3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kotleciki jajeczne, kotlety z jajek


Wydrukuj:
4

Składniki

6 kawałek/kawałki/kawałków

Masa na kotleciki

  • 5 jaj (do ugotowania na twardo)
  • 1 jajko (do dodania na surowo do masy jajecznej)
  • 50 g cebuli (główka rozcięta na pół)
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła klarowanego, lub oliwy z oliwek
  • 1/2 pół łyżeczki bulionu warzywnego lub drobiowego wykonanego w TM (można też zastąpić samą solą - ok. pół łyżeczki)
  • 1 duża szczypta pieprzu czarnego (do smaku)
  • ok. 1 łyżki (wg uznania), bułka tarta, tak aby uzyskać dobrą konsystencję kotlecików (najlepiej samodzielnie wykonana w TM) + dodatkowa ilość niezbędna przy formowaniu kotlecików
  • opcjonalnie można dodać:, posiekaną natkę z pietruszki i koperek
  • 6
    47min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Ugotować 5 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
    Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek.
  2. Do czystego naczynia miksującego dodać cebulę i mały ząbek czosnku. Rozdrobnić (3sek. | obr.5). Kopystką zgarnąć z brzegów naczynia do środka posiekaną cebulę. Dodać masło klarowane lub oliwę i poddusić ( 3min. | temp. 120 stopni | obr. 1).
  3. Dodać ugotowane jajka, zemleć ( 8 sek. | obr.3 ). Zgarnąć kopystką masę z brzegów naczynia miksującego do środka. Następnie dodać bułkę tartą, 1 jajko na surowo, bulion lub sól, pieprz, dobrze wymieszać ( 15sek. | obr. 3 lewe.)
  4. Z masy, którą otrzymaliśmy formujemy małe kotleciki (duże ciężko będzie obracać), obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na patelni, na średnim ogniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podajemy na ciepło z ziemniaczkami i sosem koperkowym lub chrzanowym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszły mdłe. Brakuje im jakiejś przyprawy

    Zgłoszony przez Domika1991 na stycznia 23, 2023 at 23:09.

    Wyszły mdłe. Brakuje im jakiejś przyprawy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre,można robić

    Zgłoszony przez falcia na lutego 22, 2017 at 14:25.

    Dobre,można robić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kotleciki bardzo smaczne i proste w przygotowaniu

    Zgłoszony przez milford na grudnia 16, 2016 at 18:59.

    kotleciki bardzo smaczne i proste w przygotowaniutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam dziękuję za super przepis, mam wnusię...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 13, 2016 at 11:53.

    Sam dziękuję za super przepis, mam wnusię która nie jada mięsa a kotleciki są hitem nawet dla mięsożernych Wink Dziękuję i pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ostatnio na obiad. Niby wszystko ok, ale...

    Zgłoszony przez Agniecha123 na listopada 3, 2016 at 13:37.

    Robiłam ostatnio na obiad. Niby wszystko ok, ale jakieś takie nie moje to smaki, mdłe, dzieciaki nie zjadły tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, jak zwykle , Twój przepis jest...

    Zgłoszony przez gabi49 na października 29, 2016 at 18:27.

    SAM, jak zwykle , Twój przepis jest doskonały. Zrobiłam dzisiaj, są bardzo smaczne , delikatne. Podaję w wersji z frytkami. Mniam. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny pomysł na obiad. U mnie dziś zagościły i...

    Zgłoszony przez MagdalenaG na października 28, 2016 at 19:38.

    Fajny pomysł na obiad. U mnie dziś zagościły i wszystkim smakowały.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze