Przejdź do treści

Forum Witam serdecznie

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile Wtam serdecznie. Od miesiąca jestem posiadaczką Termomixa i dopiero zaczynam się a nim zaprzyjaźniać.


Witamy nową użytkowniczkę Thermomixa!

Jeżeli będziesz miała jakiekolwiek pytania czy problemy pisz do nas tmrc_emoticons.smile

Pozdrawiam Mixi


nie moge znależć przepisu na jogurt , proszę  o pomoc , z góry dziękuję tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile


Witam,

Poniżej przepis, polecam!

Jogurt naturalny

SKŁADNIKI:

1000 g mleka 3,2%

2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)

200 g jogurtu naturalnego, z żywymi kulturami bakterii jogurtowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mleko w proszku, podgrzać 7 min/50°C/obr. 2.

2. Dodać jogurt, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2.

3. Przelać do słoiczków i trzymać 8–12 godzin w ciepłym miejscu, najlepiej owinięte kocem.

4. Przed podaniem schować na parę godzin do lodówki.


Witam,

Jak długo można trzymać jogurt zobiony w TM... W przepisie jest mowa o 8 słoiczkach ale też żeby parę godzin przed podaniem schłodzić w lodówce... czy mam to trzymać poza lodówką (wszystkiego na raz nie zjemy)? tmrc_emoticons.smile

Dzięki za wskazówki

Hubba


Poza lodówką bakterie będą rozmnażać się dalej. Schłodzenie hamuje ich namnażanie. Jogurt postoi w lodówce do tygodnia.