Tu jesteś:
4
Składniki
6 kawałek/kawałki/kawałków
Masa na kotleciki
- 5 jaj (do ugotowania na twardo)
- 1 jajko (do dodania na surowo do masy jajecznej)
- 50 g cebuli (główka rozcięta na pół)
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła klarowanego, lub oliwy z oliwek
- 1/2 pół łyżeczki bulionu warzywnego lub drobiowego wykonanego w TM (można też zastąpić samą solą - ok. pół łyżeczki)
- 1 duża szczypta pieprzu czarnego (do smaku)
- ok. 1 łyżki (wg uznania), bułka tarta, tak aby uzyskać dobrą konsystencję kotlecików (najlepiej samodzielnie wykonana w TM) + dodatkowa ilość niezbędna przy formowaniu kotlecików
- opcjonalnie można dodać:, posiekaną natkę z pietruszki i koperek
-
6
47min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Ugotować 5 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek. - Do czystego naczynia miksującego dodać cebulę i mały ząbek czosnku. Rozdrobnić (3sek. | obr.5). Kopystką zgarnąć z brzegów naczynia do środka posiekaną cebulę. Dodać masło klarowane lub oliwę i poddusić ( 3min. | temp. 120 stopni | obr. 1).
- Dodać ugotowane jajka, zemleć ( 8 sek. | obr.3 ). Zgarnąć kopystką masę z brzegów naczynia miksującego do środka. Następnie dodać bułkę tartą, 1 jajko na surowo, bulion lub sól, pieprz, dobrze wymieszać ( 15sek. | obr. 3 lewe.)
- Z masy, którą otrzymaliśmy formujemy małe kotleciki (duże ciężko będzie obracać), obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na patelni, na średnim ogniu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Podajemy na ciepło z ziemniaczkami i sosem koperkowym lub chrzanowym.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyszły mdłe. Brakuje im jakiejś przyprawy
Wyszły mdłe. Brakuje im jakiejś przyprawy
Dobre,można robić
Dobre,można robić
kotleciki bardzo smaczne i proste w przygotowaniu
kotleciki bardzo smaczne i proste w przygotowaniu
Sam dziękuję za super przepis, mam wnusię...
Sam dziękuję za super przepis, mam wnusię która nie jada mięsa a kotleciki są hitem nawet dla mięsożernych
Dziękuję i pozdrawiam
Robiłam ostatnio na obiad. Niby wszystko ok, ale...
Robiłam ostatnio na obiad. Niby wszystko ok, ale jakieś takie nie moje to smaki, mdłe, dzieciaki nie zjadły
SAM, jak zwykle , Twój przepis jest...
SAM, jak zwykle , Twój przepis jest doskonały. Zrobiłam dzisiaj, są bardzo smaczne , delikatne. Podaję w wersji z frytkami. Mniam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Fajny pomysł na obiad. U mnie dziś zagościły i...
Fajny pomysł na obiad. U mnie dziś zagościły i wszystkim smakowały.