Witam. Jestem szczęśliwą posiadaczką TM od 48 godz. Zrobiłam ciasto murzynka, bułki maślane (pycha) masło (chyba za krótko ubijałam), ale dobre dodałam trochę oleju) sok , kluski leniwe (wyszły trochę twarde, ale chyba przez chudy ser) no i oczywiście chciałam zrobić wspaniały jogurt. Wlałam 1 litr mleka z kartonu 3,2% dodała biojogurt właczyłam na 37 stopni 2 na 10 minut (wg przepisu z książki). Stał sobie potem 7 godzin i wyszło... kwaskowate mleko. Proszę napiszcie w jaki sposób zrobić jogurt. Proszę też o sugestie w kwestii korzystania z TM. Pozdrawiam Małgosia
Forum Jogurt
3 | Ostatni wpis
wt., 12/14/2010 - 15:58
#1
wt., 12/14/2010 - 18:51
#2
mleko powinno być świeże
z woreczka albo butelki bez napisu UHT
reszta bardzo dobrze
ja tak robię stale
i wychodzi rano gęste że można nożem kroić
używam jogurtu nayuralnego z kulturami bakteryjnymi
w czwartek robię eksperyment bo dostałem kwaśne mleko z kulturami bakteryjnymi
moze mi to samo wyjdzie tylko kwaśniejsze.
I jeszcze jedno gar trzeba sparzyć
ja wlewam szklankę wrzątku zatykam MT i turbo 10sek,
i wydaje mi się że wszystkie bakterie pozabijam
wt., 11/13/2012 - 19:07
#3
Witaj Małgosiu napisz czy udało Ci się zrobić dobry jogurt w TM
Pozdrawiam serdecznie