witam wszystkich i jak zwykle mam problem. czy przy wyrabianiu ciasta drożdżowego naczynie TM należy przykryć miarką? nieraz w przepisach jest zaznaczone, że naczynie ma być odkryte lub przykryte ale nie zawsze. piekłam dziś pączki wg przepisu z książki. naczynie było zakryte a może powinno być odkryte aby dostało się dużo powietrza? w smaku pączki są dobre ale nie są bardzo pulchne. w sumie ciasto było wyrabiane 3 min. następnym razem chcę upiec wg przepisu zamieszczonego w przepisowni na "pączki luksusowe" ciasto jest dużo dłużej wyrabiane.
następny problem to bułka tarta. wyszła mi prawie jak mąka taka miałka. wolałabym grubszą ale nie wszystki cząstki suchej bułki się rozdrobniły i mieliłam dłużej.
bardzo proszę o porady, dobrze, że jest się kogo spytać. pozdrawiam i przesyłam ten cudowny zapach z domu jaki jest przy pieczeniu pączków