Forum mielenie orzechów na masło



5 odpowiedzi | Ostatni wpis

Masło na toście z dżemikiem jest przepyszne Smile

Pozdrawiam Mixi


heh. słaba ze mnie gospodyni, że mając tę książkę od prawie 2 lat przeoczyłam ten przepis i szukałam cudactw w necie Smile dziękuję 


Przepis na masło orzechowe jest w "Radości gotowania".

Poniżej przepis:

• 1 płaska łyżka cukru

• 400 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych

• 10 g oleju słonecznikowego                  

1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.

2. Dodać orzeszki, zemleć 30 s/obr. 10, kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia.

3. Dodać olej, wymieszać 20 s/obr. 6-8 (ilość oleju zależy od żądanej konsystencji).

 

Pozdrawiam Mixi


witam, mam pytanie techniczne. Ostatnio zachciało mi się zrobić masło orzechowe. Mieliłam orzechy do momentu aż masa stała się bardzo gęsta a TM mocno zwalniał i już nie dawał rady. Masło nie wyszło gładkie bo bałam się dłużej katować TM< chociaż w przepisach podają miksowanie przez kilka do kilkunastu minut w Food procesorach ale na TM nie znalazłam sprawdzonego przepisu przez producenta. Może niech to sprawdzą i opracują przepis?  :)