Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
LAZANIA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
- 10-12 płatów makaronu do lazanii
- 100 g sera parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku ok 450 g
- 1 opakowanie sera feta ok 250 g
- 1 litr mleka
- 100 g Miękkiego masła
- 100 g mąki pszennej
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- sól , pieprz do smaku
- 100 g sera cheddar, tartego
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Do
włożyć pokrojony na kawałki ser parmezan,
rozdrobnić 10s/obr.10.
Przełożyć do innego naczynia.
Dowłożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr.7.
Dodać rozmrożony i odsączony szpinak , ser feta pokrojony na kawałki i połowę parmezanu.
Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać 10s/obr.4
Przełożyć do innego naczynia.
SOS BESZAMELOWY
Do czystego naczynia wlać mleko , dodać mąkę i masło , podgrzewać 7min/90ºC/obr.4
Dodać resztę parmezanu , sól pieprz i gałkę muszkatołową do smaku,
wymieszać 20s/obr.3
Na dno naczynia żaroodpornego wlać warstwę beszamelu, ułożyć kilka płatów makaronu, tak aby na siebie zachodziły.
Nałożyć warstwę masy szpinakowej , następnie warstwę sosu beszamelowego .
Czynność powtórzyć na drugą warstwę .
Na ostatnią warstwę makaronu wylać pozostały beszamel i posypać zółtym serem.
Zapiekać pod przkryciem 20min w tenperaturze 180ºC . Zdjąć pokrywę i piec kolejne 20 min.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszna lazania! Do sosu proponuję dać...
Przepyszna lazania! Do sosu proponuję dać więcej sera, będzie gęstszy.