3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Burgery buraczano-jaglane wegańskie


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Burgery buraczano-jaglane wegańskie

  • 250 g tartych buraczków, ja użyłam pół słoika gotowych tartych buraczków z Biedronki, ale można też ugotować, zetrzeć i doprawić octem i solą jednego dużego buraka
  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej, pół szklanki suchej kaszy jaglanej należy ugotować na papkę, mi wyszło ok. 300 g ugotowanej
  • 3-4 kawałków suszonych pomidorów
  • 60 g oliwy z oliwek, czasami zastępuję olejem rzepakowym
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 g ziaren słonecznika i siemienia lnianego, w oryginalnym przepisie jest kasza gryczana niepalona, generalnie chodzi o jakieś ziarna, które zmielimy na mąkę, "spoiwo", ja zawsze używam ziaren słonecznika, dziś zabrakło mi kilku ziaren do 100 g więc dopełniłam ok. 10 g ziarnami siemienia lnianego
  • ? sól i zioła wg uznania, w przepisie oryginalnym jest duża ilość lubczyku i pietruszki, można dodać też łyżeczkę przyprawy uniwersalnej TM, wtedy dajemy mniej soli
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Ziarna słonecznika (lub kaszy gryczanej niepalonej) mielimy na mąkę. TM5 10 s, 10 obr. Jeśli zapomnę zrobić to na początku, to potem mielę z młynku do kawy. Po zmieleniu przekładamy do innego naczynia. Myjemy i suszymy Closed lid.
  2. Do Closed lid wkładamy cebulę, rozdrabniamy 5 s, obr. 4,5. Kopystką zgarniamy cebulę na dno naczynia. Dodajemy oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Podgrzewamy 2 min, temp. 100, obr. 2. Jeśli ktoś lubi mocniejszy aromat cebulki, to polecam patelnię.
  3. Do Closed lid wkładamy buraczki, czosnek, suszone pomidory, zioła. Rozdrabniamy, kto jak lubi, ja lubię drobno. 10 s, 8 obr. Jeśli ktoś używa swoich buraków to można je tutaj wrzucić w kawałkach. Wtedy czas rozdrabniania trzeba będzie wydłużyć wg uznania.
  4. Masę zgarniamy ze ścianek naczynia kopystką. Następnie dodajemy kaszę jaglaną. Mieszamy, 1 min, 2 obr. Counter-clockwise operation
  5. Przedłużamy czas mieszania o kolejną minutę. W tym czasie przez otwór w pokrywie wsypujemy zmielone ziarna. Pod koniec powinniśmy mieć jednorodna masę, która dobrze się klei. W zależności o stopnia kleistości kaszy jaglanej możemy mieć pod koniec różną konsystencję. Najlepiej jest sprawdzić kopystką czy na pewno cała kasza się wmieszała. Jeśli nie to można pod koniec jeszcze wymieszać 1 min Dough mode. Ten krok nie zawsze jest potrzebny.
  6. Formujemy burgery (jeśli nie chcecie wyglądać po tym jakbyście kogoś zamordowali to polecam rękawiczki jednorazowe). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-35 min. W międzyczasie można obrócić burgery na drugą stronę. Ja nigdy tego nie robię.



    Inspirowałam się przepisem z blogu "Aga ma smaka" (//www.agamasmaka.pl/2015/08/weganskie-kotlety-mielone.html). Robiłam je jeszcze zanim kupiłam TM, ale przyznam szczerze, że on bardzo pomaga. Tylko nie zmielcie kaszy jaglanej, to nie jest dobry pomysł tmrc_emoticons.;).

    U mnie połowa jej porcji. Calości nie dajem rady przejeść.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz