Przejdź do treści

Forum kiedy przykrywać naczynie TM?

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

witam wszystkich i jak zwykle mam problem. czy przy wyrabianiu ciasta drożdżowego naczynie TM należy przykryć miarką? nieraz w przepisach jest zaznaczone, że naczynie ma być odkryte lub przykryte ale nie zawsze. piekłam dziś pączki wg przepisu z książki. naczynie było zakryte a może powinno być odkryte aby dostało się dużo powietrza? w smaku pączki są dobre ale nie są bardzo pulchne. w sumie ciasto było wyrabiane 3 min. następnym razem chcę upiec wg przepisu zamieszczonego w przepisowni na "pączki luksusowe" ciasto jest dużo dłużej wyrabiane.

następny problem to bułka tarta. wyszła mi prawie jak mąka taka miałka. wolałabym grubszą ale nie wszystki cząstki suchej bułki się rozdrobniły i mieliłam dłużej.

bardzo proszę o porady, dobrze, że jest się kogo spytać. pozdrawiam i przesyłam ten cudowny zapach z domu jaki jest przy pieczeniu pączków tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love


Witam,

Przy wyrabianiu ciasta na pączki nie ma znaczenia, czy jest nałożona miarka.

Można wydłużyć czas wyrabiania do 30 s.

Ciasto nie będzie bardzo puszyste, ponieważ nie ma w nim chemii i spulchniaczy.

Bułkę tartą  rozdrabniamy 13-15 s/ obr. 7 można zmniejszyć czas o kilka sekund i sprawdzić rozdrobnienie.

Pozdrawiam


jeszcze o rozdrabnianiu .Można w połowie czasu(przygotowywania surówek,mielenia zbóż,robienia bułki tartej)przerwać proces i sprawdzić czy już wystarczy czy jeszcze bardziej rozdrobnić nie trzymać się ściśle podanego czasu bo raz produkty są bardziej\miękkie a raz twardszetmrc_emoticons.wink


pusia wrote:

następny problem to bułka tarta. wyszła mi prawie jak mąka taka miałka. wolałabym grubszą ale nie wszystki cząstki suchej bułki się rozdrobniły i mieliłam dłużej.

Może pomoże, jeśli zmieli się krócej, zgarnie kopystką bułkę ze ścianek i zmieli jeszcze raz? Pozdrawiam!