Składniki
0 porcja/porcje/porcji
KOPYTKA JAGLANE
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 0k. 75 g szpinaku mrożonego
- 1/4 - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 500g ugotowanej kaszy jaglanej
- 150g mąki ryżowej
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia włożyć obie mąki i ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną; wymieszać 10-5s. / obr.5
2.Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 1min /
"Ciasto"
3.Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką jaglaną, formować wałeczki i nożem "ciąć" kopytka.
4.Gotować we wrzątku z godatkiem soli i łyżką oliwy aż wypłyną na wierzch.
KOPYTEK
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Kopytka można podawać z sosem, np. pieczarkowym i ulubionymi surówkami. Polecam. Smacznego
Kaszę gotujemy w następujący sposób:
1. 200g kaszy jaglanej przepłukać zimną wodą, umieścić na gęstym sitku i przelać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.
2.Kaszę umieścić w naczyniu, dodać 350g wody i szczyptę soli i gotować 12 min. / 100*C / obr.2. Gotowe
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJaka powinna być konsystencja tego ciasta?...
Jaka powinna być konsystencja tego ciasta? Strasznie klejąca wyszła
Zmieniłam mąkę na pszenną,
Zmieniłam mąkę na pszenną, kaszę w woreczku i garnku ugotowałam, zrobiłam, wyszły i pyszne były, nawet na drugi dzień odgrzane na patelni, polecam
Pyszne długo się
Pyszne długo się przymierzalam ale było warto
[[wysiwyg_imageupload:2578:]]
Bardzo dobre kopytka
Bardzo dobre kopytka
Nie wiem co źle zrobiłam, ale
Nie wiem co źle zrobiłam, ale mi nie wyszły zamiast szpinaku dodałam świeże brokuły i zamiast mąki ryżowej dodałam pszennej, wyszły bardzo twarde i mimo gotowania ponad 40 min były w środku surowe. Czy kasza powinna być rozgotowana bo gotowałam jak w powyższym przepisie w TM5, była trochę twarda.
Może ktoś wie dlaczego?
Bardzo ciekawy przepis.
Bardzo ciekawy przepis.
zrobiłam kopytka z brokułami wyszły super, bardzo dobrze smakują z gulaszem drobiowych. Bardzo dziękuję za świetny pomysł.
Ciekawy przepis A czy mąkę
Ciekawy przepis
A czy mąkę jaglaną można kupić w sklepie czy tak jak ryżową zrobić w TM?
Genialne i zdrowe
Genialne i zdrowe
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Izo mąkę ryżową możesz zrobić
Izo mąkę ryżową możesz zrobić sama, 150 gram ryżu zmiel 1 min / obr 10
Powodzenia
czy mąkę ryżową można
czy mąkę ryżową można zastąpić mąką pszenną /?
Jutro będzie na zielono:)
Jutro będzie na zielono
Ślinka mi kapie i robiłabym już, ale po kaszę jaglaną muszę podjechać. Wyglądają tak apetycznie...
Zrobiłam, są pyszne! Dodałam
Zrobiłam, są pyszne! Dodałam zamrożony szpinak. A to efekt:
[[wysiwyg_imageupload:2068:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
A ja wypróbuję z
Jola
Robiłam podobne, tylko z
Robiłam podobne, tylko z brokułami
Miałam wpisać przepis ale tak jakoś schodziło i... uprzedziłaś mnie z tymi jaglanymi kopytkami.
Chętnie wypróbuję Twoją wersję, Jolu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Baardzo ciekawy przepis,
Baardzo ciekawy przepis, dzięki, dodaję do wybróbowania
Pozdrawiam
Agata
Jolu, bardzo ciekawy przepis
Jolu, bardzo ciekawy przepis na kopytka z kaszy jaglanej, przepis dodany do wypróbowania
Odważyć trzeba ok.100g
Odważyć trzeba ok.100g mrożonego szpinaku. i zostawić na sitku do rozmrożenia.
Gdy zapomnę o rozmrożeniu szpinaku, to dodaję ok.70-80 g (2 kostki) zamrożonego i dodaję go w punkcie 1 razem z mąką i kaszą. Dalej wg. przepisu. Zawsze wychodzi
Jola
Może i głupie pytanie, ale
Może i głupie pytanie, ale czy najpierw trzeba odważyc 75 gszpinaku mrożonego a potem go rozmrozić przed zmiksowaniem?