Składniki
5 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( jeżeli ziemniaki po rozkrojeniu i potarciu nie trzymają się sklejone - dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- Uwaga - nie dodajemy jajka - kartacze będą bardziej miękkie
- 1,2 kg. surowych ziemniaków
- ½ kg. ugotowanych ziemniaków
Okrasa - ornamentyka kartaczy
- 250 g pachwiny lub boczku (do wysmażenia na skwareczki z cebulą)
- 3 cebule (krojone w piórka)
Farsz
- 1 cebula
- 20 g masła, do zeszklenia cebuli
- ¾ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 500 g mięsa (wieprzowego tłustego + wołowego pokrojonego na kawałki ok 3cmx3cm i zmrożonego przez 1h)
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
FARSZ:
1. Cebulę rozdrobnić 3s/5 obr. - zeszklić na patelni z masłem.
2. Czosnek wrzucić przez otwór do suchego
"Blokada naczynia miksującego" na rozpędzone norze.
3. Mięso, zamrożone kawałki zmielić 10s/6-7 obr.
4. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki, wyrobić
"Mieszanie" 30s.
CIASTO:
1. W naczyniu miksującym rozdrabniamy surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki (600g) 25-30s/obr. 5-6 - zlewamy na sito wyłożone ściereczką /pieluchą tetrową/ do odciśnięcia. Czynność powtarzamy z drugą częścią surowych ziemniaków.
2. Odciskamy zmielone ziemniaki do suchości - nie wylewamy soku.
3. Sok odstawiamy na 15 minut, tak by krochmal osiadł na dnie. Zlewamy wodę a krochmal dodajemy do odciśniętych ziemniaków.
4. W suchym naczyniu miksującym przy pomocy kopystki rozdrabniany ugotowane /wystudzone/ ziemniaki - 10s/obr. 5.
5. Dodajemy, odciśnięte ziemniaki, krochmal + mąkę ziemniaczaną - wyrabiamy 40s/
"Mieszanie"
Z wyrobionego ciasta formujemy kule (wielkości pomarańczy), kładziemy do środka farsz, zamykamy. Dłońmi lekko opsypanymi mąką ziemniaczaną kształtujemy obłe lekko podłużne kartacze.
W dużym garnku gotujemy wodę (dobrze osoloną - wiedząc, że ciasto było bez soli). Do wrzącej wody wkładamy pojedyńczo kartacze. Gotujemy 30 minut dbając, by woda przez cały czas była w fazie początkowego wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy okraszone skwareczkami z cebulką.
SMACZNEGO !!!
Kartaczedrugiego dnia- krojone w grube plastry i podsmażone w maśle na patelni. PYCHA !!!
KARTACZE MIĘSNE
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBy ciasto nie rozpadało sie podczas gotowania:...
By ciasto nie rozpadało sie podczas gotowania: wyrobione ciasto (odciśnięte ziemniaki + gotowane) wykładamy np do miski, dzielimy na 4 części, jedną 1/4 odejmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1/4 odjetą ciasta i razem wyrabiamy. Tak robię i ciasto nie pęka.
Dziękuję za przepis. Takie jak pamiętam jak...
Dziękuję za przepis. Takie jak pamiętam jak moja babcia robiła. Zrobienie kartaczy to sztuka z wyższej półki. W moich regionach prawdziwy kartacz jest nadziewany mięsem baranim i miętą dodatkowo. Wiem że wielu osobom za pierwszym razem może nie wyjść,ale nie martwcie sie - za 10 razem tylko czas będzie długi
Rzadko krytykuję przepisy - ale przy tych...
Rzadko krytykuję przepisy - ale przy tych kartaczach narobiłam się jak dzika - ale w trakcie gotowania- rozpadły się. Strasznie szkoda i pieniędzy na składniki i czasu.
zamiast farszu z mięsa nadziewamy serem z cukre i...
zamiast farszu z mięsa nadziewamy serem z cukre i cynamonem
Zgadzam się w 100%. Właśnie próbowałam...
Zgadzam się w 100%. Właśnie próbowałam robić ... oprócz mnóstwa garów i roboty ... nie do wykonania ... koszmar
dla mnie ciasto koszmar sorry nie dalam rady ,nie...
dla mnie ciasto koszmar sorry nie dalam rady ,nie chcialo sie skleic ,wlozylam do piekarnika jakos sie dopieklo ale to byl moj pierwszy i oostatni raz

"Mieszanie" nie zdal egzaminu mieszalam na wstecznych
kolor tez dosc paskudny a ja lubie "jesc tez wizualnie"
rodzinka zachwycona. I o to
rodzinka zachwycona. I o to chodzi
Polecam z czystym sumieniem.
świetny przepis:)dziś go
świetny przepis
dziś go wypróbowałam, lekko modyfikując, np. mięso z indyka było na smalcu gęsim, no i mniejsze kartacze robiliśmy, ale ogólnie pycha
polecam i pozdrawiam 
Cepeliny to się zwą na
Cepeliny to się zwą na Litwie.U nas-kartacze. Jestem z suwalszczyzny i kartacze robimy z mięsa wieprz.-woł. Ja robię tylko z wieprzowym. Uwielbiam je. Każdemu wychodzą inne, ale każde pyszne.
pycha , super przepis
pycha , super przepis
Jedyny przepis który totalnie
Jedyny przepis który totalnie mi nie wyszedł tzn. ciasto , myślę ze coś nie tak z prpoorcjami
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Właśnie skonsumowaliśmy.
Właśnie skonsumowaliśmy. Pyszne. Bardzo mięciutkie ciasto ziemniaczane. Robiłam podwójną porcję.
Kartacze zrobione i są
Kartacze zrobione i są świetne !!! Oczywiście w moim regione, na wschodzie ( i tak maja prawdziwe kartacze) do środka dodaje się baranine z ziołami, ale ja prefaruję cielęcinę
Generalnie farsz każdy daje sam....Moja mam takie robiła. Były...mniamuśne. Jak te. P.s z mięsemwołow-wieprzowy to cepeliny ( poznańskie).
W każdym razie jak zwał, tak zwał, ważne że rewelacja
Brzmi pysznie - nigdy się z
Brzmi pysznie - nigdy się z tym nie spotkałam - tzn takie kluski z mięsem to jadłam, ale nei takie ciemnie - to z pewnością przez dodanie surowych ziemniaków
dodaje przepis do wypróbowania 
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Jeśli chodzi o ziemniaczki to
Jeśli chodzi o ziemniaczki to - 1,2 kg. /kilo dwadzieścia/, ale jeśli damy 1,5 kg. będzie trochę więcej ciasta, a tym samym trochę większe kartacze, lub od 2 szt. więcej.
pozdrawiam
Smak mojego dzieciństwa
Smak mojego dzieciństwa
musze zrobic 
Super ,że jest taki przepis
Super
,że jest taki przepis ale
mam pytanie ziemniaków surowych ma być 1,5kg czy 1,20(kilo dwadzieścia)
.Dołożone do wypróbowania .
Jak zrobię to ocenię
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo dobry przepis też tak
Bardzo dobry przepis też tak robię odkąd mam tm
wcześniej się tarło i tarło te ziemniaki. Mała sugestia ode mnie dla chetnych - do mięsa w trakcie wyrabiania dodajcie 1/3 szklanki rosołku( to był sekret mojej babci) - ja biorę łyżeczkę małą kostki bulionowej tm i rozrabiam w tej szklance wody - mniej solę mięso wtedy i wyrabiam w tm jak ciasto z pozostałymi przyprawami. Mięso jest w kartaczu mega mięciutkie i baardzo zyskuje na smaku. pozostałę składniki bez zmian.
a za kartacze można dać się zabić
O ho! Przepis z mojego
O ho! Przepis z mojego regionu ! Uwielbiam katacze, więc na bank wypróbuję przepis