3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kartacze


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( jeżeli ziemniaki po rozkrojeniu i potarciu nie trzymają się sklejone - dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • Uwaga - nie dodajemy jajka - kartacze będą bardziej miękkie
  • 1,2 kg. surowych ziemniaków
  • ½ kg. ugotowanych ziemniaków

Okrasa - ornamentyka kartaczy

  • 250 g pachwiny lub boczku (do wysmażenia na skwareczki z cebulą)
  • 3 cebule (krojone w piórka)

Farsz

  • 1 cebula
  • 20 g masła, do zeszklenia cebuli
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 500 g mięsa (wieprzowego tłustego + wołowego pokrojonego na kawałki ok 3cmx3cm i zmrożonego przez 1h)
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    KARTACZE MIĘSNE
  1. FARSZ:

     

    1. Cebulę rozdrobnić 3s/5 obr. - zeszklić na patelni z masłem.

    2. Czosnek wrzucić przez otwór do suchego Closed lid na rozpędzone norze.

    3. Mięso, zamrożone kawałki zmielić 10s/6-7 obr.

    4. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki, wyrobićGentle stir setting 30s.

     

    CIASTO:

     

    1. W naczyniu miksującym rozdrabniamy surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki (600g) 25-30s/obr. 5-6 - zlewamy na sito wyłożone ściereczką /pieluchą tetrową/ do odciśnięcia. Czynność powtarzamy z drugą częścią surowych ziemniaków.

    2. Odciskamy zmielone ziemniaki do suchości - nie wylewamy soku.

    3. Sok odstawiamy na 15 minut, tak by krochmal osiadł na dnie. Zlewamy wodę a krochmal dodajemy do odciśniętych ziemniaków.

    4. W suchym naczyniu miksującym przy pomocy kopystki rozdrabniany ugotowane /wystudzone/ ziemniaki - 10s/obr. 5.

    5. Dodajemy, odciśnięte ziemniaki, krochmal + mąkę ziemniaczaną - wyrabiamy 40s/Gentle stir setting

     

    Z wyrobionego ciasta formujemy kule (wielkości pomarańczy), kładziemy do środka farsz, zamykamy. Dłońmi lekko opsypanymi mąką ziemniaczaną kształtujemy obłe lekko podłużne kartacze.

     

    W dużym garnku gotujemy wodę (dobrze osoloną - wiedząc, że ciasto było bez soli). Do wrzącej wody wkładamy pojedyńczo kartacze. Gotujemy 30 minut dbając, by woda przez cały czas była w fazie początkowego wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

    Podajemy okraszone skwareczkami z cebulką.

    SMACZNEGO !!!

     

    Kartaczedrugiego dnia - krojone w grube plastry i podsmażone w maśle na patelni. PYCHA !!!

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rzadko krytykuję przepisy - ale przy tych...

    Zgłoszony przez Giotta na sierpnia 29, 2017 at 08:58.

    Rzadko krytykuję przepisy - ale przy tych kartaczach narobiłam się jak dzika - ale w trakcie gotowania- rozpadły się. Strasznie szkoda i pieniędzy na składniki i czasu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zamiast farszu z mięsa nadziewamy serem z cukre i...

    Zgłoszony przez ela.s na kwietnia 8, 2017 at 23:03.

    zamiast farszu z mięsa nadziewamy serem z cukre i cynamonem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadzam się w 100%. Właśnie próbowałam...

    Zgłoszony przez MaSchu_1975 na marca 7, 2017 at 12:16.

    Zgadzam się w 100%. Właśnie próbowałam robić ... oprócz mnóstwa garów i roboty ... nie do wykonania ... koszmar

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dla mnie ciasto koszmar sorry nie dalam rady ,nie...

    Zgłoszony przez sasia na listopada 6, 2016 at 21:53.

    dla mnie ciasto koszmar sorry nie dalam rady ,nie chcialo sie skleic ,wlozylam do piekarnika jakos sie dopieklo ale to byl moj pierwszy i oostatni raz tmrc_emoticons.(

    kolor tez dosc paskudny a ja lubie "jesc tez wizualnie" tmrc_emoticons.)Gentle stir setting nie zdal egzaminu mieszalam na wstecznych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rodzinka zachwycona. I o to

    Zgłoszony przez violka72 na marca 19, 2016 at 18:21.

    rodzinka zachwycona. I o to chodzi  tmrc_emoticons.D Polecam z czystym sumieniem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis:)dziś go

    Zgłoszony przez Sara87 na marca 15, 2016 at 17:11.

    świetny przepistmrc_emoticons.)dziś go wypróbowałam, lekko modyfikując, np. mięso z indyka było na smalcu gęsim, no i mniejsze kartacze robiliśmy, ale ogólnie pycha Love polecam i pozdrawiam Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cepeliny to się zwą na

    Zgłoszony przez zielonykot na marca 14, 2016 at 11:20.

    Cepeliny to się zwą na Litwie.U nas-kartacze. Jestem z suwalszczyzny i  kartacze robimy  z mięsa wieprz.-woł. Ja robię tylko z wieprzowym. Uwielbiam je. Każdemu wychodzą inne, ale każde pyszne. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha , super przepis  

    Zgłoszony przez zanet188 na stycznia 19, 2016 at 12:29.

    pycha , super przepis tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jedyny przepis który totalnie

    Zgłoszony przez Idii na maja 15, 2015 at 00:00.

    Jedyny przepis który totalnie mi nie wyszedł tzn. ciasto ,  myślę ze coś nie tak z prpoorcjami tmrc_emoticons.(

     

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie skonsumowaliśmy.

    Zgłoszony przez Jolanta Bakłażec na maja 4, 2015 at 15:40.

    Właśnie skonsumowaliśmy.  Pyszne. Bardzo mięciutkie ciasto ziemniaczane. Robiłam podwójną porcję. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kartacze zrobione i są

    Zgłoszony przez lunaris na kwietnia 22, 2015 at 12:27.

    Kartacze zrobione i są świetne !!! Oczywiście w moim regione, na wschodzie ( i tak maja prawdziwe kartacze) do środka dodaje się baranine z ziołami, ale ja prefaruję cielęcinę tmrc_emoticons.D  Generalnie farsz każdy daje sam....Moja mam takie robiła. Były...mniamuśne. Jak te. P.s z mięsemwołow-wieprzowy to cepeliny ( poznańskie).

    W każdym razie jak zwał, tak zwał, ważne że rewelacja Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi pysznie - nigdy się z

    Zgłoszony przez ania3330607 na marca 11, 2015 at 19:12.

    Brzmi pysznie - nigdy się z tym nie spotkałam - tzn takie kluski z mięsem to jadłam, ale nei takie ciemnie - to z pewnością przez dodanie surowych ziemniaków tmrc_emoticons.) dodaje przepis do wypróbowania tmrc_emoticons.;)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli chodzi o ziemniaczki to

    Zgłoszony przez Gryfol na marca 10, 2015 at 15:12.

    Jeśli chodzi o ziemniaczki to - 1,2 kg. /kilo dwadzieścia/, ale jeśli damy 1,5 kg. będzie trochę więcej ciasta, a tym samym trochę większe kartacze, lub od 2 szt. więcej.

    pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak mojego dzieciństwa  

    Zgłoszony przez emiboch na marca 4, 2015 at 20:22.

    Smak mojego dzieciństwa   Lovemusze zrobic  Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ,że jest taki przepis

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 4, 2015 at 20:09.

    Super Big Smile ,że jest taki przepis ale tmrc_emoticons.( mam pytanie ziemniaków surowych ma być 1,5kg czy 1,20(kilo dwadzieścia) Cooking 9 .Dołożone do wypróbowania . tmrc_emoticons.;) Jak zrobię to ocenię

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis też tak

    Zgłoszony przez jromanow na marca 4, 2015 at 19:01.

    Bardzo dobry przepis też tak robię odkąd mam tmtmrc_emoticons.) wcześniej się tarło i tarło te ziemniaki. Mała sugestia ode mnie dla chetnych -  do mięsa w trakcie wyrabiania dodajcie 1/3 szklanki rosołku( to był sekret mojej babci) - ja biorę łyżeczkę małą kostki bulionowej tm i rozrabiam w tej szklance wody  - mniej solę mięso wtedy  i wyrabiam w tm jak ciasto z pozostałymi przyprawami. Mięso jest w kartaczu mega mięciutkie i baardzo zyskuje na smaku. pozostałę składniki bez zmian. 

     

    a za kartacze można dać się zabićtmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O ho! Przepis z mojego

    Zgłoszony przez zielonykot na marca 4, 2015 at 11:58.

    O ho! Przepis z mojego regionu ! Uwielbiam katacze, więc na bank wypróbuję przepis  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze