilości przygotowanych składników.
    Ziemniaki wystudzone 400g
    Mąka pszenna 175 g
    Mąka ziemniaczana 35 g
    Ser twarogowy 250g
    Żółtko.
    Szczypta soli.
    30 sekund / obroty 4

    Ciasto wychodzi klejące i bardzo "lekkie".
    Na stolnicę sporo mąki, około szklanka, rozgarniam i w środek wykładam ciasto. Potem posypuję mąką i tak lekko zagniatam/obtaczam.
    Dzielę na małe porce cały czas z udziałem mąki.
    Do wody i po wypłynięciu około 1 min gotowania.
    Wyszły smaczne. Kiedyś bez termomixu robiłem i chyba wyszły lepsze,ale te też są ok i sporo szybciej. Wszyscy zjedli. Jeszcze ja tmrc_emoticons.). Znaczy się gentelmen - ostatni tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem taka zła!!!Od dwoch dni sie szykuje na...

    Zgłoszony przez Aisab19 na października 25, 2018 at 09:43.

    Jestem taka zła!!!Od dwoch dni sie szykuje na kopytka i wszystko do kosza! Ahhhr!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziwią mnie negatywne komentarze, moje ciasto...

    Zgłoszony przez Kalkosia na września 18, 2018 at 17:13.

    Dziwią mnie negatywne komentarze, moje ciasto wyszło idealne , gładkie a produkt końcowy zniknął z talerzy expressowo. Podałam na słodko ze śmietaną zrobioną wg przepisu Babci, tzn 30% tak długo podgrzewa się na patelni ciagle mieszając, az zmieni kolor na brązowy (wygląda jak bułka tarta z masłem), potem wystarczy połączyć z leniwymi i dla smakoszy jeszcze posypać cukrem,

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasia Z.: Brzmi zachęcająco, chyba na następny...

    Zgłoszony przez Kalkosia na września 18, 2018 at 17:05.

    Kasia Z.: Brzmi zachęcająco, chyba na następny raz dodam pianę z białek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cześć,  Ciekawa alternatywa

    Zgłoszony przez Kasia Z. na maja 30, 2016 at 10:03.

    Cześć, 

    Ciekawa alternatywa na "leniwe pierogi", z tym, że w wielkopolsce na ten przykład ciasto robi się tylko z białego sera (tłustego i mokrego) z dodatkiem mąki i jajka. Jak słusznie zauważyli inni użytkownicy, sekretem udanego ciasta są proporcje a nie ziemniaki (zimne czy ciepłe) dodawane do ciasta... Moja babcia zawsze robiła tak, że to zmielonego sera (np 0,5 kg), dodawała żółtka, mąkę (połowe z objętości sera czyli 250 g) a następnie ubite na sztywno białka. Po wymieszaniu powstawała masa, z której "kulała" pierogi. Jeśli masa była zbyt lepka, na wyczucie dodawała mąki, aby pierogi nie wyszły zbyt twarde.

     

    Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)  

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety ciasto wyszło

    Zgłoszony przez JoaPaj na maja 21, 2016 at 14:47.

    niestety ciasto wyszło lejące...uratowałam leniwe poprzez dodanie więcej mąki...następnym razem spróbuję pomijając mieszanie na wstecznych obrotach...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne , ale musiałam

    Zgłoszony przez Babetka21 na marca 17, 2016 at 11:57.

    Bardzo pyszne tmrc_emoticons.), ale musiałam dodac więcej mąki, bo ciasto było zbyt lejące

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zły przepis. Zimne ziemniak

    Zgłoszony przez Ekke na lutego 19, 2016 at 19:51.

    Zły przepis. Zimne ziemniak nic nie dały.  Porazka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mały_rycerzu. Zapewne

    Zgłoszony przez sambucco na grudnia 23, 2015 at 17:40.

    Mały_rycerzu. Zapewne użyłeś/as jeszcze ciepłych ziemniaków. Muszą być zimne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ze te leniwe nie wychodza to

    Zgłoszony przez maly rycerz na lutego 27, 2015 at 09:44.

    Ze te leniwe nie wychodza to nie wina ziemiakow a proporcji. Przeciez tego ciasta nawet z 750g maki dodatkowo nie dalo sie uratowac. Wiecej maki w domu nie mialam wiec ciasto poszlo do kosza i niestety obiadu nie bedzie. Dzieki za przepis i szkoda, ze nie mozna minusowych punkow  przydzielac.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Leniwe pycha

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 29, 2014 at 12:29.

    Leniwe pycha Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agatko dzisiaj robiłam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 8, 2013 at 19:43.

    Agatko dzisiaj robiłam pierogi wg Twojego przepisu, trochę mi nie wyszły (chyba to jest wina ziemniaków). Masa na pierogi była super, po wykonaniu mieszania na obrotach wstecznych masa zrobiła się "lejąca".Ciasto uratowałam,bo dodałam bardzo dużo mąki i dłużej gotowałam.Pierogi wyszly pyszne. Następnym razem wykonam tylko punkt 1.Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agatko leniwe przepyszne

    Zgłoszony przez magi1 na października 27, 2013 at 16:17.

    Agatko leniwe przepyszne tmrc_emoticons.D zrobiłam z sosem z masła, cukru i bułki tartej - smak dzieciństwa a na jutro jeszcze mamy porcję z jogurtem i cynamonem tmrc_emoticons.) a oto pyszny dowód  tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:1777:]]

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Leniwe pyszne polecam :D

    Zgłoszony przez jeżyna na października 26, 2013 at 19:29.

    Leniwe pyszne tmrc_emoticons.D polecam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DAgatko my lubimy leniwe

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 25, 2013 at 11:14.

    tmrc_emoticons.DAgatko my lubimy leniwe tmrc_emoticons.p .Dziś zrobię tmrc_emoticons.8) Dziękuje tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agatko w niedziele robie

    Zgłoszony przez magi1 na października 25, 2013 at 10:19.

    Agatko w niedziele robie kopytka, to jedna porcje zrobie Twoich leniwych tmrc_emoticons.D dzieki za przepis tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze