3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LAZANIA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

LAZANIA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

  • 10-12 płatów makaronu do lazanii
  • 100 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku ok 450 g
  • 1 opakowanie sera feta ok 250 g
  • 1 litr mleka
  • 100 g Miękkiego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • sól , pieprz do smaku
  • 100 g sera cheddar, tartego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć pokrojony na kawałki ser parmezan,
    rozdrobnić 10s/obr.10.

    Przełożyć do innego naczynia.

    Do Blokada naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr.7.

    Dodać rozmrożony i odsączony szpinak , ser feta pokrojony na kawałki i połowę parmezanu.

    Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać 10s/obr.4
    Przełożyć do innego naczynia.

    SOS BESZAMELOWY

    Do czystego naczynia wlać mleko , dodać mąkę i masło , podgrzewać 7min/90ºC/obr.4

    Dodać resztę parmezanu , sól pieprz i gałkę muszkatołową do smaku,
    wymieszać 20s/obr.3

    Na dno naczynia żaroodpornego wlać warstwę beszamelu, ułożyć kilka płatów makaronu, tak aby na siebie zachodziły.
    Nałożyć warstwę masy szpinakowej , następnie warstwę sosu beszamelowego .
    Czynność powtórzyć na drugą warstwę .
    Na ostatnią warstwę makaronu wylać pozostały beszamel i posypać zółtym serem.
    Zapiekać pod przkryciem 20min w tenperaturze 180ºC . Zdjąć pokrywę i piec kolejne 20 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszna lazania! Do sosu proponuję dać...

    Zgłoszony przez marcin7038 na stycznia 14, 2018 at 15:02.

    Przepyszna lazania! Do sosu proponuję dać więcej sera, będzie gęstszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze