3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kluski śląskie do gulaszu


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Kluski śląskie do gulaszu

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • 1 żółtko
  • sól
  • 500 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypac mąkę, ziemniaki, kaszę - rozdrobnic 10s / poz. 4. Dodac zółtko, sól - wyrabiac z kopystką - 30s / Interwał. Z ciasta uformowac kluski, na środku wcisnąc dołek. Wrzucac do wrzącej, osolobnej wody i gotowac. Podawac z sosem lub smażoną cebulą.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto mi nie wyszło. Było za

    Zgłoszony przez Ewelina7773_2009 na października 9, 2015 at 15:21.

    Ciasto mi nie wyszło. Było za rzadkie. Dodałam mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, po ugotowaniu były twarde jak kamień.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NIestety,mi również wyszło

    Zgłoszony przez Monnia1 na grudnia 13, 2014 at 14:45.

    NIestety,mi również wyszło zbytv rzadkie ciasto, dodawanie mąki, aby było możliwe wyrobienie klusek nic nie dało, kluski wyszły gumowe. Moje ziemniaki były ok, placki ziemniaczane ychodza z nich przepyszne, więc nie wiem co jest grane...;/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam.  mi tez wyszlo za

    Zgłoszony przez Małgorzata1981 na grudnia 7, 2014 at 15:04.

    Witam.  mi tez wyszlo za rzadkie ciasto. Trzeba dodac więcej mąki.  Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kluski śląskie robię bez

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 6, 2014 at 16:22.

    Kluski śląskie robię bez jajka i zawsze mi wychodzą :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzięki za przepis,idę robić

    Zgłoszony przez wiola77712 na września 21, 2014 at 14:20.

    dzięki za przepis,idę robić kluseczki :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, jeszcze nigdy nie

    Zgłoszony przez wiola77712 na czerwca 23, 2014 at 15:51.

    Witam, jeszcze nigdy nie robiłam klusek z pomocą Termomixa,muszę je zrobić,jutro na obiadek do mięska :cooking_9:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj robiłam i były pycha!

    Zgłoszony przez zenia8 na lutego 1, 2013 at 13:28.

    Wczoraj robiłam i były pycha! Pierwszy raz wogóle robiłam kluski śląskie. Na pewno będą gościć na moim stole częściej. Pycha! A z jakich ziemniaków? A bo ja wiem...znaszego ogródka, tzn. z ogródka rodziców :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ziemniaki najlepiej kupic na

    Zgłoszony przez pusia na października 8, 2011 at 11:53.

    ziemniaki najlepiej kupic na targu, bo tam maja rozne rodzaje. popularna " bryza" nadaje sie na rozne kluski i placki. najlepsze sa odmiany np. Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Ibis. ja tych odmian nigdzie nie spotkalam. najlepiej sprawdzic w internecie, tam sa opisane wszystkie rodzaje ziemniakow, ktore na salatke, ktore sa uniwersalne i typowo kluskowe z duza zawartoscia skrobi. w piatek kupilam odmiane salatkowa Wineta i bede sprawdzac czy faktycznie wyjdzie dobra salatka. musze dodac, ze nie wszyscy na targu wiedza jakie ziemniaki sprzedaja . zazwyczaj mowia: "dobre, dobre do wszystkiego". a wystarczy sprawdzic w internecie czym sie dany ziemniak charekteryzuje i nie wprowadzac klientow w blad.

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, jeszcze nigdy nie

    Zgłoszony przez lilly20 na października 7, 2011 at 21:43.

    Witam, jeszcze nigdy nie robiłam klusek z pomocą TM, robię je tradycyjnie, według starego śląskiego przepisu! Ale życzę powodzenia :bigsmile:

    lilly20

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktoś robił kluski śląskie

    Zgłoszony przez gabi49 na października 7, 2011 at 18:43.

    Czy ktoś robił kluski śląskie w/g przepisu z książki "Podróże z thermomixem", str.108? jest ciut inny (więcej mąki ziemniaczanej i ziemniaki gotowane w koszyczku). Jestem bardzo ciekawa czy wyszły dobre.  Mam wiele prezentacji na Śląsku i wiele pytań o kluski i kopytka. Będę wdzięczna za  wszystkie podpowiedzi. Jak rozróżnić ziemniaki mączyste? Czy to te żółte w środku?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • abyk1980 napisał: Dziekuje

    Zgłoszony przez Alicja Bończak na stycznia 31, 2011 at 09:00.

    abyk1980

    Dziekuje serdecznie za komentarze...W USA wszystko jest do d....duszy wiec pewnie wina jest w jakosci ziemniakow....bardzo chcialam tacie zrobic przyjemnosc bo juz kluskow nie jadl przez pare lat ale nie wyszlo..Tak bywa sprobuje inne przepisy ;)

    Pozdrawiam bardzo serdecznie

    A

    Witam,

    to wszystko zależy od ziemniaków. Na kluski najlepsze są ziemniaki tzw. mączyste, które rozpadają się podczas gotowania i mają sypką konsystencję. Trzeba je bardzo dobrze wystudzić, a najlepiej ugotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Niestety na kluski nie nadają się ziemniaki tzw. sałatkowe, o dużej zawartości wody - wtedy własnie ciasto na kluski wychodzi rzadkie i do niczego sie nie nadaje. Radzę, o ile to możliwe, unikać ziemniaków marketowych, a jeśli nie ma innej możliwości, wybierać odmianę na ziemniaki pieczone.

    Życzę powodzenia i smacznego! :)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje serdecznie za

    Zgłoszony przez abyk1980 na stycznia 31, 2011 at 06:47.

    Dziekuje serdecznie za komentarze...W USA wszystko jest do d....duszy wiec pewnie wina jest w jakosci ziemniakow....bardzo chcialam tacie zrobic przyjemnosc bo juz kluskow nie jadl przez pare lat ale nie wyszlo..Tak bywa sprobuje inne przepisy ;)

    Pozdrawiam bardzo serdecznie

    A

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kluski wg powyższego przepisu

    Zgłoszony przez monika_z na stycznia 30, 2011 at 16:17.

    Kluski wg powyższego przepisu robiłam 3 razy (raz nawet z mięsem). Za każdym razem wyszły rewelacyjnie. Ponoć sukces leży w ziemniakach...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I co zrobiliscie zeby

    Zgłoszony przez abyk1980 na stycznia 28, 2011 at 04:06.

    :) I co zrobiliscie zeby uratowac te kluski?ja i maki dodalam i ziemniakow i strasznie mi twarde wyszly....juz wiecej nie bede robic szkoda mojej pracy....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja tez uzyskałam bardzo

    Zgłoszony przez marta22 na stycznia 27, 2011 at 21:43.

    ja tez uzyskałam bardzo rzadka konsystencje,mysle ze to jednak wina ziemniakow:(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmm... to dziwne, składniki

    Zgłoszony przez truskawka na stycznia 27, 2011 at 20:50.

    hmm... to dziwne, składniki nie wydają się zbyt ... wodniste  ;) może to zależy od ziemniaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :(  zrobilam wszystko tak jak

    Zgłoszony przez abyk1980 na stycznia 22, 2011 at 19:14.

    :(  zrobilam wszystko tak jak w przepisie i mi ciasto konsystencji smietany wyszlo wiec nie wiem czy to wina ziemniakow czy po prostu cos w przepisie brakuje....Prosze o komentarze czy ktos testowal ten przepis ???

    Pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze